
ben de bilkent mezunuyum ve bilkent'i seviyorum fakat;
bilkent siyaset biliminde 2 yıllık bölümler ve turizmle beraber en boş beleş öğrenci profili var. o yüzden çevre konusunda benim için odtü ağır basardı ama hocalar ne durumda hiç bilmiyorum kendi fakültem olmadığı için.


Ben suan Bilkentte okuyorum, Yurtdışı düşünüyorsan bilkentin sıralaması daha yüksek, cevre konusunda da endişe etme 10bin ogrenci var, elbet bulursun bı arkadas :) boş bekleste değil artık bişeylere uğrasan ogrenciler çok fazla, klüpler,gazeteler, radyo... Mutlaka yapacak bir şey bulursun kendine.


odtü siyaset bilimi ve kamu yönetiminde kamu yönetimi yok sayılır sadece ad olarak vardır ağırlık siyaset bilimindedir. tabi burda okuldan sonra ne yapmak istenildiği önemli bence.akademisyen olmak isteniyorsa bence bilkent önde bi adım. yok akademisyen olmak istenmiyorsa bilkent bence gereksiz. çünkü sadece siyaset bilimi mezunu olarak iş bulma şansı az, mesela sadece siyaset bilimi mezunu olarak dış işlerine ve giremezsiniz ama siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile girilebilir.


git işletme iktisat yaz puanın tutuyorsa. yazık etme kendine.


ayrıca harbiden bilkent siyaset bilimine burslu girecek puanın varsa, yazık olur o puana siyaset bilimi. ikitsat yaz hukuk yaz iyi üniversitelerde daha iyi.


(git: 452955) ben bilkent uluslararası ilişkilerde okuyorum.
okula siyaset bilimi yüzde elli burslu olarak girdim, sonra baktım ki benim öss puanım yüzde elli uluslararası ilişkilere de yetiyormuş, ben de hazırlığı okurken gidip değiştirmek istediğimi söyledim, okulda böyle bir seçenek var girdiğiniz sene puanınız başka bölümlerine de yetiyorduysa, okuduğunuz süre içinde isterseniz ikinci sınıfta olun isterseniz hazırlıkta, o bölüme geçebiliyorsunuz. uluslararası ilişkilere geçtim.
sebebi şu, hocalarla konuştum, siyasetin hocası siyaset bilimini övüyor tabii, uluslararası ilişkilerin hocaları da uluslararasının iyi olduğunu söylüyor ama durum aslında gerçekte şöyle;
amerikada siyaset bilimi, uluslararası ilşkileri de kapsayan bir bölüm, amerikada bunu siyaset bilimi olarak okuyorsun, ama türkiye ve avrupa sisteminde, bunlar ayrı bölümler, siyaset bilimi uluslararasını kapsamıyor, uluslararası ilişkilerde world politics, international relations theory gibi bu işin temeli olan dersler var.
peki dersleri nasıl yapıyoruz?üniversitede a şubesi b şubesi diye bişey yok sonuçta, belli bir sınıfın yok yani, dönem başı ders seçimlerinde almak istediğin beş dersi seçiyorsun, her ders için üç beş bazen 10 hoca alternatifin var, saatlerini, programını kendin oluşturuyorsun, mesela diyorsun ki "lan sabahın köründe kalkıp gidemem şimdi okula, türkçe 101 dersini öğleden sonra veren hocalara bakayım, aha sevim hoca veriyormuş hadi onu seçeyim" gibi...
türkçe 101, eng 101 gibi dersleri okuldaki herkes almak zorunda, bu yüzden sınıfında elektronik müh. iktisat vs okuyan adamlar oluyor, belki o sınıfta tek siyaset bilimci sen olacaksın ki benim eng 101 dersinde tek IR (international relations) öğrencisi bendim. ama hciv gibi dersler IR, POLS (Siyaset bil.), Iktisat'ta filan olduğundan, hciv dersinde daha çok siyaset biliminden okuyan arkadaş görme şansın olucak, bir de bazı dersler vardır sadece siyaset bilimi öğrencilerine olan, işte onlarda sadece siyaset profilindeki öğrenciler olacak ki aslında 3. -4. yıl böyl geçer...
siyaset bilimi tam bursllu okuyacaksın herhalde ki odtü ye de girebiliyorsun, bu durumda, eğer puanın uluslararasının tam puanına da yetyorsa, tavsiye ederim, ama sen hayatını türkiyede kamu yönetimi ile ilgili makamlarda sürdürmek istiyorsan, siyaset bilimi daha bu konuya uygun olabilir, ama burada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor;
odtü, bilkent gibi okullar size gerçekten adam gibi eğitim veriyor, türkiyedeki boktan bir durum, çoğu pozisyona dandik sınavlarla giriyorsun, test sınavlarıyla (kpss gibi sınavları var kurumların test ile bilgini ölçüyor), bizim siyaset biliminin dönem başındaki tanıtım toplantısında hoca demişti ki, gazi gibi okullar öğrenciyi test sistemiyle yetiştiriyor, bak, bu yetiştirmek demek değil aslında, ama böyle test ile o sınavlara hazırlıyorlarmış.
ha, geçen sene mi, iki sene önce mi ne kaymakamlık sınavı türkiye birincisi bilkent mezunuymuş, o da geldi bölüm tanıtım toplantısına, dedi ki, 3 aylığına test sistemine çalıştım mezun olunca, böyle oldu, ama bu herif 4.00 la mezun olan biri ki 4.0 la mezun olan adam türkiyede de yurtdışında da istediğini yapar zaten. odtü de aynı durumdan muzdaripmiş, yani adamlar adam gibi eğitim veriyor ve test mest çözerek geçmiyorsun tabii ama mezun olunca gazi üniversitesindekiler kadar çok kadroya giremiyorsun. ama lütfen dikkat: bilkent, odtü ile gazi kıyaslanamaz, gazi bir öğrenciye asla odtü, bilkent kadar donanım katamaz.
bilkentte şöyle bir şey var, çoğu tam burslu insanlar lisede hiç ingilizce öğrenmeden geçiyorlar üniversiteye, adam hazırlığa ilk düzeyden başlıyor ve o ana kadar hello dışında bir şey bilmiyor, işte o adamlar bir yılda bitiremiyor hazrlığı, iki yılda ıkına sıkına bitiriyorlar, bu süreç onlar için çok yorucu oluyor, "hay zikiyim bilkentini" şeklini alan bir süreç oluyor :D sen de belki hazırlığa en berbat kurdan başlarsın ve bu süreçten geçersin, yılma, çalış, o acı çektiğin süreçte hiç dil bilmemekten bölüme geçince çatır çatır essay yazan bir insana dönüşeceksin. (bkz: #29604621)bu da essay yazmanın ne demek olduğu.


sırf puanın tutuyor diye istemediğin bölümler yazma derim. galatasaray siyaset'e ya da odtü işletme'ye girebileceğim halde bilkent siyaset'i seçtim ben. güzel bir bölümdür. hocaları iyidir. kütüphanesi ve çalışma ortamları şahanedir. akademisyen olmak istiyorsan istediğin yönde geliştirirsin kendini. ortam konusu da nymphe'nin dediği gibi, illa ki buluyorsun kafana uyan insanları. öğrenci profilini dert etme derim.


selamlar. bendeniz boğaziçi iktisatı bırakıp, ankaraya siyaset bilimi okumak üzere gelmeyi tasarlıyorum. ygs-lys sistemi üzerinden. boğaziçindeyken siyaset biliminden dersler almıştım, zira ilgim ve hayallerim burdan kaynaklanıyor. ama istanbul gibi boğucu bir kentte daha fazla yaşamaktansa ankarada iyi, sağlam bir eğitim almayı düşünüyorum-artık.
sorumşu olcak: odtü siyaset ve bilkent siyaset karşılaştırması bağlamında, ortamın rahatlığı ve kendinle başbaşalığı anlamında bilkent sanki önde gibi. bunun bir artı olduğunu düşünüyorum. bilkentte okuyan arkadaşlar da sanırım bu fikirdeler. fakat, bilkentte marxist bir teori dersi ya da marxist bir hoca gördüğüm kadarıyla yok, bu da benim açımdan önemli bir eksik.
odtünün bu yönde yönelimi ve katkısı açık. ama ilerde yurt dışındaki marxist okullara kabul almak için; bilkentte okuyup yüksek not tutturmak mı mantıklı, yoksa
odtüyü seçip marxist kuramla lisanstan itibaren donanmak mı? ve odtü kendi öğrencisini yurt dışına bilket kadar kolay ve net gönderebiliyor mu? bu önemli bi soru olarak zihnimde yer ediyor.
bilkent veya odtüde siyaset bilimi okuyan arkadaşlardan yorum yapmalarını çok istiyorum.
teşşekürler.
