hem de büyük bir gazetede.

bu bir suç mudur? ne yapmak lazım gelir? sonuç olarak benim fotoğrafımı izinsiz olarak kullanarak maddi bir şey elde etmiyolar mı?


 

senin foton olduğunu nasıl ispatlayacaksın? bunu yapabilirsen belli bir telif ve tekzip talep edebilirsin gazeteden.

kediebesi

sana ait olduğunu kanıtlarsan telefon edip para talep edebilirsin

neira

benzer durumlar yaşayan bir arkadaşın entrysini okumanızı öneririm. belki işinize yarar.

www.eksisozluk.com

suedehead

fotoğrafın orjinal raw formatındaki hali bende hatta bir tek bende var. zaten çalışmalarımı raw çeker, sonrasında iş yaptığım yere jpeg olarak yollarım orjinallerini haytta vermem!

cedric tweedledee

fotoğrafın üzerine tıkla, özelliklerine bak eğer hdr programıyla ayar yapmadılarsa , tanımlaman mümkün hangi makinayla çekildiği vb. ozaman senin makinanla çekildiğini ispat edebilirsin 30 yıllık fotoğrafçı

sunset0771

fotografinizi nerden bulmuslar? bir yerde public domain olarak yayinlamadiginiz surece fotografiniz sizden izinsiz olarak ticari amacli kullanilamaz. gazeteler de bedava olmadigi icin ticari amacli kullanilmis denebilir diye dusunuyorum ben.

tom riddle

maalesef exif bilgisi içermiyor fotoğraf. fotoğrafın züerine başka bir fotorğaf koymuşlar. aynı arkadaşın verdiği linkteki gibi

cedric tweedledee

olay şu bir hanın restorasyonu için fotoğraflarını çekmiştim, o fotorğaflarda raporlarda vs kullanılmıştı sanırım. (aslında nerede kullanıldığını tam bilmiyorum ilgilenmiyorum da). sanırım rodan almışlar. bunun yanında kendi blogumda da yayımlamıştım fotorğafı. yani nerden aldıkları hakkında en ufak bir fikrim yok.

cedric tweedledee

ps aldım ve de fotorğaflarını da çektim ama şu an yanımda yüksek çözünülüklü bir kamera olmadığı için cep telefonum ile çektim. eve gidince normal kamera ile de çekeceğim.

fakat sorun şudur ki, yurt dışındayım, dava mava uğraşamam, aramam daha mı mantıklı ?

cedric tweedledee

Sana ait oldugunu ispat edebilirsen 5bin-8bin gibi tazminat alabilirsin. Hatta emsal dava bile sunabilirim bir sakal atarsan :p

gadanallah

emsal dava için para ödeme :) bu arada emsal'e de gerek yok. bu bildiğin telif hakkı ihlali. avukata bile gerek yok (kusura bakmayınız avukatlar durum açık)

fotoğrafın exifi falan olması şart değil. şu markafoni şeysinde bile değişime rağmen bariz şekilde kulanıldığı ortada. bu yüzden sen kullanmış kuruma ihtarname yolla (veya iyi niyetli olmak istersen sadece mail at) cevap gelmez veya sallamazlarsa ihtarname yolla (ne zaman döneceksin?) ihtarnameye sike sike cevap verecekler. sonunda da dava açarsın ve kazanıp paranı alırsın.

ben smyrna

yok zaten br şeye para vermem niye vereyim :)

her neyse, uzunca bir süre dönmeyebilirim. bilemiyorum. bakalım şu an çevremden bir kaç avukat ile konuşuyorum, ne yapacağıma karar vereceğim, teşekkürler herkese.

cedric tweedledee

hakkını aramalısın bence.

kediebesi

ilgimi çekti olay ya. gelişmeleri buraya yazarsan sevinirim. kamuoyu merak içinde :)

bay bomba
1

mobil görünümden çık