Sizce her evin üstünde kendi enerji ihtiyacının hiç yoktan yarısı kadar elektrik üretecek kadar güneş paneli olsa, enerji açığımız bir nebze azalır mı? Siz olsanız bu güneş panellerini evinize alıp elektrik üretmeye başlar mıydınız?




 

müstakil evim olsa mutlaka kullanırdım.

free bird

"bi nebze" mi? :) fazlasini devlete satar para bile kazanirsin.
burda asil sorun bildigim kadariyla maliyet ve bakim; gunes panellerinin maliyeti ve bakimi yani. mesela meksika'da miydi arap yarimadasinda miydi bi yerde koccaman bi gunes paneli tarasi var. sik sik arabalarla gunes panellerinin ustune su falan tutup temizliyorlar ki berrak bi sekilde alabilsin isigi. eh bunun gibi maliyetleri var iste, oyle catiya koydum elektrik geldi diye olmuyor. bir de uretim/satin alma ve bakim maliyetini cikarmasi biraz zaman aliyor. bu yuzden bireylerin degil bana kalirsa devletlerin, buyuk sirketlerin bunu yapmasi gerek oncelikle, ruzgar tirbunleri olsun gunes panelleri olsun harika seyler acikcasi. hatta bir belgeselde duymustum sanirim, ingiltere kendi sahillerinin kucuk bi bolumune ruzgar tirbunleri yerlestirse ulkedeki tum elektrik ihtiyacini karsilayabiliyor.

hjarteblod

Bir nebze mi?
Fiyatlarının düşmesini bekliyorum.

grgn

enerji açığı değil, enerji politikasında açıklıklar var. panel için illa müstakil ev de gerekmiyor. bu ülkenin güneyinde bütün yıl hiç elektrik faturası ödemeden çevrilebilir enerji ile yaşanabilir. neden yaşanmıyor diye sorarsak o zaman konu da çok uzar.

edit: @hjarteblod o güneş tarlaları güneş pili için değil, ısıl yöntemle elektrik enerjisi üretilmesi tekniğinde kullanılıyor.

gochebe

araştırma yapmadım ama, tamamı panelle kaplanmış bir ev çatısı alanının, o evin elektrik ihtiyacını komple giderebilecek kadar elektrik üretebileceğini sanmıyorum. zaten apartman yaşantısında imkansız da, müstakil bile olsa sadece ışıkları yakıp tv izletir diye düşünüyorum. ketıla su koyup kahve yapayım desen ciuuvv diye biter.

kibritsuyu

Eski bir hocamın dediğine göre (ki kendisi mühendislik fakültesi dekanlığı yapmış bir termodinamik profesörü), ülkenin üzerini komple %100 verimli güneş panelleriyle kaplasan bile bi' boka yaramaz.

webustad

Bu iş aslında göründüğü kadar kolay değil. Bir kere maliyetler oldukça yüksek. Müstakil bir evin ihtiyacını karşılayacak sistemi döşemek bir araba parası.

Coğrafi konum da çok önemli. Gün içinde direkt olarak güneş ışığı alması gerek. Öyle havanın kapalı olduğu yerlere yaparsan bataryaların çok iyi dolacağı güneş ışığı aralıklarına ihtiyaç duyarsın ki bu sebepten her yerde yok sadece direkt güneş ışığı alan yerlerde var.

Ondan sonra tüketim konusu var. Mesela elektrik süpürgesi ve ütüyü aynı anda çalıştırırsan 2 saat sonra elektriğin biter. Aynı anda makina çalıştırmayacaksın, hesaplayacaksın vs. Dediğim tüm bu kısıtları aşan sistemler de mevcut tabiki ama maliyet iyice artıyor.

Bakım olayına girmiyorum bile, kuş sıçınca bile elde ettiğin elektrik azalıyor direk.

Ya maliyetler çok düşecek yaptıracaksın ya da paneller inanılmaz gelişecek. Ki zaten iki faktör de şu anda olabilecek en iyi düzeyde. Parası olan yaptırabilir kısacası.

akeara

turkiye'nin dogusu haric, gunes panellerinin her eve/apartmana/fabrikaya konmasi gerek.
eskiden yuksek oldugu dusunulen panellerin fiyatlari simdi cok uygun sekilde.
ayrica, almanya'nin ta hamburg'un da bile varsa bunlar, turkiye'de hayli hayli olmali.

for the record
1

mobil görünümden çık