kabul etmezseniz cıkın diyor? ne yapmalı tefe tufe oranında artırıp odemeye devam mı edelim?
not; kontratta ufe oranında artıs yapmak lazım diyor, ancak tuik ufe hesaplamıyor onun yerine Y-ufe hesaplanıyormus. o da %6- %7 gibi bisey
not2; bize herhangi bir ihbarda bulunmadı

kontrat bittiyse istediği fiyatı isteyebilir diye biliyorum.


uğraşılmaz kış gelmeden ev bakın siz sonra daha zor olur. kontrat bitmiş zaten.


kontratta yazili bisey yoksa ve anlasmaya varilmadiysa dava acilir ve maksimum onceki aydaki yillik tufe oraninda artis yapilir. yani %7-8 civari.


kontrat nasıl bitiyor? taraflar aksini belirtmediği müddetçe kontrat kendini otomatik yeniler.


kontrat haziranda bitti bu 13. ay. kontratta yazan her yıl otomatik yenilenir.
zam oranı ÜFE 'dir. o da %12 hesaplayinca 1540 ediyor.


bu arada bu sene haziran ayı için artış %11 küsur. biz %12 olarak uyguladık.
artışta geçen senenin tefe-tüfesine bakılıyor.
evet doğru dediklerin, size evi boşaltın diye bir ihbarda bulundu mu kontrat senesi boyunca? öyle çıkın demekle, şu kadar zam yaparım demekle olmuyor. o kontratı uygulayacak.


İlk sene için %20'den fazla arttırmış, bayağı bayağı insafsızmış. Eski kiracı olmakla yeni kiracı olmak arasında bir fark oluyor. Genelde de artış %10'dan %1-2 sapıyor. Ne yapabileceğiniz konusunda çok bir şey söyleyemem ama ne yapmamanız gerektiği ile ilgili olarak eğer taşınacak olursanız "Ağustos ayında öğrenciler taşınmaya kalkarken ev aramayın, fiyatlar zıplıyor" derim. Yazın evlenecekler evlerini tuttular zaten, kalanlar kaldı.


Eğer kontrat bitmeden size noterden veya yazılı olarak sözleşmeyi sonlandırmak istediğini beyan etmediyse, hiçbir şey yapamaz. Tarafların sözleşmenin sonunda sessiz kalması devam iradesi olarak yorumlanır. Kira artış oranı Tefe-tüfe ortalamasıdır, onu ekleyip kirayı yatırın hesabına. Hiçbir şey yapamaz.


bize herhangi bir ihbarda bulunmadı. kontratta UFE yazıyor ancak , TUİK artık ufe hesaplamıyor onun yerinene Y-UFE hesaplıyor o da %6-7 gibi bisey.


kontrat otomatik yenilenir zaten.
böyle bir kira artışı isteğini kontrat bitmeden 2-3 ay önce bildirmeli.
bu durumda bile illaki yasal hakkınız vardır.
ama kira artışını kafasına göre isteyemez.
siz normal oranda arttırıp, kiranızı düzenli yatırın.
istemiyorsa mahkemeye versin, muhtemelen kaybeder.
siz de zaten sonraki kontrat dönemine kadar ev bulup çıkarsınız istiyorsanız.
ama kontratı yapılmasının nedeni böyle densizliklerin önüne geçmek zaten.
siz uyduğunuz sürece sorun yok.


ve sahibi mahkemeye gitse, davayı kaybetse bile benden herhangi bir mahkeme masrafı cıkar mı ?


Dava masrafları kaybeden tarafa yükletilir, her zaman kural budur. Sen dava için kendine bir avukat tutarsan onun avukatlık ücretini ödersin.
