Havada son görüldüğü bilgileri ileten radar teknolojilerini bir tarafa koyarak soruyorum. "Sonar" teknolojisinin bu uçağın (veya benzeri uçak/gemi enkazlarının) bulunmasındaki katkıları bu kadar az mı gerçekten?
Denizaltılarda gelişmiş sonar sistemleri mevcut. Allah'ın balık trollerinde bile sürüyü takip etmeye yarayan tırt sonar teknolojisi mevcut. Peki askeri ya da bilimsel görevli arama kurtarma gemilerinde bunların çok daha geniş kapsamlı -yatay ve dikey uzaklık olarak- örnekleri bulunmaz mı? Zaten uçağın düştüğü alanın çok derin olmadığı (100 metre civarı) konuşuluyor.
Sonar vasıtasıyla aranan şeye çarpan ses dalgalarının geri dönüşleriyle çarpan şeyin 3 aşağı 5 yukarı bir fiziki profili çıkartılamaz mı? Bu şekilde belki deniz dibindeki uçağın/geminin veya dibe tam batmamış herhangi bir eşyanın "lan bu tipte bir eşya/madde ne arıyor bu derinlikte? nedir bu?" durumu hakkında bilgi sahibi olunamaz mı?
Aydınlatabilecek, katkı sağlayabilecek olan var mıdır dostlar?

bunlar yapılmıştır tabii de bulunamamış işte. o zaman tahmin edilen rotadan farklı bi yerde olduğu düşünülebilir. yani yanlış yerde aranıyor olabilir.
ama pis bişeyler var gibi arkasında sanki. bilemiyoruz tabii. böyle olunca açıklanacak olan şeye de pek güvenesim gelmez mesela benim. nasıl olsa sonunda bişeyler anlatılacak olayın nasıl geliştiğiyle ilgili.


peki uçağın suya düştüpüne ne kadar eminiz?
en son dünkü haberlere bakmıştım gerçi, yeni bir gelişmeden haberim yok lakin işler karışık. iki sahte pasaportllu bindi dediler. uçakta korsan varmış, bazı yolcular binmemiş dediler. pilot rotayı geri çevirdi dediler, sonra yalanladılar falan.
ortada bir sürü kesin olmayan bilgi var ve her kafadan bir ses çıkıyor. malezya havayolları ya da uçak şirketi kazayı örtbas etmeye, sicillerine zarar gelmesin diye bazı bilgileri saklıyor olabileceği yazıyordu sözlükteki entry.lerin birinde. benim de düşüncem buna paralel.


muhakkak ki güvenilirliklerine (paralarına) halel gelmesin diye boeing de, malaysia airlines da bizim fikir edinmemizi sağlayacak bir sürü bilgiyi saklıyordur.
ama bu soruyu bu kaza haricinde genel olarak da sormak istedim. atıyorum air france kazası için de aynısı geçerliydi. geç bulunmuştu. sonar teknolojisinin geldiği son nokta bu tarz işler için yeterli değil gibi geliyor. ya da askeri amaçlar için çok daha derinlikli araştırma yapabilen hali geliştirilmiştir ama kullandırtmıyor olabilirler.
kim ne derse desin -evet o geyiğe giriyorum- yıl olmuş 2014, elimizi atsak uyduya, bilimum sinyallere, radarlara bilmem neye çarpıyoruz ve elimizdeki teknolojilerle, her gün yapılan inovasyonlarla hala bir uçağı/gemiyi gözden kaybedebildiğimize inanmak istemiyorum. hadi kaybettik bir şekilde, bulamayacağımıza inanmak istemiyorum.
abi tüm bunlar saçma geliyor bana.
