şimdi kalp dediğimiz pozitif deplasman pompasının işlevi -bildiğim kadarıyla- gelen clock sinyaline göre kanın devirdaim etmesini sağlayarak hücreler arasındaki lojistik ihtiyacını karşılamak.
bu güzide organın yukarıdaki tanım dışında bilinen veya şüphelenilen başka bir işlevi var mı?

daha ne yapsın


mrtksn selam,
ben bu organ nakli olaylariyla ilgili anlattigin seyde, sadece kalp icin degil, diger buyuk organ nakillerinde de benzer seylerin oldugunu duymustum. ve bunu seye yormustum, sonucta olumun kiyisindan donmus gibi oluyor insanlar. bu da, ameliyattan hemen once ve sonrasindaki hayatlarinda bazi seylere bakislarini degistiriyor. misal daha onceden cok fazla bir seyleri kafasina takmiyorsa, nakilden sonra daha hassaslasabiliyorlar. belki bu durum, organi aldigi kisiden kisilik ozelliklerini aliyor gibi yorumlaniyor olabilir. ben, insanin icinde hic olmayan bir ozelligin sonradan organin gelisi ile gelecegini degil de, insanin icinde var olup da o ana kadar baskin bir sekilde ortaya cikmamis ozelligin sonradan gorundugunu dsunuyorum.
nakli falan gectim, annem kalp krizi ve yogun bakimda gecirdigi gunlerin sonrasindaki haftalarda, daha oncekinden biraz daha farkli yorumluyordu bazi seyleri.


ek bilgi bu da:
bazi kardiyak hucreleri, sinir sisteminden sinyal almaksizin, kendi kendini uyarabiliyormus. yani kendine ozgu kasilma ritmleri var. kardiyak kaslarinin kasilma suresini ve oranini da kalpte bulunan sinoartrial dugum belirliyor. yani kalbin asil fonksiyonu ritm uretmesi ve kasilip gevsemesi sanirim.
