Kizkardesimin bir derdi var, bunu cozse cozse eksiciler cozer diye gazi verince alttaki gibi bir metin cikti ortaya. Biraz uzun, yardimci olabilecek varsa herhangi bir bilgi vermekten cekinmesinler. Saat farki yuzunden tikler ileri bir vakitte gelecek. Esenlikle kalin.
Yasim 25. Son 10 senedir Avustralya’da yasiyorum. Buraya yerlestigimizden beri aileme ve cevremdekilere en kisa zamanda Turkiye’ye geri donecegimi ve oraya yerlesecegimi soyledim fakat bana “burada oku, burada yasa, Turkiye’de ne yapacaksin” dediler ve tum hevesim kursagimda kaldi diyebilirim. Ailemin bana dayattigini yaptim. Sonuc olarak lise ve universiteyi burada okudum. Fakat bir ay once Turkiye’de gecirdigim tatilden sonra orada gercekten yasamak istedigimden emin oldum. Ailemden uzakta ve Turkiye’de mevcut olan ufak cevrem ile bunu basarabilcegimden de emin degilim dogrusu. Bu yuzden de endiseliyim biraz. Oraya, ne kadar cok istesem de bunca yilin ardindan ayak uydurabilecek miyim acaba diye de dusunmuyor degilim. Eger basarabilirsem, temelli orda yasamak isterim. Bu yuzden de is hayatina atilarak degil de Turkiye’de egitim alarak kendimi bi nevi test etmek istiyorum.
Memleketim Izmirde, 2012-13 egitim-ogretim yilinda Mutercim Tercumanlik (ingilizce) ya da Ingiliz Dili ve Edebiyati bolumlerinden birini okumak istiyorum. Avustralya’da mezun oldugum double major (sosyoloji/siyaset) programimin derecesinin pek yuksek olmayisindan dolayi master’a basvurularimin kabul olma ihtimalinin cok dusuk oldugunu dusunuyorum. Buna ragmen denklik islemlerimi baslattim fakat islemler Turkiye’de degil de yurtdisinda gerceklestigi icin denklik sonucunun elime 4 ay sonra ulasacagini ogrendim. Bu sebepten oturu master yerine ikinci universite kapsaminda yeni bir bolum okuyabilecegim fikrindeyim. Fakat ne kadar ilkogretimimi orda tamamlamis olsamda lise ogrenimimi gormedigim bir egitim sistemine iliskin sorulardan olusan YGS’yi kazanma gibi bi’ sansimin oldugunu da dusunmuyorum dogrusu. Bu nedenle YGS yerine YOS’e girmeyi dusunuyorum ve bu da basli basina baska bir problem anlamina geliyor. Devletin sundugu burs, kredi ya da buna benzer herhangi bir hizmetten yararlanamayacagim anlamina geliyor. Kendi imkanlarimla dort sene boyunca, yabanci uyruklu ogrencilerden alinan harclarida goz onunde bulundurunca egitim alacak imkanim iyice ortadan kalkiyor.
Aslinda soracak o kadar sorum var ki, nereden ve nasil baslayacagimi bilemiyorum. Zaman geciyor ve sinav tarihleri yaklasiyor.Tum bunlari goz onunde bulundurarak simdilik tek bir sorum olacak. Sizce nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

hocam oncelikle turkcen epey iyiymis. ben acikcasi ygsyi biraz calismayla halledebilecegini dusunuyorum. bir an once calisma kitaplarini edin, ygsde harika seyler yapman gerekmiyor sanirsam dilden bir bolum okuman icin. fakat turkiyede avusturalyadaki kadar iyi yasam sartlarin olacagindan pek emin olma.


Okumak istedikten sonra haiti'den bile bursla gelip burada okuyanlar var onlar uyum problemini en az hasarla atlatıyorlarsa sen hepten atlatırsın. şimdiki sınıfımda da arabistanda doğup büyümüş sonra buraya gelmiş türk kökenli elemanlar var. eğer sormak istediğin olursa bir sorarım onlara nasıl oluyormuş falan. ygs'yi de kazanırsın ya avustralyadan sana maddi destek gelirse burada çok rahat okursun. ben de koca bir sıfırdım ygs bilgisi bakımından, 6 ayda ilk on bine girecek kadar hazırlanabildim. kolay yani. gelince nerede yaşayacaksın bir de? hani insan ara sıra gittiği hayalini kurdugu yere yerleşince pişman olabiliyor bunları da hesaba kat


yös çok kolay, liseden gayet tembel aynı zamanda da salak bir arkadaşım girdi cerrahpaşa tıp fakültesini kazandı. normalde ygs ile türkiye'de cerrahpaşa tıp fakültesini kazanmak için gerçekten bayağı başarılı olmanız gerekiyor.


yukarıdaki arkadaşlara paralel olacak benim söyleyeceklerim de, dil bölümünde okumak için çok yüksek bi puana ihtiyacınız yok. ygs.nin ardından lys.ye giriyorsunuz. ygs.den biraz çalışmayla ortalama bir sonuç alabilir ve ardından lys.ye girersinizi. lys-5 yani dil sınavında da zaten bir sıkıntınız olmayacaktır.


Türkiye'de yaşamak mı? Bunu 1000 kere daha düşün derim. hem öğrenci hem de çalışan olarak. Burada adamın suyunu çıkarırlar ve sana üç kuruş maaş verirler. Üniversite mezunları burada öyle sandığın gibi yüksek maaşlarla işe başlayamazlar. Okul içinse İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi bölümü Avustralya'da okumayıp da nerede okuyacaksın arkadaşım?! Türkiye'de sırf İngilizcesi iyi olduğu için iyi maaş alan insanlar da var. Bu damardan tutturursan yapabilirsin ama inan değmez.. Boşver derim..
