Duyurunun bir türlü yerinde duramayan insanları,

Karar vermekte sıkıntı çektiğim bir konu var. Ufak bir beyin fırtınası yapmaya ihtiyaç duyuyorum. Olay kariyer,para ve de çevre eksenli. Şimdi durum şu. 6 ay sonra istediğim bir ülkede çalışabilme hakkım var ama şartlardan ötürü kararsızlık yaşıyorum. Kendinizi benim yerime koyun demiyorum ama aynı teklif size yapılsa seçiminiz nasıl olurdu onu öğrenmek istiyorum.


Şartlar:
-Avrupa ve Afrika'da ki tüm ülkeleri, Asya ve Amerika'da ki ise çoğu ülkeyi seçebiliyorsunuz.

- Şehir olarak ülkelerin önemli şehirlerinden birine gidiyorsunuz ama hangi şehir olacağı sizin kontrolünüzde pek olmuyor.

- Maaş olarak Afrika'da 7000 dolar, Asya'da 6000 dolar, Avrupa ve Amerika'da ise 5000 dolar veriyorlar. Türkiye'de kalırsanız aynı dönemde 3500 dolar civarında kazanacaksınız.

- Yurtdışında kariyer imkanınız olmayacak. Dönüş yaptığınızda kaldığınız yerden devam edeceksiniz. Yurtiçinde kalırsanız kariyer imakanınız var.

- Yurtdışına giderseniz en az 3 sene o ülkede kalmanız lazım.

- Yurtdışında fazlasıyla stresli bir göreviniz olacak, yurtiçinde ise rahatsınız ve de iyi bir mevkidesiniz.

- Sizi buraya bağlayan pek bir şey yok.


Yukarıdaki şartlar ışığında para,kariyer,hayat pahalılığı ve de kafa rahatlığı açısından değerlendirip hangi "ülkeyi" neden seçeceğinizi söylerseniz sevinirim.


Bu kadar uzun yazıyı okuyup bana yol gösterenlere gideceğim yere gelmeleri durumunda misafir etme sözü veriyorum :)

 

Güney Afrika veya Asya bence. Abdde 5000 dolar çok para değil.

compumaster

Valla dönerci olarak bile olsa Hamburg derim. Aşığıyım.

whoosie

hiçbir özel, ek bilgim yok ama 3 yıl az değil. Kişisel görüşüm olarak, güney afrika ya da asyada 3 yıl geçirmektense amerikayı tercih ederdim.

katredin

1)asyanın accık güneyinde kalıyor, bu yüzden birinci şartı ne kadar karşılar bilmiyorum ama avustralya'ya hiç düşünmeden giderdim. doğal olarak bundan sonrki cevaplar avustralya baz alınarak verilmiştir. mozambik açısından bakılırsa durum farklı olacaktır tabi ki.
2)avustralyadan hareketle hangi şehir olduğu farketmez. sidney, melbourne, canberra, zaten topu topu 15-20 şehir var koca ülkede.
3)maaşı gideceğin ülkeye göre düşünmek lazım. maaş yüksek olsa bile yurt dışında yaşam standartları da yüksek olduğundan hayat daha pahalı. tl'ye çevirmek hesap hatasına sebep oluyor. para biriktirir gelirim diye düşünmemek lazım.
4)orada yükselme imkanım olmasa bile orada edindiğim deneyim döndüğümde daha hızlı yükselmemi sağlayabilir.
5)3 sene nedir ki göz açıp kapayana kadar geçer. o kadar boş işler peşinde günlerimizi aylarımız harcıyoruz ki 3 yıl dediğin devede kulak. insan ömrü 75 yıl olarak ele alındığında 26 yılını uyuyarak geçiriyormuş mesela. sırf daha az uyuyarak bile döndüğünde telafi edebilirsin orada kaybettiğin (!) zamanı.
6)iş stresli olsa bile insana verilen değer, yönetim anlayışı, etik değerler, çalışma koşulları ve performans/takdir oranı türkiyeden çok daha iyi olacağından fazla zorlamayacaktır.
7)e ne duruyorsun o zaman

nicki martin

Gittikten sonra orada kalmayacaksan, boşuna en az 3 yılını heba etme. Türkiyede devam et 6-7 bin TL maaş az bi para sayılmaz. Hem kariyerini ilerletir dahada fazla kazanırsın. Kafan rahat değilse beraber eğlenip yiyip içeceğin sevdiklerin yoksa afedersin zikeyim 6-7 bin doları.

poseidon1

güney ve doğu tecrübem pek yok ona göre yazıyorum;

- şu anda nerede yaşıyorsun? istanbul'dan sonra pek kesmez diğer şehirler.
- yaş kaç? 25 civarındaysan saldır.
- zorunlu hizmet mecburiyeti var mı? yurtdışında da iş imkanı doğma ihtimali hep vardır.
- fazlasıyla stresli derken stresin kaynağı nedir? türkiye'den stresli çalışma ortamı görmedim, batıda millet takmıyor pek.
- yemeklerle aran nasıl? ortadoğu mutfağını mumla ararsın.
- türkiye'de 3 sene içinde kaç mevki atlarsın? türkiyede kurumsal şirket zamlarının %5-%6 seviyesinde olduğunu aklında bulundur.

- amerikada yıllık net 75-80 bin doların üzerinde yaşarsan iyi, büyük şehirlere gideceksin gierler çok fazla olur.

- new york (brooklyn), san francisco, berlin. buralara 3 sene geçer, diğerlerinde bayabilir.

- 3500 dolar maaşla istanbul'da güzel yaşarsın. yurtdışına gezmeye gidersin kafana göre. 3 sene bir şehirde çakılı kalmış hissi yaşamazsın.

groovettyn

öncelikle seçenekleri üçe indirirdim ve bunlar da; berlin, vancouver, los angeles'tır benim işim ve yaşayışım için en uygun yerler. üçüne de ayrı ayrı gider, bakar, kararımı verirdim. kararım da büyük ihtimalle berlin olurdu.

soso

@groov
25'in biraz üstünde yaş. yani evet bu tarz risklerin alınabileceği bir yaş. istanbul evet. stresten kastım oraya gidersem o şehirdeki ofisin sorumluluğu bende olacak ve de merkeze sürekli hesap verme durumu olacak. buradayken ise öyle bir sıkıntım yok. daha çok işi düşülen kimse rolundeyim burada. yemek sıkıntım yok. pek seçici değilim.

eklemeyi unuttuğum kiramın %75'ini şirket karşılayacak gidecek olursam. yine de amerika pek mantıklı bir fikir gibime gelmiyor. tr'de ki kariyeri kestirmek pek mümkün değil. kurumsallıktan biraz şüpheliyim.

granger

bahsettiginiz gibiyse size en uygun olan yeri düsünün, 3 sene masrafiniz olmayacak dediginize göre, baglayan herhangi bir sey de yoksa, afrika ya da asyayi tercih edin bence. hem para acisindan cok rahatlar hemde cok sipesifik bir bölgeyi tecrübelersiniz, o tecrübeleri sonra baska zamanlarda kullanirsiniz, afrika inanilmaz bir pazara döndü son senelerde, ondan afrika diyorum. asya runner up. avrupada ya da amerika düsünülebilir, hangi ülke ve eyalet olacagi önemli bence burda.

kariyere etki olarak bence hepsinin birbirinden farkli avantajlari var.

illa kafam rahat olsun, sehir güzel olsun, geziyim dolasiyim dersen avrupa, ama ögreniyim, ben hirsimdan catliycam diyosan asya ve afrika.

serabetan

sürekli hesap veriyorsan manager mi olacaksın yani? iş varsa hesabı verilir oraya çok takılma. "manager" ünvanını küçümseme... amerika'nın bir gıcık tarafı da okyanusun öteki tarafında olması, 9,5 - 10 saat ve genelde daha fazla uçmak zorundasın bu tarafa gelirken.

sosyal yaşantısı sayesinde berlin önce çıkıyor, oranın da hava muhalefetleri var. güney avrupa görmüş birileri yazarsa iyi olacak galiba.

groovettyn

- Sizi buraya bağlayan pek bir şey yok.
Bu cümledeki "pek"e bağlı sanki her şey :)

Ülke olarak Avrupa'nın ucuz ülkelerinden biri mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. 3 yıl yaşayacağınız göz önüne alındığında...

neyleyim

Bence bir Turk'un avrupa'da en rahat sekilde gecirebilecegi 3 sene polonya'da olur.

Polonya'da seni verse verse varsova'ya veya krakow'a verir. Krakow'a verirse daha da iyi olur hatta. Varsova ankara'ysa krakow istanbul cunku.

Maddi acidan baktiginda da 5000 dolar 9bin liradan fazla demek o da 15-20bin zloty gibi bi sey yapiyor sanirim. Yani sen orada gercekten luks icinde yasarsin.


Cok kazanicaksin ama orada cok harcayamazsin parasinin kurundan dolayi. O yuzden istedigin zaman avrupa icinde dolasirsin istedigin an atlar gelirsin ulkene. Polonya'da o parayla harcamalarini cikartsan her haftasonu istanbul a gelip alem yapicak para kalir.

O yuzden ny asigi birisi degilsen amerika ya gitmeye gerek yok. Afrika'nin stresini cekmeye, asya'nim tribine alismaya calismaya da gerek yok.


Avrupa'da Polonya aradigin yer bence. 3 yil sonra burada duyurunu goruruz ya ben burda nasi kalicam nereye basvurmam gerek diye. Boyle dusunen tanidigim cok.

kegums

@granger'in dediği gibi polonya'da para konusunda rahat edersin. özellikle gdansk şehrini araştırabilirsin.

groovettyn

hiç düşünmeden abd.
türkiye'de yaşanmaz ve aldığınız para da iyi değil diğer ülkelere göre.
afrika'da ve asya'da paranız olur, yaşam sıkıntı olur.
avrupa ve amerika'dan birini seçecek olursam da kesinlikle abd'yi seçerim. gerek sosyal hayat, gerek iş hayatı...

papillon7

3 yıl geri gelemeyeceğine göre bir süre sonra sıkılacağın veya kültürünü çok çok yadırgayacağın bir yer olmamalı. asya veya afrika kültürü kısa dönemler için iyi değişik ama uzun vadede beni hep ürkütmüştür. bizim şehir yaşantımız ortalama bir modern dünya yaşamı, avrupa ve amerika bize en yakın kültürler. kalmayı düşünmediğine göre amerika en uygunu bana kalırsa. fazla masraf yok, iş maaş garanti. hiç düşünme direk abd ne git. iş tecrübesi olmasa bile vizyonun gelişir/değişir, hayat tecrüben artar.

derz dolgusu

Türkiye'de kalırım.
Mantıken o 5000 6000 li sayılar buradaki 3500 etmez.

ayn-i cemin bülbülü
1

mobil görünümden çık