Değerli arkadaşlar,

Tohumlar (meyve, sebze; bitki tohumları) hiç ölmez değil mi? yani içindeki yaşam hep kalır. uygun ortamda dirilirler. şimdi asıl sorularım şunlar

1- acaba tohumların ölümü nasıl olur? kör tohum var mıdır? nasıldır?
2- tohumların içindeki potansiyel yaşam nedir?
3- vereceğiniz ek bilgiler de önemli.

not: tohumlar hakkında vereceğiniz ek bilgiler de ilgimi çekebilir.
not2: bu soru ne bir ders ne de başka bir şey için soruldu.

 

1. çimlenme olasılıkları zamanla düşermiş ama ölme diye birşey yok. süresi dolma olabilir çünkü paketlerde satılınca da süre koyabiliyorlar ama bu teknik olarak dolma süresi değil aslında, fikir vermek içinmiş. çimlenebilirliği azalıyor işte ve olasılığı sıfıra yaklaşıyor.

2. tohumun içindeki potansiyel yaşam, embriyo. ama tohumu da canlı kabul ediyoruz zaten. gerekli koşullar sağlanınca embriyo büyüyor. aynı zamanda tohumun içinde biraz besin de var, bu da filizin topraktan çıkana kadar beslenmesini sağlıyor. bir de gerekli koşullar sağlanana kadar uyku halindeler. buna da "seed dormancy" deniyor:
en.wikipedia.org

3. tohum hibernasyonu denen bir olay varmış ve bir tohum yıllarca bu durumda kalabilirmiş. mesela 2000 yıllık hurma palmiyesi tohumu bulunmuş ve çimlenebilmiş. tohumların hibernasyon süreleri bilinemiyormuş.
en.wikipedia.org

ermanen

gelişim genetiği sınavımın arkasına bide burda bu soruyu görmek beni hayattan soğuttu ama arkadaş yazmış çoğu şeyi zaten yani onların sahip olduğu hormonlar dolayısıyla zor koşullara kuraklık gibi olaylara yüksek dayanıklılığı var ve uyku halinde kalabiliyorlar 2000 sene en uç örneği uygun şart yakalanırsada gelişimlerini farklılaşmalarını başlatabiliyorlar ama çimlenme olasılığı azalır elbette bu yüzden kullanılmaz ama öldü diyemeyiz(bide sebze kavramı yok )

bunumu demek istedin

yaşam demeyelim de, metabolik aktivite vardır deriz. ya da hiç olmayabilir bile. canlı kristalize olmuş olabilir. o an canlı değildir o. sonra uygun koşullarda metabolik aktivitesi yeniden başlar. o an canlı kabul edebiliriz. tohumdaki enzimler uygun koşullarda aktive olur ve canlılığı başlatır. bu uygun koşullar hiç oluşmayabilir. ya da oluşmadan evvel tohum ısıtılırsa içerisindeki su azalır ve enzimlerin çalışmasına yetmeyebilir. aynı şekilde pişirerek içerisindeki proteinleri parçalarsan o tohum asla çimlenmez.

cro.magnon
1

mobil görünümden çık