Şimdi bi karar vermeliymişin, güneş paneli mi yoksa rüzgar türbini mi diye? tamam araştırdım da panelci türbinciye bok atıyor vice versa.
böyle netten araştırılıpta bulunamayan bilgiler var, mesela geçen bi arkadaşım şey dedi, rüzgar türbini için kurulan kulelerin malzemesini bilmem ne ülkesindeki hurdalardan yapıyorlarmış..
bana böyle avantaj ve dezavantaj şeklinde nokta atışı tespitler lazım, var mıdır işin içinde olan? yada bi kaynak gösterebilecek biri?

fabrikanın kurulacağı arazi çok önemli,fabrikanın kurulu gücü var daha öyle heryere rüzgar türbini de koyulmaz. Bence bütün fabrikanın gücü değilde ofislerin ortak alanların aydınlatmanın ihtiyacı y.e ile karşılanabilinir.


işine yarar mı bilmiyorum ama sözlük yazarı "jadle" rüzgar tribün ile tüm aklındaki soruları samimiyetle yanıtlar. Kendisi mühendis ve bu işle uğraşıyor.
bol şans


fabrikanın taşınacağı yerde yeterli rüzgar var mı? etrafını kapayan binalar var mı?


İçinde değilim ama mühendis kafasıyla bakıyorum olaya.
Rüzgar türbini;
Enerji mekanik bir süreç sonunda üretiliyor, herhangi bir arıza durumunda arızanın tespiti ve tamiratı kolay, ve dahi yedek parça bulunması, üretilmesi yurt içinde mümkün sayılır. Ama olay tamamen rüzgara dayalı, üretilen enerjinin sürekliliği ve kalitesini kestirmek zor.
Güneş paneli;
Enerji kimyasal bir süreçle elde ediliyor ve arıza durumunda kesinlikle rüzgar türbininden daha tuzluya malolacağına eminim. Ama güneş her zaman tepede ve sonuçlarını kestirmek daha kolay.
Ben şahsen rüzgar durumu müsaitse rüzgar türbinini tercih ederdim. Taşınacak yere sadece ölçüm amaçlı bir rüzgar gülü koyup rüzgar rejimini belirlerseniz daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Ayrıca hibrit bir çözümü de tercih edebilirsiniz, dahası elektrik ihtiyacını kısacak çözümler aramanız da işinizi kolaylaştıracaktır. Mesela suyun ısıtıldığı bir fabrikada su ısıtmak için güneş panelleri kurmak bence uzun vadede oldukça iyi bir çözüm.


coğrafya önemli. güneş panellerinde en verimli dönem serin ve güneşli dönemler. mesela izmitteki bir fabrika için verimli olmayabilir. ya da belli dönemlerde verimi çok düşecektir. ayrıca enerjinin depolanması konusu var, ac/dc durumu var. fabrikadan çok ev kullanımını bildiğim için bu kadar yanıtlayabiliyorum. hangi sistem kurulursa kurulsun bir süre sonra diğeri eklenebilir. ilk aşamada ben olsam panel koyarım, özellikle fabrikanın düz ve geniş bir çatısı varsa.
rüzgar için de rüzgarın çok olması değil de düzenli ve güçlü olması önemli. dev türbinlerin çalıştığı minimum rüzgar epey hızlı diye biliyorum. destekleyici bir sistem sonuçta, zamanla büyütülebilir. kurulumu pahalı ama sonrası gayet rahat. türbin bakımı daha zor olabilir. şartlar güzelse destekleyiciden öteye geçebilir.
bi de güneş panelinden su ısıtacak enerji sağlayacak kadar güneş alıyosanız zaten suyu güneşte ısıtın sıfır enerji tüketimi. :) yalnız en son almanyada çok güzel bir güneş panali sistemi kurdular, çok verim elde etmişler. o havada başarıldıysa olabiliyo demek ki.


Cevaplar için teşekkürler, şöyle genel bi cevap daha vereyim..
aylık 40 bin tl civarında elektrik faturası geliyor 500kwlık panel yada türbin düşünüyoruz zaten lisanssız verilen izin de o kadar..
fabrika dilovasında olacak gelen ön fizibiliteler rüzgar değerinin 10 üzerinden 6-6.5 civarı olduğu yönünde.bunun yanında patron panel için 5 dönümlük ek arazi de ekletebileceğini söyledi.
rüzgar türbinü bana da çok sıcak geliyordu ama türk firmalarına pek güvenemiyorum malesef, ama paneller avrupadan geliyor modül şeklinde sadece birleştirme yapıyor aracı şirketler..
yani fabrika alanında rüzgar da panel de elverişli gözüküyor, ondan kesin bu olsun diyemiyorum.


şöyle düşünün, şu an elektrik üretip satmak için kurulmuş benim bildiğim güneş enerjili bir santral yok ama rüzgar tribünleri bolca mevcut. güneş enerjisinde watt başına düşen yatırım miktarı daha yüksek diye biliyorum.
sonuçta bütün elektriği şebekeden de alacaksınız, kullanmadığınızı şebekeye satacaksınız. rüzgar gece vardır ama güneş gece yoktur.
yatırım planında watt başına düşen yatırım miktarını ve şebekeye satılacak enerjiyi de hesaba katın.


@compadrito yok hacu yarin on fizibilite icin maii atarim eyvallah
