
1990'da yeşil pasaport vardı. öncesini bilmiyorum..
edit: pasaport kanunu madde 14'ü yanlış anlamadıysam 28/5/1988 tarihinde çıkmış. ilk çıktığında sadece üst düzey devlet kademesindekiler (ve emekliler) alabiliyormuş. daha sonra kanunda defalarca düzenleme yapılarak kapsamı genişletilmiş. 93'teki değişiklikle yeşil pasaport hakkı sahiplerinin eş ve çocuklarına da hak tanınmış. 2010'da da bugünkü halini almış.
www.google.com.tr
edit 2: yeşil pasaportun ortaya çıkış amacı zaten vize muafiyeti. madem biz bu vizeleri kaldıramıyoruz bari bir kısmımızı kurtaralım diye düşünmüşler zamanında. başından beri var yani..


Başından beri öyleydi.


köhne cehape zihniyeti işte (!)


Çoğu vize zaten darbe döneminde geldi. Ondan önce bi fark yoktu


yani anlamadım başından beri öyleydi derken cumhuriyet kurulduğundan beri mi yoksa 88'den beri mi.


1980'lerden önce vize diye bir dert yoktu, yeşil pasaport'un bu anlamda öne çıkması da 1980'ler ve kısmen 1990'lara denk gelir. asıl vizeleri hangi hükümet döneminde koyduklarını sormalısın ki bu da anlı şanlı ANAP iktidarıdır (tüm günahı ANAP'a yazılamaz elbette ama yine de...)


tr.wikipedia.org
yukarıda söylemişler, tarihlerden anlaşılacağı gibi almanya, fransa, belçika gibi ülkeler 12 eylül darbesinin hemen ardından koymuş vizeyi. diğer ülkelerin de tamamı @utanan ayi'nin dediği gibi 90'ların başında vize uygulamaya başlıyor. daha önceleri vize diye bir dert yok zaten..


Ek bilgi: yeşil pasaporta vize uygulayan tek ab ülkesi birleşik krallık sanırım. Diğer bütün ülkeler schengen anlaşması dahilinde olduğu için vizesiz giriş kabul ediyor diye biliyorum.
