şimdi çözmeye çalıştım..
bülent var , levent var , mert var ki tek çözüm yolu bunların dede baba çocuk olması..
mert x balık tutsa , levent 2x tutar.. bülent dede ise 4x tutar...
buradan
mert 3
levo 6
bülo 12 balık tutmuş olur mu?
bülo'nun ogul levend olmaz mı?
sorunun gasdelerde bu kadar itin götüne sokulması yanlış bence..
sadece soruda eksik bilgi verilmiş.
yani
levent 2x , oğlu mert x tutsa
bülent 2y , bülo'nun oğlan y tutsa tıkanırız.
doğru miyim?

www.radikal.com.tr
ve
4 kişinin 21 balık tutması mümkün: 1-2 ve 6-12 demiş yorumlarda bi arkadaş.
işte şimdi sarpasardım sanırım.


bülent'in oğlunun adı nedir diye sorulduğuna göre 3 kişi oldukları kesin. bu durumda sizin yaptığınız doğru gibi.
edit: ayrıca
levent 2x , oğlu mert x tutsa
bülent 2y , bülo'nun oğlan y tutsa da tıkanmayız. o durumda da y=2x olur.


hocam ama mert 1 tutar , babası levent 2 tutar..
bülent 12 tutar , bülent'in oğlan 6 tutar..
bu mantıklı değil mi?
soru da dede-oğlan-torun olayını göstermek istemiş amma ve lakin bu şekilde düşündüğümüzde eksik sanki ya.


soru mantiksiz ve eksik, sadece varsayimla cozulur. cin soru soracam diye yuzune gozune bulastirmis.


valla ben soruda eksik bir yer göremedim. tamam 4 kişilermiş gibi soruyor ama orada şaşırtmaca olduğu belli. zaten bülo'nun oğlunun adını sorduğunda da bundan emin oluyoruz. 4 kişi olduklarını farzedip kıçımızdan isim mi uydurucaz bülo'nun oğlana?
ama ilkokul 3. sınıf için baya kazık bir soru olduğu kesin. tam bir saatli maarif takvimi zeka sorusu aslında :D


@hanry gale, y=2x sonucuna nereden ulaştınız acep?
zira sorudan sadece 3x+3y=21 sonucu çıkarılabilir ki, x ve y toplamının 7 olduğu her doğal sayı çifti için doğrudur. (1-6, 2-5, 3-4)


iki baba iki oğul balık tutmaya gidiyorlar ve 3 balık tutuyorlar ve her brrine bir balık düşüyor. peki bu nası oluyo... sorusuna benzer bi soru. ama sıçış olmuş tabi biraz.
