
iyide hep işte itilaf devletleri ittifak devletleri bıdı bıdı diye gitti hiç net bi şekilde anlatılmadı isveçi finlandiyası. okuldakı tarih derslerinden bahsedıyorum ıste nıye bunları onemsemedılerki adam o sıra fotokopi makınasını buluyo belkı işi o kısmını merak ettim ben.


o konuya etki edecek bir faaliyette bulunmadıklar için olabilir. etliye sütlüye karışmamış adamlar.
aslında, bak almanlara adamlar etlinin de sütlünün de .mına koymuş, ondan bile yoğun bir şekilde bahsedilmiyor. ikinci dünya savaşı hiç bahsedilmiyor hatta.


@dead and broken Dr. Kissingher'in yolladıgı vidyoda gördüm almanya çoşmuş bi ara isveçle norveçte bi gariplik olmuş bi ara şimdi diğer kısımlardan hıc anlatılmamıs mesela onlar nıye öyle oldu bu nıye böyle bilmıyorum mesela vay anam vay neler dönmüş serhat ya oldu sımdı durum.


ingilizceniz varsa wikipedia bunun için var. history of sweden, history of norway vb. başlıklarda detaylıca görebilirsiniz.
özet geçecek olursak birincisinde direkt olarak yer almıyorlar zaten.


zaten lise ve öncesi tarih dersleri için konuşursak, orada sadece bizim tarihimiz yer alıyor. e tarihçi yetiştirilmiyor lisede. tarih bölümlerinde işlenir anca. 1. dünya savaşında yer almışız işleniyor, 2. dünya savaşında yokuz anlatılmıyor. en azından 2. dünya savaşının da anlatılması lazım bence. gerisine gerek yok.


ikinci dünya savaşı ünide biraz anlatılıyor. eğer iyi bir hocaya denk gelirseniz güzel de anlatılıyor.
ama genel olarak çoğu ülkede kendi tarihleri anlatılır. diğer ülkeler de osmanlı tarihini pek bilmiyorlar mesela.


hepsi egitim sistemin hatasi israil 1948 de kuruldu ama abdulhamid zamanina gider kurulma planlari genelde bizim kitaplar ezberletir ve dunyayla iliski kurmaz osmanlida hamam tasinin adini ezberletir universitedeki inkilap tarihi de boledir ataturkun nutugunu ezberletir ama sosyal konulara devrimlerin basarisizligina veya konjekture deginmez kanuni zamaninda amerika kitasinda cortez incalarla savasiyordu
