simdi odada 5-6 priz var iki taneside yanyana ve bunlara bi ayakli lamba takiliydi normal az enerji harcayan ampüllü olanlardan.

eve gelince bi anda bu ampülün patlamis oldugunu görüyoruz birde ek olarak bu yan yana olan iki prozde calismiyo, dedigim gibi birine bu ayakli lamba takiliydi.

ne olmustur? ne olmus olabilir? ne yapilmasi lazim? tehlikeli bi durum var mi?

 

merhaba,

buat denilennoktalar vardır, tesisatta hatların dağıldığı noktalar. şuna önemli, bu yanayana iki priz muhtemelen aynı hattan gelen elektriği kullanıyordur. ancak aynı hatta başka priz var mı ona bakmalısınız. aynı hatta başkapriz varsa ve çalışıyorsa sorun buat kısmında değildir ama aynı hatta başka priz yoksa sorunun buat tarafında olma ihtimali büyüktür.
hatlar düz çizgiler halinde çekili. sorunlu prizin dümdüz yukarısına sağına soluna bakın. yuvarlak bir boşluk varsa (üzeri plastik bir kapakla örtülüdür) orası buat. bir de o prizin sağında solunda başka priz yoksa muhtemelen o hat üzerinde başka priz yok demektir.
en iyi çözüm yolu ise, buattan o prize tekrar hat çekmektir. genelde çok kolaydır ancak buraya kadar anlattıklarımı bilmiyorsanız zaten siz yapmayın, elektrikçi çağırın yaptırın (50 tl üzerinde para isterse yaptırmayın derim)
kendiniz yapacaksanız
1. sigortayı kapatın
2. buat kapağını sökün
3. prizi sökün
4. prizin içindeki kabloyu penseyle çekiştirdiğinizde yukarıda, buatın içindeki kablolarında kımıldadığını görürsünüz
5. aradaki mesafe kadar elektrikçiden uygun kabloyu alın (yapmak istediğinizi anlatın o doğru kabloyu verir)
6. kabloyu prizdeki kabloya bağlayıp yukarıdan buattan çekin
7. 6. adımı her kablo için yapın (toplamda faz ve notr kesin, varsa toprak hattı içinde)
oldu bitti (ama elektrikçiye yaptırın yine de)

bir de prizi ve buatı koklayın, dinleyin. kocu, cızırtı vs var mı? size hasarın olduğu yer hakkında bilgi verebilir.

kisa
1

mobil görünümden çık