konu malum cumhurbaşkanlığı seçimi.

bir taraf böyle aday mı olur? iki parti birleşti bir islamcı çıkardı, ben oy vermem diyenler,

bir tarafta tayyip olmasın diye sindirmeye çalışanlar(ben)

bir taraf gerçekten beğendi bu adayı.

bir de karşı taraf var. sadece ismiyle dalga geçebilen, başka eleştricek yer bulamayan akpliler

bir tarafı tayyipin kesin zaferi olarak görenler.


işin kötüsü herkes haklı değil mi amk?

bu düşüncelerin hangisine sahip olursanız olun, diğer düşünceler de mantıklı geliyor.

yemin ederim "inception" dolu bir seçim :)

 

@comptrol yüzeysel yaklaşacağınıza sebepleriyle açıklasaydınız keşke.

c1b2k3

ben iki islamcı aday arasında seçim yapmak zorunda bırakıldığım için çok üzgünüm. herkesi mutlu edecek aday çıkarmak başka, aynı adaydan bir tane daha çıkarmak başka.

ben müslüman değilim. bir müslüman tarafından yönetilmekte sakınca görmüyorum, ancak bir islamcı tarafından yönetilmek zorunda bırakıldığım için son derece sinirim bozuk.

kesinlikle ama kesinlikle oy da atmayacağım.

kamera motor

kamera motor +1

öyle el beşir'i savunmasını, gezi'ye olan akpvari bakış açısını...vs geçtim, benim de üzüldüğüm ve sinirlendiğim nokta, çözümü direkt olarak muhafazakar adayda aramamız. onun dışında tabii ki adamcağız bir çıksın derdini anlatsın, nedir ne değildir dinleyelim ama bir ön yargım var doğal olarak, şimdilik kendisine uzağım diyeyim ve oy verebileceğimi düşünmüyorum.

tonoto

kamera motor +∞

hayatkısakuşlaruçuyor

herkesin beğeneceği birini çıkartmak zor, ama rte mi bu adam mı? kesinlikle bu adam. daha ılımlı, mantıklı birine benziyor. okumuş, kültürlü. şu kızlı erkekli evler meselesine reşit adamlar biz karışamayız demiş. karısı da okumuş birisi. gezi meselesini tamamen desteklese zaten olmazdı. taraf seçmiş olurdu. en azından çıktığı yer haklıydı sonradan ortalığın yıkılmasını haklı göremem demiş. bu gezizekalılar diyen adamla vs. yapın bakalım. adam biraz fazla islamcı kaçmış olabilir ama mhp ile ortak aday çıkacaktı, o yüzden çok solcu birini beklememek lazım.

edit: ılımlı dediğim islamcılığı değil kişiliği. şikayetini dinleyecek biri gibi duruyor.

Lim5

ya arkadaş bu adam mı rte mi gibi bir kıyas umurumda değil.

niye beni rte mi bu adam mı gibi bir seçeneğe sürüklüyorlar olay o. niye ben muhafazakar ya da muhafazakardan birini seçmek zorundayım yani?

"rte mi bu mu dersen bunu seçerim çünkü bu ılımlı islamcı"

al sana teokratik devlet.
başa muhakkak bir islamcı gelecek, sadece hangi islamcının geleceğin ibiz seçeceğiz. türkiye'nin, rezil muhalefet anlayışıyla getirildiği nokta bu.

kamera motor

@kamera motor canım solcu birini seçecek kadar oyumuz yok, anlayabiliyor musun? ne yapalım, milleti seçim günü evlerine mi kilitleyelim pay artsın diye? mhp ile uzlaşmak zorundasın. hatta aslında hdp ile de uzlaşmak zorundasın. evde zor tutulan yüzde 50 senin elini kolunu bağlıyor.

edit: bir de akp ile bağı olmayan sağcı partiler var. onlardan da oy alabilecek bir isim.

Lim5

lim5e katılmakla birlikte, gerçekten benim de hiç içime sinmiyor ama yine de mantıklı bir çatı adayı olduğunu düşünüyorum. o yüzden de koyunun bulunmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi diyerek gidip oyumu atıcam kendisine.

physcos physcos

@Lim5, aslında eli kolu bağlayan evde tutulan %50 değil, chp'nin hep aynı şekilde "oylar bölünmesin, akp kazanmasın" edebiyatı. gerçekçi olmamız gerekiyorsa, bunu da görmek gerekir. nitekim senelerdir aynı edebiyat sürüyor, kime ne faydası dokundu bu düşünce tarzının biri söylerse sevinirim.

ama düşünecek olursan ben çatı adayının böyle bir profilde kişi olmasını yadırgamıyorum, daha doğrusu muhalefetin başka çaresi de kalmadı gibi gözüküyor, bu yönden yadırgamıyorum yoksa kendi içerisinde sorgulanması gereken bir durum bu bence ama çırpınıyorlar işte, cesaretlerinden ötürü kutlamak da gerekiyor. ayrıca ülkenin ne denli muhafazakarlaştığını göstermesi adına hoş bir örnek oldu.

ama senelerdir aslında hiç onaylamadığın insanlara oy verip durdun, durduk çaresizlikten. böyle de sürecek gibi gözüküyor. boşa umut işte. ne olacak sanıyoruz acaba şu an? ekmeleddin ismini duyan muhafazakarlar gelip oyunu chp-mhp'nin adayına mı verecek? kürtler saçma bir düşünce yapısından yola çıkarak mhp'nin onayladığı adaya oyumuzu vermeyiz diyordu bir ara misal, o da ayrı konu. chp'nin ulusalcı tabanı da bildiğin öfkeli, asıl onlar oyları bölecek, aday çıkaracaklar gibi söylentiler çıktı ortaya, ne kadar doğrudur bilemem tabii. tayyip ise gözünü milliyetçi oylarına dikmiş durumda.

yani özetle, seçenlerde numara olmayınca adayların ne olmasını bekliyoruz ki? ne verseler yiyoruz sonuçta.

tonoto

bugun tayyip meclisteyse bunun sebebi , jet fadıl olayında onun seçilme yeterliliği olmadığını bile bile sırf tayyip o an yasaklı , seçime giremiyor diye jet fadıl ın aday olmasına göz yuman chp ve mhp dir ! tayiip in yasağı kalktıgı anda jet fadıl ın milletvekilliği düşürülmüş yerine de siirt den recep efendi milletvekili seçilmiştir. yine bu olay o dönem mecliste şuankinden çok daha güçlü olan chp mhp ortaklığı ile yapılmıştır.
ha ekmel ya recep ikiside muhafazakar ikisi de islamcı
abd nin türkiyeye uygun gördüğü model ılımlı islam !! recep ılımlı islam için biraz aşırı .. ekmel'i öneren isim ise kemal derviş !!

the imp

tartışılamıyor bile, şu laflara bak. metin feyzioğlu? ortası yok, ilginç.

gözümüzü açacakmışız, taşın altından çıkacakmışız. memleketteki türkçe olmayan isimlere hayret etmek yerine senelerdir izlenen aynı tavrı daha geniş bir şekilde ele alsaydın keşke comptrol, ki sorgulama konusunda gayet başarılı, meraklı bir insansın. demek ki sadece din konusuyla sınırlıymış bu durum.
yoksa direkt olarak gerizekalılar, mal değnekleri gibi tanımlamalarla karşındakiyle tartışabileceğini düşünmezdin sanırım.

ortak noktanın bulunmaması... umrumda mıydı ortak noktamın olması? sorun adayın beni yansıtıp yansıtmaması değil. kendin de dediğin üzere 12 yıllık siyasal islamcılığa karşı alınmış yenilgi var ortada. böyle bir adayla çıkıyorsan gericiliğe karşı mücadeleyi kaybetmiş sayılıyorsun, gayet net. yeni bir yetmez ama evet vakasıdır şu. gerici hiçbir politikayı desteklemem, bu kadar basit. ömrümü çürüttünüz şu "bizim adaya oy verin ha, yoksa kurtulamayacağız bunlardan" kafa yapısı yüzünden. senelerdir tatava yapmadan veriyoruz oyumuzu istenilene zaten, eh ama ipin ucu kaçtı, göremeyen sizsiniz. lakin adayın makyajı etkileyici gelmiş olabilir, doğrudur, hak veririm.

ancak "bas geç, fazla konuşma!!!" diyenler olarak daha tartışmaya bile açık değilsiniz ki oturup iki kelime konuşalım, karşılıklı fikirlerimizi sunalım. nasıl bir hırssa bu. her daim yobaza laf edip, yobazlık yapmanın mantığını kavrayabilmiş değilim, bu tür çelişkilerle arama mesafe koymayı tercih ediyorum. dolayısıyla aynı agresif, karşısındakini anlamamak konusunda direnen bir tavır karşısında verilecek cevap dahi yok esasında. bu ülkede insanca tartışmak bile güçleşmiş, yazık.

tonoto

müslüman ne islamcı ne? o kadar uzak kalmışki birileri mevzuya. her halinden belli oluyor müslüman olmadığı.

bilmiyorsanız susun bari de rezil olmayın amk

emiter

comptrol + 3*45394

şu durumda oy vermemek kadar mantıksız bir hareket yok. İsveç Norveç seviyesine gelince, oy vermez ve bu tepkinin anlaşılmasını beklersin de 6.sınıf bir dünya ülkesinde böyle bir lükse sahip olamazsın.

Algoritma çok basit: Senin seçmediğin adam kazanmışsa, sen bir sonraki seçimde (yine) kendisine vermediğinde değişen hiçbir şey olmayacak. Ama senin/bizim oylarımızla seçilen bir adamdan, karşına daha iyi bir aday çıktığında oylarını çekersen, dımdızlak ortada kalır. Şu durumda daha önce tayyibe/akp'ye oy vermiş hiçkimse oyunu abdullah gül'den esirgemeyecek. Ama kalan %55'lik kesim bir şekilde ortak paydada birleşir ve mantıklı bir karar alırsa, önce istedikleri gibi tayyip'i gönderebilir; sonrasında da istedikleri gibi yerine gelen daha iyi adamı başa oturtabilirler. Sadece cumhurbaşkanlık seçimleri için değil; yerel, genel her tür seçim için ülkenin şu şartlarında gayet mantıklı ve makul bir anlaşma.

Oy vermeyenlerin vatan hainliğinden başka bir mertebesi yok. Dayatılan her şeyden tiksinen, İslam'la uzaktan yakından alakası olmayan bir insan olarak oyum, tayyibe karşı çoğunluğun benimseyebileceği kişi; üzerinde topluca karar kılınan kişi kimse ona gidecek.

Nasıl ki mhp'lilere istanbul'da sarıgül'ü, ankara'da yavaş'ı desteklemeleri için rica ettik; şimdi de sıra bizde. Oyunu benim vermediğim kişiden hakkımı geri alamam (ve rte'ye oy veren kitle zaten bunu hesaplayabilecek bir kafaya sahip değil); ancak oyunu benim verdiğim kişiyi yeniden birleşerek ve organize olarak aynen oradan indirebilirim.

pandispanya

muhalefet kimi aday koysa kazanma ihtimali olacaktı?
meral akşener mi? kemal derviş mi? deniz baykal mı? her ne kadar sevsem de büyükerşen mi?
allasen hangisine tayyip ilk dakikadan yüklenmeye başlamayacaktı? emin olun şu isimlerden biri olsun tayyip şimdi halay çekiyor olurdu. saldırmaya da çoktan başlardı.
ama suskun, nedeni belli. hamle beklemediği şekilde oldu. bu suskunluk bile muhalefetin seçiminin başarıya ulaşabileceğini gösterir. muhalefetin karşısına bu ismi çıkaracağını tahmin etmiyordu. daha adaylığını bile açıklayamadı yahu, kim bilir belki de kendisi yerine başka birini koyacak. ihsanoğlu'nu görünce işi ciddiye aldı rte.

chp cesur bir adım attı bence, hemen vurmamak gerek diye düşünüyorum. önce bir soluklanmak, tartmak lazım.
tamam içimize sinen olsun istiyorsunuz ama nur serter gibi düşün düşün nereye kadar?
yani sonuç ''yeter ki içimize sinen aday olsun, yenilikçi adımlar lazım değil, yüzde 20-25 aralığında oya razıyız. tayyip de cb olur'' mudur?

şahsen ben nur serter gibi yenilik dışı, fosil chp'liler gibi düşünmüyorum. şu an için saldırmıyorum ve kılıçdaroğlu'nun arkasındayım. muhalefet, tüm eleştirileri göze alarak kalıpların dışına çıktı.

edit: ayrıca comptrol, pandispanya ve lim5'e kesinlikle +1
kimse kusura bakmasın, oyum boşa atacak kadar değersiz değil ve rte'yi cumhurbaşkanlığı makamında görmek istemiyorum.

bir fincan kahve ile film izlemek

ben abdullah gül'ü protesto ettiği için gözaltına alınıp mahkemeye çıkmış biri olarak vermeyeceğim oyumu ekmeleddin'e mesela. mertebemin vatan hainliği olduğunu düşünmüyorum. gerizekalı da değilim bence.

mevzubahis durum ve ekmeleddin tercihi reformizm ile paralellik gösteriyor bir çok açıdan. ilk defa bir toplum bu ikilemle karşılaşmıyor. bu yol göstermeleri yaparken bunları da düşünün bence, üslubunuzu buna göre belirleyin.

john lee hooker

Şu AKP karşıtı olupta ben oy atmayacağım diye zırlayanların kafaya dürülmüş gazete kağıdı ile haldır huldur girişmek istiyorum. Tarihimizin en büyük salaklar ordusu "yetmez ama evetçilere" kardeş geliyor.

Mal olmayın, biz de sevmedik adamı ama Tayyibin karşısına adolf hitler çıkarılsa oy atmamız lazım. Bu adamın yediği hurmaların burnundan fitil fitil getirilmesi için başka seçenek yok.

Anlıyor musun?

beholderrulez

Görüldüğü üzere comptrol'un sorusunu kimse cevaplamamış. Gerçi biraz retorik bir mesaj ama olsun, ne diyorduk aklınızı başınıza devşirin. Tayyibin seçilmemesi için tek yol AKP'den oy aşıracak bır adaydı, bu adam da bunu yapacak. Tatava yapmayın artık. Ben oy atmam bana uymuyor diyen gidip AKP binasına partiye kaydını yaptırsın.

beholderrulez

"partim olan cumhuriyet halk partisinin genel başkanı.

eğer benim başkanım "ki bir alevi olarak" bu kadar sorumluluk alarak, içine sindirerek ekmeleddin ihsanoğlu'nu aday gösterebiliyorsa ve güveniyorsa; ben de bu adama güvenirim ve oyumu veririm.

bu adam aşırı sağcı olmasından korkmuyorsa, şeriat getirecek diye korkmuyorsa, ülkenin en üst makamını ona vermekten korkmuyorsa eğer ben de korkmuyorum."

şeklinde yazdım ve böyle düşünüyorum. o yüzden oy vermemek çok çok yanlış olur diye düşünüyorum ki oy kullanmayan insanların(özellikle 2. turda) sonrasında konuşma hakkı da yoktur bana kalırsa.

c1b2k3

BU ADAMI CHP GENEL MÜDÜRÜNE TAVSİYE EDEN KİŞİ KEMAL DERVİŞ .
recep İSİMLİ ŞAHSIN SİYASET ENGELİNİ KALDIRAN PARTİ CHP VE MHP!! kimlere ne koşullarda güveniyorsunuz ??

the imp

@the imp orasi da var tabi ki. Ama deniz baykal gibi bir vatsn hainini ayri olarak degerlendirmeliyiz diye dusunuyorum.

c1b2k3

anlatmak istediğim şey gayet açıktı, diğer kişiler de benzer noktalara değindi. bunların üzerine sorulan soruyu kusura bakmayın ama cevaplamaya değer bulmadım.

bakın, klasik ulusalcı kesimin sahip olduğu algıya tamamen uzak, hatta zıt biriyimdir. zaten genel olarak metin feyzioğlu tarzına sahip birisi dışında çıkarılacak olan her adaya yine karşı çıkardı o kesim.

chp'yi solda görmediğim için pek yadırgamadığım da bir adaydır ekmeleddin. ancak benim için chp tarafındaki umut verici nokta ulusalcı tabanını artık dikkate almayıp mhp ile bu şekilde hareket etmesidir. ben bu kadar cesaretli bir karar alındığını hatırlamıyorum, bu yüzden takdir de ediyorum.

benim huysuzlandığım şey, muhafazakarlaşan türkiye'nin mevcut sorunlarının çözümünü yine muhafazakarlıkta aramaya çalışmamızdır. bu kısa vadeye yönelik gibi gözüken hamle uzun vadede zarar getirir demek istiyorum. yoksa tayyip'in gitmesini elbette ki sizden fazla istiyorum ama tek yol bu mudur diye soruyorum sadece. daha doğrusu tek yolun muhafazakarlıktan geçtiğini düşünmek, daha önce de söylediğim gibi, akp'nin yaratmış olduğu o canavara yenilmek değil midir?

kaldı ki, her şeyi geçtim, akp seçmeninin oyunu almak için gerçekten de sadece din üzerinden mi gitmek gerekiyor? akp sadece muhafazakarlığıyla mı öne çıktı zannediyoruz? bu kitlenin tayyip'e sadece islamcı olduğu için mi bu denli bağlandığını sanıyoruz? (tabii bu hamleyle muhafazakar kesimden oy kapmayı düşündüğümüzü farz ederek konuşuyorum.)

türkiye'deki boktan siyaset gündemiyle alakalı sahip olduğum fikirler sizinkiler kadar katı değil ve hırs barındırmıyor. elbette ki, ekmeleddin ihsanoğlu'nun bu süreçte söyleyeceklerine kulak vereceğim. kürt meselesi, polis şiddeti, özgürlük üzerine söyleyeceklerini dikkatle dinleyeceğim. el beşir'i savunmuş, gezi'ye bakışı...vs düşündürücü şeyler ama ilgilenmiyorum şimdi bu tip konularla da gerçekten. sadece geldiğimiz noktadan hoşnut değilim, bunu söylemeye çalışıyorum. hiçbir zaman da alternatif fikirlere kapalı bir şekilde savunmadım kendimi, şimdi de savunmam ancak dediğim gibi gelinen noktanın bazı ayrıntılarıyla kaygı verici olduğunu düşünüyorum, hepsi bu. zaten bugün tatava yapan çoğu kişi zamanı geldiğinde fikrini değiştirecektir, diğer fikir değiştirmeyen kişilerin ise öyle fazla bir etkisi falan olmayacak emin olun. bu yüzden enerjiyi oyunu vermeyecek olanlara değil de, biraz daha kürtlere ve milliyetçilere harcayın derim.

son olarak çoğunuzun şu başlık altındaki tavrını gözden geçirmesi sağlıklı olacaktır bence.

tonoto
1

mobil görünümden çık