HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR?
A-Tanımı:
Sigortasız çalışan işçilerin, geçmiş sürelerini sigortalı hale getirebilmek için iş mahkemelerinde açtıkları davalara hizmet tespit davası denir.
B-Yasal Dayanağı:
506 sayılı Sosyal Sigortalar kanununun 79. maddesi [1]“…Yönetmelikte tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonunda başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır” Şeklinde hüküm ihtiva etmektedir.
buradan anladığım kadarıyla 5 yıla kadar geriye dönük hak talep edebiliyorlar, doğru mu anlamışım bilen var mı acep?

ek olarak F bendinde şöyle söylüyor;
F-Dava Açma Süresi:
a-Sigortalı, sigortasız hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde dava açmalıdır.
b-Sigortalı ölmüşse, hak sahiplerinin 5 yıllık hak düşürücü süresi sigortalının ölüm tarihinden başlar.
a durumu geçerli olduğunda yorumum yine doğru mu acep? malum hukuk yoruma dayalı olduğundan bunun aksi idda edilebilir mi?


Ben "işi bırakma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurulabilir." diye biliyordum olayı. ama "çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonunda başlayarak 5 yıl içerisinde" yazdığına göre işi bırakma tarihine göre 5 yıldan daha uzun bir süre demekki.


yani geriye dönük 10 senelikte talep edilebiliyor olsa gerek?


işyerinde çalıştığını ve işten ayrıldığını kanıtlayacağın gün baz alınarak o yılın sonundan itibaren başvuru için 5 yılın var. sen bundan önce 15 yıl çalıştıysan ve kanıtlarsan tamamını geri alabilirsin tabiiki.
Bahsettiğimiz olay başvuru süresi.
