[q]
(4) 

range rover p38

c1b2k3 #356207
97-98 range rover 4.6 hse almak istiyorum. vergisini ve yakıtını biliyorum tamam.

ama sorunlu bi araba diyorlar hep forumlarda. nedir bu işin aslı astarı?
bilgilerini paylaşır mısınız bu araç hakkında. ne olursa.

 

4.6'larda kronik bikaç şey dışında pek bir sorunu yoktur. 4.0'ler için aynı şeyi söyleyemem. en bilineni de yükselme-alçalma olayının sıkça arızalanması, çalışmaması ya da körüklerinin patlamasıdır. ki bu p38'e has bişey değil, daha geçtiğimiz ay 2008 model 45 binde 3.6tdv8 aracın körüklerini değiştirttim. insanların sorunlu olduğunu söylemeleri 300-400 bindeki arabaları 110-120 bin km'lere düşürülmüş halde almalarından kaynaklanıyor. çünkü bunlarda km düşürmek gerçekten 15 sn sürüyor. onun dışında söyleyebileceğim şanzımanın vuruntu, uğuldama falan yaptığını hissedersen kaç. çünkü şanzıman olayı pahalı. eğer haddinden fazla sübap sesi geliyorsa kaç. çünkü sübap ayarları pek tutmuyor bunlarda. göstergeler silinebiliyor, bunun için de beyin değişmesi gerek falan derler, inanma. alırlar mis gibi beynini, bir de beyin itelerler. çok bilmiş ustalara asla emanet etme. bir de teyp kodunu mutlaka al ve girmesini öğren çünkü akü başlığı çıktığı andan itibaren kodun yoksa sıkıntı. ayık ol yani. bunların %80'i servis bakımlı değildir unutma.

mudur

güzel kasa da işte mudur'un de bahsettiği gibi körük olayı ciddi sorun. zaten LR'nin nerdeyse 2.elde sorunsuzunu bulmak ayrı bir sorun. ingiliz yapmış süper ama işte servisçilerle kanka yapıyor bizim memlekette.

sen gel toyota land cruiser al, daha güzel ;))

ha bir arkadaşımda var p38, bayağı seviyor aracını, ciddi masraf falan yaptı derledi topladı da satar mı bilmiyorum bi sorayım mı?

icemanr

Yaklaşık 1 ay önde hayalimdeki bu aracı 2000 model olarak satın aldım. Öncelikle yetkili servis bakımlısını bulmak imkansız, kaldı ki aldıktan sonra sen de servise gitmezsin, hele ki fiyatları duyduktan sonra. Ben baktığım araçlarda en uzun süre kaskolu gezenini aradım, kaskoda tespit edebildiğim hasar satıcının söylediklerine uyunca da sanayide bir range rover servisinde kontrol ettirip aracı aldım. Alırken ilk dikkat etmen gereken şey aracın kilometresi, neredeyse tamamı düşürülmüş. Benim aldığım aracın içi, tavan döşemeleri, kaput altındaki malzeme, tuşlardaki yazılar o kadar temiz ve sağlamdı ki 150.000 civarı bir km ile ilan verilseydi kimse anlamazdı (240.000 de aldım). İlanların çoğu 160.000 civarı, benim baktıklarımın hepsi düşürülmüştü, hepsi de eskimeden çiziklerden vs komple boyalı. Ayrıca alırken ufak tefek sesi var sanayide 150 TL diyenleri dinleme, benim aldığım araç noterin önünde şıkırdamaya başladı ve egzost sisteminde 450 TL'lik sorun tespit edildi, satıcı karşıladı. İkinci olarak aracın körüklerini kontrol etmen gerekiyor. Mümkünse satıcıya sen git, aracın senden hemen önce çalıştırılmadığına emin ol. Körükler araç bekledikçe hava kaybediyor ve araç iniyor, bu inişin süresi de aracın körüklerinin sağlamlığını anlamana yarıyor. Aracı çalıştırdığında orta konsolda düz çizgi olan ışık yanıp sönmeye başlayacak, aracı normal sürüş seviyesine getirdiği anlamına geliyor. Frene basarken ve kapılar açıkken sistem çalışmaz. Bu işlemin normal hava şartlarında 1-2 dakika süremsi lazım, hatta araç sürekli kullanılıyorsa 10 saniyede tamamlanıyor. Ancak hava kaçağı varsa 5-10 dakika kadar araç uğraşıyor yükselmek için. 20 dakika sonra zaten hata verir. Şanzımanı ustaya gösterebilirsin ama ben göstermedim, direk kullandım ve geçişler yumuşaktı, ayrıca gaz tepkileri ile senkron hareket ettiği için sağlam olduğuna karar verdim.

Motor ise kesinlikle gösterilmesi gereken yer, özellikle itici denen şeyler ses yapıyor (şıkır şıkır öter) ve değişimi masraflı. Aracın kaloriferi inanılmaz performanslı, ısınmıyorsa / soğutmuyorsa sorun vardır, ve de ucuza çıkamazsın.

Yakıt için güncel fiyatlarla ve tamamen şehiriçi kullanımla 80 TL'lik LPG ile 170 KM yapıyorum. Arada 10-20 TL'lik de benzin yakmış olsam km başına en az 50 kr hesapla. Benim araç 2000 model ve vergisi 6 aylık 1210 TL (kasko değeri indirimi ile). Ayrıca 99-2002 modeller yeni tip motorlu, 98 ve öncesine göre biraz daha verimli olduğu söyleniyor.

Kasko yapmazlar diyenlere inanma, 1645 TL'ye tüm klozları içeren ve muafiyetsiz bir kasko yaptırdım aldığım gün. Yaşım 27 ve ilk kaskom, hiç indirimim yok, sadece İş Bankası müşterisiyim (iş ve şahsi olarak), Anadolu Sigorta'ya yaptırdım.

Sorunlara gelince, aldığım gün kaputu kapatırken ters bir yerden zorladım ve kaputu kaldıran pistonun teki eğildi, henüz yaptırmadım. Hata ekranı cam suyu azaldı diyor ve de bir kere sağ arka ampul yanmıyor dedi. Kontrol ettim yanıyor ve de bu hatayı artık vermiyor. Arac bir süre kullandıktan sonra yani ısınınca, durduktan sonra P'ye biraz daha sert geçtiğini hissediyorum, yani soğukken olduğu kadar yumuşak olmuyor. Kullanması da çok farklı, yani yoldan kesinlikle çıkmıyor ama çok yatıyor, viyadüklerdeki rüzgarda resmen yelkenlideymiş gibi hissediyorum. Bir de araç zor duruyor, gerçi ayağınız gazdan tamamen çekince otobüs gibi yığılıyor ama yine de ağırlığı nedeniyle takip mesafesine dikkat etmekte fayda var.

Keyfine ise diyecek birşey yok. Alırken düzgün bir araca denk gelirsen bence sıkıntı yaratacak bir araç değil. Bir arkadaşım komple boyalı 98 model bir aracı geçen sene 28.000'e aldı, 1 ay sonra motor yağsızlıktan yandı ve diğer hasarlarla beraber 10000 TL gibi bir para harcadı. Şimdi kliması çalışmıyor, vergisini ödemedi, motorunda 500 TL'lik olduğunu iddia ettiği bir hasar mevcut ve 25000TL istiyor. Demek istediğim internette gördüğün içi dışı güzelce makyajlanmış, ilk 2 gününü mutlu geçirecek şekilde toplanmış uygun fiyatlı araçlar hiç güvenilir değil.

Bir de eklemeyi unuttum, LPG'siz almak demek 4000 TL ek masraf demek, Prins, Tartarini, BRC kitli bir araç bulmaya çalış.. Bir de jantlar orjinal olsun (18" Ferrari dedikleri yıldız şeklinde olan benim favorim), bu araçla 20" jant demek 3 ayda ön takım demek, bilgine. Yoksa replikaları 1250 TL 4 tanesi, lastikleri de çıkma takarlar genelde..

Vergisini ve yakıtını bilerek aldım, severek de biniyorum. Ben 29.000 TL ödedim, vergisini ve serviste kontrol ödemesini satıcı yaptı. Bu araçlar genelde aralık ve haziran aylarında vergileri ödenmeden satılıyor, ben almak için ocak ayının sonlarına yaklaşmayı bekledim, sana da tavsiye ederim...

eek55

Az önce ustamın yanındayım. Önceki mesajda bahsettiğim pistonu düzeltti ve nasıl kullanmam gerektiğini anlattı. Meğerse kilitli olduğu için ilk önce hafif indirip, sonra geri kaldırıp tümden indirmek lazımmış. 10.000 KM'de bir yapılan bakımın da 300 TL civarında olduğunu (polen filtresi falan da değişiyormuş) söyledi. Trigeri sordum, daha motoru komple elden geçirdiği zamanlar haricinde değiştirmemiş, genelde 500000 de falan rektefiye isteyen olduğunda o arada değişirmiş.. Koparsa dedim, ilk olursun dedi :)

eek55
1

mobil görünümden çık