
silahlanmaya ayrılan bütçenin bir kısmının bile kalkınmaya ayrılmasını sunmaktansa, silahlanmanın orta/uzun vadede azaltılmasına yönelik bir çalışma yapsan (her ne kadar mümkün olmasa da) ve buradan çıkacak olan ekstranın sürdürülebilir kalkınmaya yönlendirilebilmesi için bazı "ciddi" projeler üretsen daha güzel olmaz mı? zira silahlanmaya ayırdığınız parayı kalkınmaya verin dersen kimse pek dinlemeyecektir çünkü bu yıllardır söyleniyor. ya bu konuda bir adım atman lazım, ya da farklı bir çözüm getirmen.


@klassno onu ben de düşünüyorum fakat konu şu ki o zaman konunun şekli değişiyor. Benim komitem Rio+20 yani sadece Sürdürülebilir Kalkınmayı amaçlıyor. Oraya girersem konumu aşar diye düşündüm fakat haklısın. Bir de silahlanmayı durdurma fikrini ortaya direk atmam çok mu ütopik olur diye düşündüğümden dolayı ''durduramasak bile...'' gibi düşündüm. Ama teşekkür ederim yorumun için.


cok zor bir oneri. yillardir zaten bu konu tartislir, savunulur ama henuz gercege donusturebilen cikmadi. cunku guvenlik konusu devletler icin high politcs'tir. yani devletin bekaasi her durumda her seyden ustundur. silahlanma da guvenligin saglanmasi icin en etkili yontem olarak kabul edilir. yani hic bir devlet ben guvenligimi riske atayim ama yeter ki 1000 yil sonra torunlarimizin torunlari da refah icinde yasasin ve 3.dunya da kalkinsin diye dusunmez.
silahsizlanma yerine ortak guvenlik mekanizmalarinin gelistirilmesini dusunebilirsin belki. bireysel savunmadansa toplu savuna hem daha ucuz hem daha caydircidir.
ya da ozellikle gelismekte olan ulkelerin tehdit algilarinin degistirilmesi icin bir oneri gelistirebilirsin. sonucta silahlanmaya en cok kaynak ayiran ulkelerin basinda aslinda gelismekte olan ulkeler geliyor. ve aslinda surdurulebilir kalkinma politikalarina da en cok ihtiyac duyan ulkeler bunlar.


anlıyorum. ancak şu var ki oradaki insanlar senden global ölçekli projeler üretmeni istiyorlar. en azından global uygulanabilirliği olan projeler üretmeni. bunu yaparken, bence silahsızlanmayı durdurmayı istemek çok saçma olmakla birlikte, eğer ekonominin çok büyük bir kısmını oluşturan bir harcamayı azaltıp bu tarafa yönlendirmek gibi bir proje yapacaksan, harcamayı azaltmayı mantıklı sebeplerle açıklaman lazım, ki bunlarda "savaş kötüdür", "insanlar ölüyor" seviyesinde olmamalı. aksine, daha az harcama ile daha gelişmiş silahlar temin edilebileceği yönünde bir fikir projeyi "uygulamaya koyabilecek insanların" daha çok ilgilisini çekecektir ve bu da senin sürdürülebilir kalkınma projen için gereken maddi altyapıyı sağlamana olanak verecektir.
ama bana sorarsan silahsızlanma filan hiç girme, yüzyıllık goygoy çünkü. bence sıktı artık küresel birliktelik gerektiren projelerin ısıtılıp ısıtılıp sunulması.
