şimdi patronum bugun dedi charlotte blanc bugünkü döviz kurunu söyle dedi. garanti bankasına baktım söyledim. yanlış dedi. bizler serbest piyasadaki döviz kuruna bakmayız dedi.

eğer bugün fatura kesmek istiyorsan tcmb ye gir oradaki bir önceki günün döviz kuruna bak dedi. gittim buldum baktım. onu söyledim.

şimdi ona sormaya çekindim burada sorayım bu soruları.

1- serbest piyasa ve tcmb döviz kuru neden farklı ? bu adamlar canı sıkıldığı için mi farklı bişi icat etmiş. neden bunu alıyoruz da serbest piyasayı almıyoruz.

2- fatura keserken neden bugunkü kur değil de bir önceki günün kuru ? hatta 3.30 daki kuru almalıymışız.

yardım edin ne olur. benim gibi kara cahil adam şunları öğreniversin. irsaliye ne vade ne daha onu bilmiyorum. neyse yavaş yavaş öğreniriz.

 

kurlar saat 15:30'da belirlenir. bugün 15:30'da belirlenen kur yarın için geçerli kurdur. fatura keserken o yüzden 1 önceki günün alış kuru (bu gün için belirlenen kur) kullanılır.

serbest kur kullanılmaz çünkü o zaman ben kafama göre bir kur alır o kura göre fatura keserim. merkez bankasının kurunu alırsam türkiye'nin neresinde olursa olsun aynı kur geçerli olur.

kakao

kurlarin, tcmb tarafindan belirlenme yetkisi icin

www.tcmb.gov.tr

bunun amaci da devletin, doviz islemlerinde ulke capinda bir standart deger belirleme istegidir. aksi halde, sizin 100 USD karsiligi 180 TL istediginiz bir urune, musteri iade ederek, sizden 20 TL fark talep edebilir. ortalik karisir, ticari hayatta kaos olusur, olaylar olaylar...

neden alim kuru kullanilir peki? alim kuru tcmb'nin alacagi dovize karsilik size verecegi tl degerdir. normal olarak, turkiye'deki alim-satim islemleri tl ile degerlendirildiginden, son tahlilde, sizin o butun dovizleri tl yapacaginiz varsayilir. e bunlarin da sizin tarafinizdan satilmasi gerekir. satacaginiz icin de alim kuru (karsi tarafin size odeyecegi bedel) kullanilir.

ekonomi ile ilgili pek cok internet sitesi var. hatta bankalarin kobi bankaciligi siteleri de pek cok bilgi vermekte, o nedenle, vakit bulup, bunlari okumanizi oneririm.

for the record
1

mobil görünümden çık