vadeli mevduatın espirisi tam olarak nedir, hangi hallerde boyle bir hesap açılır, ne amaçla kullanılır?




 

siz paranızı bankaya yatırırsınız ve bankaya ben bu paraya x gün dokunmayacağım sende x gun sonra bana %y kadar fazla olarak geri vereceksin. Eğer x gün dolmadan paramı geri istersem senden faiz falan istemiyorum bana anaparamı vereceksin. Diyeceksiniz...

halilibo

vade boyunca belli bir faiz geliri elde etmek için. vade dolmadan paranızı çekmeye kalkarsanız, alacağınız faiz geliri büyük ölçüde kesilir.

guro1907

yukarıdaki cevaplar 'espri'yi anlatır nitelikte. daha detaylı merak ettikleriniz varsa mesaj atın anlatayım. eski bir bankacıyım da ben.

karlmarx

milletin hep parayı şu bankaya yatır faizi çok yüksek diyerek bahsettigi hesap türüymüş.tamamdır arkadaslar cok sagolun seviyorum hepinizi.

romali kole marcuss

bankalar kredi dağıtabilmek için kasasında iktisadi varlığa ihtiyaç duyar. bu yüzden, bir müşterinin banka kasasına koyacağı varlığa bir süre dokunmaması banka için başta kredi dağıtma olmak üzere çeşitli işlemler için finansman kaynağını oluşturur. o halde, bir banka kasasında ne zaman çekileceği belli olmayan 500 milyon tl bulunmasındansa, örneğin 2 yıl boyunca çekilmeyeceği bilinen (2 yıl vadeli) 450 milyon tl daha avantajlı olabilir.

bu yüzden bankalar, belli bir süre için bankaya emanet etmiş olduğu iktisadi değeri bankadan geri almayacağını taahhüt eden müşterilere belli bir faiz üzerinden ek değer yaratır.

vadeli mevduatın espirisi tam olarak budur. eğer şu an vadeli mevduat faizleri düşük ise, bankaların çok fazla ek iktisadi değere ihtiyaç duymadığı anlaşılır. eğer vadeli mevduat faizleri yüksekse, bankalar başta kredi dağıtma üzere çeşitli finansman giderlerini karşılamak için ek kaynağa ihtiyaç duyar anlamı çıkar.

gogu delen adam

@ gogü delen adam çok sagol hocam uzun ayrıntılı cevabın için.

romali kole marcuss

@gogü delen adam. peki vadesiz hesapta duran parayı bankalar başka bir müsteriye kredi saglamak için kullanabilir mi?

romali kole marcuss

"peki vadesiz hesapta duran parayı bankalar başka bir müsteriye kredi saglamak için kullanabilir mi?"

-hali hazırdaki aktifleri yeterli ise bunu yapabilir, kaldı ki adamların iştigal oldukları konu tam olarak budur, kredi kullandırmak. vadesiz hesapta da, yeter ki istediğinde senin paranı geri verebilsin. vadeli/vadesiz fark etmez, mudiler paralarını geri talep ettiğinde şayet banka geri ödeme yapamıyorsa o banka batar. kepenk kapatır, iflasını ister. Ve paran onlarda ise istedikleri gibi kullanabilirler, ta ki sen geri isteyene kadar.

karlmarx

@romali, rica ederim.

evet bankalar vadesiz hesaplarda duran iktisadi değerleri de kredi dağıtma amaçlı kullanabilir. bankalar için "karşılık oranı" isminde bir oran bulunur. bu oranı merkez bankası piyasanın durumuna göre belirler. insanları tüketmeye teşvik etmek/ ekonomiyi canlandırmak adına merkez bankası karşılık oranlarını düşürebilir > böylece bankalar daha düşük faiz ile kredi dağıtabilirler > insanlar daha fazla kredi kullanarak daha fazla tüketerek ekonomiyi canlandırabilirler. ancak karşılık oranının tek belirleyicisi bu değil. işleri karıştırmamak adına uzatmıyorum.

örneğin şu an vadesiz mevduatlar için mb'nin belirlemiş olduğu karşılık oranı %11'dir. hesabı kolaylaştırmak için buna %10 diyelim.

vadesiz hesaba sahip tüm müşterilerin hesaplarınaki nakit miktarı 100 milyon tl diyelim. karşılık oranı %10 olduğunda: 100/10=10. o halde banka, bu 100 milyon tl'nin 10 milyon tl'sini her zaman nakit olarak kasasında tutmak zorundadır. kalan 90 milyon tl'yi ise, kredi olarak dağıtabilir. banka bu şekilde, müşterilerinin paralarını kredi olarak başkalarına kiralayarak faiz geliri elde eder. bu yüzden bankalar vadeli olsun vadesiz olsun, müşteriler tarafından tercih edilmek isterler.

edit: link: www.tcmb.gov.tr
www.tcmb.gov.tr

görüldüğü gibi mb, ekonomik darboğazın olduğu 2009 döneminde karşılık oranını %5'e kadar düşürmüş. bu bankalar için kredi vermenin ve dolayısıyla insanlar için kredi almanın kısmen kolaylaşması demek. günümüzde ise bu oran 2009'a kıyasla 6 puan yukarda: %11. o halde denebilir ki, merkez bankası bankalar için kredi verme işleminin 2009'a kıyasla daha zor olmasını istiyor. ekonomiyi frenleme ihtiyacı hissederse bu oranı yükseltir, ekonomiyi canlandırma ihtiyacı hissederse bu oranı düşürür.

bu arada bankacı değilim.

gogu delen adam
1

mobil görünümden çık