o palet sabit hızla dönüyormuş ve sürtünmenin 0.417 olduğunu biliyoruz. bize diyorki diskin açısal ivmesi kaç rad/sn2dir.

benim yaptığım işlem basamaklarını söyleyeyim. dedimki bu disk aradaki sürtünmeden dönüyor. yani m.a=m.g.k.cosa burda mler birbirini götürdü. değerlerini yerine koydum. sonucuda açısal momentum sorduğu için rye böldüm. neyi yanlış yaptık? bikere cosünüsün yerinden emin değilim ama her varyasyonu denedim 2 deneme hakkım kaldı sadece.


 

s13.postimage.org

True Story

m'i bilmiyorum. sürtünmeyi hesapladıktan sonra f(m.a)e eşitlemem gerekmiyor mu?

jjwa

hatta mesela direk sonuç versen doğru mu değil mi söylesem. verilenler sadece sorudakiler.

jjwa

şu an paletin diski döndürdüğü kuvvetin formülünü hatırlayamıyorum
sütrünmeyi hesaplayınca işte o formüle eşitleyeceksin ve evet m ler birbirini götürecek ve
a = g cot 62.8 k olması gerekmiyor mu?

True Story

değilmiş=) ya da ben işlem hatası yaptım. mantıklı gözüktü şimdi çiziminizle bende muhtemelen hata. haklarım bitti ama artık deneyemiyorum. neyse sağlık olsun çok teşekkürler ilginiz için:)

jjwa

sürtünmenin veya kuvvetin bir etkisi olduğunu sanmıyorum. 0.417 sürtünme katsayısıysa paletle disk arasında normal kuvvette verilmiyor. sürtünme sadece diskin dönüp dönmeyeceğini belirlemede kullanılabilir gibi ama onun içinde gerekli değerler verilmiyor. yani ya döner yada sürekli kayar. sadece doğrusal hızı açısal hıza çevirmek yeterli diye düşünüyorum.

oharro

yardımcı olamadığıma üzüldüm.
başka napılırdı diye düşündüm oharro v hızını bildiğimize dikkati çekmiş ben biraz ezberden cevapladım.

disk sonuçta paletin v hızına ulaşacak
durağan halden v hızına ulaşana kadarki ivmesini soruyor yanlış anlamadıysam soru
diskin v hızına ulaşma süresi ise aradaki sürtünme katsayısına bağlı. 1000 gibi bir sürtünme olduğunu varsaysak mesela disk palete dokunduğu an aynı hızla dönmeye başlar.

yani diskin
v hızına ne kadar sürede ulaşacağını bilebilseydik oradan da ivme hesaplayabilirdik.

onu nasıl bilebilirdiik şimdi tam bilemiyorum dediğim gibi dönme hareketini hiç hatırlamıyorum
tork, eylemsizlik momenti gibi şeyler vardı ama unutmuşum.

True Story

yok şimdi paletle disk birbirine bağlı değiller yani palet v hızıyla dönerken arada kayma yapıyor. v bilmediğimiz bir şey. evet eylemsizlik momentini ben de dahil etmek gerekiyor diye hatırlıyorum. ama neyse artık geçti çok teşekkürler yine de.

jjwa
1

mobil görünümden çık