bu yaz sonu bir işyeri açmayı planlıyorum. kafe türü bir şey.
esnaflık hakkında olsun, mali konular hakkında olsun, ya da herhangi bir şey işte.

bu konuda öğüt verebilecek tecrübeli arkadaşlar var mı acaba? ya da sözlükte belki daha önceleri bununla ilgili birileri bir şeyler yazmıştır da gözünüze takılmıştır filan..

 

İşi bilen elemanlarla çalış.
Elemanlara hakkını ver. Eleman hakkını alırsa, müşteriye hödüklük yapmaz, çalmaz.
Elemanların motivasyonuna özen göster.
Eşi dostu, tanıdığının tanıdığını işe alma.
Ne kadar güvenilir de olsa mali, ve depo/envanter işlerini bir elemana bırakma. Malların envanterini kendin yap, gelir giderini iyi hesapla. İşyeri senin olacağı için bu işi senden iyi kimse yapamaz. Kafede servis edilecek, Sıcak, Soğuk servislerin veya kahve ve alkolsüz kokteyllerin nasıl yapıldığını öğren. Bu işi sen yapmasan bile, yapman gerekecek bi zaman mutlaka gelir. Mesela müşteri hot chocolate caliente istedi elemanda işe gecikti (hep olur).
Aklıma gelirse daha yazarım.

crystalsoul

kuralların olsun, yok demeyi bil. yoksa o tanıdık bu tanıdık borç falan çıkamazsın işin içinden. işinle ilgilen, kendi işin diye (varsa) hanım her çağırdığında eve gitme, işteyim diyebil. bunlar cidden çok önemli. işini düzgün kaliteli yaparsan gerisi gelir. lakin işini düzgün ve kaliteli yapan ancak yok diyemediği için bi türlü işini rayına koyamayan çok insan tanıdım.

abtash

Mutlaka, her zaman işinin başında ol.Bu işler göründüğünden daha zordur, çok vakit ve emek ister, yani arkadaşlarınla, sosyal çevrenle, gezme tozmalarınla vedalaş ve işe öyle giriş.
Sakın unutma, sen ne isen elemanında öyle olur.
Az buçuk bir tecrübem var, daha net soruların olursa mesaj at, elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

frown

mutlaka planlı ol. şimdi yeni iş kurunca genelde herkes kara düzen gitmeye başlar. hesabına bütçesine yeterince dikkat etmez. ne bileyim işinin 3 ay sonrasıyla ilgili hesap kitap yapmaz. bunları daha sonra yerleştirmek çok zor oluyor.

özellikle bu tip hizmet işi yapan bi yer kuruyosan mutlaka güler yüzlü ol. personelini seçerken güler yüzlü olmasına dikkat et. sonuçta eğer açacağın cafe cadde üstü bir yer değilse gelen müşteri kitlen hep aynı insanlar olacaktır (örneğin o bölgede çalışanlar ya da o bölgede okuyanlar) bu nedenle temizliğe çok önem ver. kemik müşteri kitleni üzersen sinek avlarsın. bu işlerde adın bir kere çıkarsa sonun kötü olur. dedikodusu da çabuk yayılır, aman dikkat.
şimdiden hayırlı olsun diyelim... :)

hevipeyra

kosgeb in girişimcilik seminerleri-kursları oluyor. yıllar önce çalıştığım firmadaki eğitimini almıştım. merkezlerinde de belki bu şekilde eğitimler veriyorlardır. çok başarılılar bu konuda. işyeri açarken vergi tutarından, elektrik tutarına kadar hesabını yaptırıyorlardı. orjinal fikirler çıkıyor ortaya. mesala bir alanda işyeri açmak istiyorsunuz, size açacağınız yer konusunda bilgi veriyorlardı. nerde açsam daha iyi olur vs. diye sorduğunuzda semt ismi veriyorlardı. eğitimden aklımda kalan birkaç şey mesela "işyeri açarken cebinizde, çalışanlarınızı 6 aylık maaşı, 6 aylık kira, fatura bedeli, malzeme paranız olsun" du. bir araştırın bence seminerlerini. www.kosgeb.gov.tr sitesinden iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.

philosophia

tüm cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.

sql
1

mobil görünümden çık