1) coca cola, google, exxon gibi mega şirketlere yatırdığımız parayı kaybetmemiz çok zor değil mi? Uzun vadede kesinlikle kazandırmayacak mı? Eğer olağanüstü bir durum olmazsa?
2) talep arttıkça hissenin değeri artar mı? Yazın kömüre parayı basıp, kışın çekemez miyiz? Karda olmaz mıyız?
3) nasıl oynanıyor? Aracı firma şart mı? Broker şart mı? kendim, yalnız yapamaz mıyım? Alım-satım işleri nasıl oluyor?
4) alt limit var mı? Hisse 10 tl ise bir hisse alıp köşeme çekilemez miyim?
5) Neden AMKB yok? Ankaradayken nasıl oynayacağım? Ankaradan wall street deki bir şirketin hissesini alabilir miyim? Gümrüğe takılır mı? (şaka) Uluslar arası marketlerde nasıl alım satım yapılıyor? Neye ihtiyacımız var?
6) Isteyen her şirket borsaya girebilir mi? Neden girmiyorlar? Televizyonlarda gördüğümüz halka arz reklamlerı "biz artık borsaya girdik. Hisselerimizi alın mı demek?"
7) borsayı öğrenmenin en iyi yolu nedir?
NOT: Kolaydan para kazanmaya çalışmıyorum, muhtemelen borsa işine girmeyeceğim, ama çevremde sürekli gördüğüm bir şeyi bilmemek hoşuma gitmiyor. CNBCE yi izlerken anlamak istiyorum.

3- aracı kuruma veya broker'a gerek duymadan siz de oynayabilirsiniz.internet üzerinden banka hesabınızdan yatırımlarınızı kontrol edebilirsiniz.
5- İMKB Türkiye'ye ait sadece İstanbul'a değil.Borsada işlem görmek için İMKB'ye gitmiyorsunuz zaten.
6-Halka arz,biz artık borsaya girdik hisselerimizi alın demek.
7-google.


1) evet dediğiniz gibi olağanüstü birşey olmazsa uzun vadede kazandırır ama asıl para kazanma işi al satlarda
2) talep artttıkça tabiki hissenin değeri artar. nasıl i phone5 tr de 3bin tl ye satılıyorsa. ama kömüre para basmak borsada olma<z gerçekte olur zaten onun adı da ticaret :)
4) alt limit yok 0.50 kr a 1 hisse bile alabilirsiniz. bkz: bime 10 tl ile ortak olan adam


1- yıllarca elinizde tutabileceksiniz, iniş-çıkışlarda paniğe kapılmayacaksanız, uzun vadede sağlam şirketlerin hisseleri mutlaka kazandırır. bunun için en basiti google finance'de global şirketlerin hisse fiyatlarının grafiklerine bakarsanız, fiyatlardaki değişimleri görebilirsiniz.
2- talep arttıkça hisse senedinin fiyatı ekonominin kuralı gereği artar fakat kömür örneği olmamış pek. finansal piyasalar geleceği(beklentileri) fiyatlar o yüzden kömür şirketlerinin kışın daha iyi gelire sahip olacağı önceden fiyatlanmış olur. talebin yani fiyatın artması için o hissenin(şirketin) veya kömürün özelinde bir gelişme olması lazım. şirketin başka bir şirketi satın alması, dünya'daki veya o ülkedeki kömür ihtiyacını arttıracak ani bir olay veya buluş gibi.
3- aracı kurum şart, broker(müşteri temsilcisi) değil. müşteri temsilcisi sadece telefonla talimat vereceğiniz veya tavsiye almak istediğiniz zaman gereklidir, onun dışında internetten halledebilirsiniz alım satım işlerini.
5- türkiye'deyken uluslararası piyasalarda yatırım yapmak için ciddi bir başlangıç sermayesi gerekiyor. ciddi bir sermaye ve bilgi birikimi dışında ekstra bir şeye ihtiyacınız yok.
6- halka arz aslında en ucuz finansman yöntemi ama şirket halka açılırsa çok daha şeffaf olması ve bilgilerini açıklaması gerekiyor. bağımsız denetim, spk, imkb denetimleri, her bilanço döneminde bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolarını kap'a açıklaması gibi formalitelerle uğraşması gerekiyor bu yüzden de gözleri korkuyor.
7- kitap, dergi, internet sitesi okuyarak ve tv izleyerek. hele ingilizceniz varsa şunlar güzel olur: the economist, financial times, bloomberg, reuters, wall street journal. fakat bu dediklerim size borsada şöyle yapın böyle yapın demez, haberleri detaylıca verir borsayla ilişkilendirmeyi genelde size bırakır.


5) yapabilirsin ama komisyonlar biraz yüksek oluyor genelde. 30-50 dolar arası 1 $ bir hisse alsanda.
