Merhaba,

Kızımın dişine birkaç ay önce çürüdüğü için dolgu yapılmıştı. Geçen hafta dolgu yapılan diş tekrar apse yapmaya başladı. İki diş hekimi gördü.

Birincisi, iltihabı antibiyotiklerle 6 ay kadar süreyle kurutmaya çalışalım, dişi boşu boşuna çekmeyelim dedi.

İkincisi ise iltihabın artık kronikleştiğini ve antibiyotik kullansak da fayda etmeyeceğini söyledi. 1 sene sonra ancak yeni dişlerin geleceğini, eğer çok ağrı yaparsa dişi çekebileceğini söyledi.

(Bu arada antibiyotik kullandık ve iltihap kurumadı,augmentin kullandık)

Şu anda ne yapacağımı bilmiyorum. Kızım ağzında kocaman bir iltihapla dolaşıyor. İltihabın kanı zehirleyeceğine dair şeyler duyuyorum. Ne yapacağım konusunda kararsızım.

 

p.m

mormormorius

Geçmiş olsun. Diş hekimi filan değilim, sizi yanlış bilgilendirmek istemem ama sormak istiyorum. Bu diş süt dişi mi, yoksa daimi diş mi?

Bence eğer süt dişi ise, çocuğun kaybedeceği bir şey yok. Yani süt dişini çektirseniz bile, zaten bir süre sonra yerine yepyeni bir diş çıkacaktır. O yüzden sizin yerinizde olsam süt dişi ise çektirirdim. Ama tabii daimi diş ise, bu yaşta diş kaybı yaşamak iyi olmaz, bu durumda dişi kurtarmak için yapılabilecek her yola başvurulmasını isterdim.

marcelle

şimdi apse ve kronik iltihap arasında fark var sanırım. apseli diş çekilmez. doktorlar kesinlikle önce apseyi gidermeye çalışır. apse giderildikten sonra diş çekimi yapılır.

kronik iltihaplı ve apse olmayan bir dişe ise bildiğim kadarıyla doktorlar her tür tedaviyi uygulayabiliyor. ben mi yanılıyorum varsa bir diş hekimi buralarda beni de aydınlatabilir umarım.

bulmasi gercekten zor

o dişteki enfeksiyon alttaki dişine zarar verir, aktif halde şişlik olmasa bile kronik haldeki enfeksiyon daimi dişine zarar verir.

diş çekilecek yerine yaklaşık 10 yaşında çıkacak olan daimi dişin yerini korumak için yer tutucu yapılacak en uygun tedavi budur.
(aksi halde ileride erken süt dişini kaybettiği için çapraşıklık yapar)

diş hekimiyim.

hazır antibiyotik kullanılıp apse geçirilmişken hemen çektirin 2-3 haftaya tekrar şişmeye başlar. edit: tekrar okudum antibiyotik yetersiz kalmış dozu artırılcak apse geçince de çekilcek.

kronik iltihap çekime engel değil hekiminiz çekilcek durumda olup olmadıüını klinik muayene ile anlar.
şişlik tamamen geçmeyebilir çekim öncesi ancak apse durumunun çekime engel olup olmadığını muayene ile anlar diş hekimi.
kaldı ki antibiyotiğin bile yetersiz kaldığı bir apse ile çocuğu 6 ay dolaştırırsanız o zaman en büyük kötülüğü yaparsınız.
hastalıklı bir dişi ağızda tutmanın anlamı yok, kalanları korumak lazım yani daimi diş artık korunmalı.

neferkitty

@marcelle, Daimi diş değil hayır, ileride çene yapısında sorun olacağı için hekimler ilk tercih olarak çekmiyorlarmış, öyle söylendi bize.

byebyeblackbird

@byebyeblackbir yer tutucu bu yüzden yapılıyor, çekilen dişin yeri korunuyor ve çapraşıklık önleniyor.

şunun gibi bir şey:

www.drrenginnalbantoglu.com

erken çekilen süt dişleri için de çözüm üretilmiş durumda.

direkt çektirin, alttaki diş daha önemli.


enfeksiyon nedeniyle gömülü kalma ihtimali bile var..

süt dişlerinde enfeksiyon çok hızlı ilerler bu yüzden dolgu yapıldı hemen şişti olayı oluyor ve şişmesinin sebebi alttaki çene kemiğini ertip diş etine doğru yayılması (kaba tabirle) sonucu oluyor.

çene kemiğinden de direkt daimi dişine ulaşır.

bu derece şişlik yapan süt dişinde de tedavi edilme ihtimali yoktur zaten.

neferkitty
1

mobil görünümden çık