Şahıs şirketi kurmak istesem ne gibi vergi yükümlülüklerim olur acaba?(%90 engellilik durumumda var)
KOSGEB hibe desteğinden faydalanmak için eğitimi alarak hibe desteğine hak kazandım,eğer biraz daha bilgilenip göze alabilirsem şartları,projemi sunup KOSGEB desteğinden de faydalanmayı düşünüyorum.Özellikle güncel ve güvenilir bilgi için muhasebeci arkadaşlardan yardım bekliyorum,Teşekkürler... :)

Şirket konusunda bilgili arkadaşlar cevap verecektir, ancak sakın ola KOSGEB desteğine güvenip sırtını ona yaslama. Hibeyi alsan bile ödemeyi ne zaman alacağın belli olmuyor.


her yaptığın işe fatura kesip kesmediğine göre değişir. hizmet sektörü genelde gri markettir. her ay iş yapmasan bile kesin 40-100 lira arası kdv ödersin, 80-200 tl arası da muhasebeci ücreti.
sonrasında da sektörünün vergilerine tabisin. home office çalışıp, gideri yüksek göstererek, vergilendirilebilir gelirini ciddi anlamda düşürürsün. ayda 5000tl'lik iş yapsan, evin masraflarıni 2-3 bin TL, içinden düşsen, geriye vergilendirilebilir, 2000tl para kalır. %18'i 360TL yapar. 140 tl'de muhasebeciye versen, eder 500tl.


@division by zero Evet dostum duyduğum kadarıyla KOSGEB desteği o kadar iyi değilmiş,örneğin kurulum masrafları için sen şirketini kurduktan sonra ödeme yapıyormuş :) yani adı üzerinde "destek" sadece,ben de o yüzden 2.5 aylık dönemde yaptığım kazancım ile kurulum masraflarını halletmeyi planlıyorum.Ayrıca ilgin ve yorumun için çok teşekkürler ;)
@krysrn Aslında şirket kurmayı birazda fatura kesebilmek için istiyorum.Çünkü bizim işlerde sömürü ihtimali çok fazla bu sebeple bir resmiyet olması daima iyi olacaktır diye düşünüyorum fakat sizinde söylediğiniz gibi bazı şartları var ve ben bunları karşılayabilirmiyim bakacağız artık :),Yorumunuz için çok teşekkürler.


@krysrn'nin dünyası oldukça güzel, mesela orada gelir vergisi falan yok :) kdv hesabı da bir ayrı yapılıyor.
kabaca şöyle anlatayım, öncelikle, grafik işi olduğu için, malzeme vs. gideriniz olmadığını varsayıyorum.
krysrn'nin dediği gibi, bu işlerde maalesef çok işlem faturalanmıyor. O kısım olduğu gibi size ve vicdanınıza kalır. Fakat faturalanırsa yaklaşık vergi sisteminiz şu şekilde olur;
Diyelim ki 5000 tl+kdv fatura kestiniz toplam. Gider olarak da, operasyonel giderlerinizi koydunuz (iş için harcanan yol paraları, ikramlar, yemekler, muhasebe, kırtasiye vs.) bunlar da 2000 tl+kdv tuttu diyelim.
KDV olarak, aradaki 3000 tl'nin KDV'si olan 540 tl'yi ödersiniz. Kalan 2460 tl ise yıllık toplam gelirinize göre, aşağıdaki linkte yer alan tabloya göre gelir vergisine tabidir.
www.muhasebedersleri.com
Şahıs şirketi değil de, limited şirket kurarsanız, gelir vergisi oranınız sabit olarak %20'dir.
Engellilik durumunun farklı bir etkisi/indirimi/muafiyeti var ise, onu bilemiyorum maalesef.


@silent storm bir bilen olarak cevaplamış. ben sektörün koyu gri tarafında olduğumdan gelir yüzü görmüyorum haliyle. :)


Muhasebeci degilim. Yakin zamanda ben de arastirdim bu konuyu.
11.000 TL'ye kadar
% 15
27.000 TL'nin 11.000 TL'si için 1.650 TL, fazlası
% 20
60.000 TL'nin 27.000 TL'si için 4.850 TL, (ücret gelirlerinde 97.000 TL'nin
27.000 TL'si için 4.850 TL), fazlası
% 27
60.000 TL'den fazlasının 60.000 TL'si için 13.760 TL, (ücret gelirlerinde
97.000 TL'den fazlasının 97.000 TL'si için 23.750 TL), fazlası
% 35
Yani buna gore yillik karin 11,000 tl ise %15, 97,000 tl ya da daha fazla ise %35 vergi oduyorsun. Giderini mumkun oldugunca yuksek gostereceksin bir sekilde.
Kosgeb ise isini kuryorsun, masraflari cebinden oduyorsun, egitimi de almis olduktan sonra kosgeb kabul ederse sana %70 ini oduyor. Bunun da bir ust sinir var 70,000 tl.


@silent storm Değerli yorumun için çok teşekkür ederim :) gayet aydınlatıcı oldu.Ayrıca bu engellilik durumuna göre belli indirimler varmış ama onlar nedir bilemiyorum bende.Bir ara işinin ehli bir muhasebeciyle görüşmem lazım bu konuda da.
@krysrn Sıfırdan başlayan birisi olarak gri alandan başlamak gerekiyor bu şartlar altında :) fakat dediğim gibi bizim sektör hizmet sektörü olduğundan sömürüye çok açık yaptığınız bir işi müşteriye herhangi bir resmi anlaşma olmadan sunduğunuzda çalınabiliyor.sözleşme yapmak istediğinizde faturada kesmenizi isteyebiliyorlar.fatura kesemeyincede zaten ufak tefek işler alabiliyorum en fazla :),sanıyorum iyi bir anapara biriktirmeden faturalı sisteme geçemeyeceğim gibi görünüyor.
@delifaruk Yorumun ve ilgin için çok teşekkür ederim dostum ;) Malesef KOSGEB durumu aynen söylediğin gibi :) gönül isterdi ki paramızı gerektiğinde alabilelim,o zaman daha cesur hareket edebilirdim belki :)
