*diyetisyenlerin beslenme listesinde sadece yeşillik olmadıgını biliyorum, burada genel kanıdan bahsediyorum.
p.s yıllar önce girdiğim öss de en fazla yanlışı biyolojiden yapmıştım. (belli oluyodur gerçi)

onların bağırsaklarında selüloz dediğimiz bir çeşit komplike şekeri parçalayabilen bakteriler var. bu sebepten aslında bolca karbonhidrat tüketiyorlar. biz aynı yapıya sahip olsaydık obez olurduk...


bir insanla bir hayvanin sindirim sistemi pek tabii farkli olabilir.


Öncelikle hiç inek beslediniz mi diye sormak istiyorum. Zira "sadece ot yedikleri" kanısına nasıl vardınız. Sadece "ot" bile yeseler, onların yedikleri "ot"ları yemiyoruz("ot"dan kasıt nedir onu da anlamış değilim). Yeme sıklığı ve miktarına girmiyorum bile...


@trimpot;bir insanla bir hayvanın sindirim sisteminin farklı olabileceğini tabi ki tahmin edebiliyorum, burada öğrenmek istediğim bunun sebebiydi.
@late viper; o kanıya varmam için evde inek beslememe gerek yok sanırım,atıyorum kanguruların keseli oldugunu bilmem için avustralya'ya gitmeme gerek olmadıgı gibi. otun yanında ineklerden ot dışında çeşitli şeyler yiyenlerinin mevcut oldugu gibi, özellikle yazları sadece ot yiyerek beslenenlerin de mevcut oldugunu duymuştum.
edit: ot derken ne kastettiğimi belirttim sanırım yukarda, daha da ayrıntı isteniyorsa bizim yediklerimizden aklıma gelenler maydonoz, marul, roka, vb. ineklerin ne yediğini kontrol etmedim ama onlar da bunlardan çok farklı şeyler yemiyordur.(yol kenarında çıkan otlar, çim falandır heralde) bir de mesela ineğe marul versek ben bunu begenmedim demez diye düşünüyorum


@late viper
bir ineği et böcek falan yerken görürsen haber ver bir daha et yemeyeceğim yani.


ben de sunu sorayim. bu hayvanlarin proteine ihtiyaci yok mu oyle etli olmalari icin. sadece bitkilerden bu proteini elde edebiliyorlar mi?
sadece ot yedigini nerden cikardin demis birisi. merak ediyorum et falan mi yiyiyorlar, nedir durum ? yani oyle bir inek hakkaten midemi kaldirirdi.


@nochristrequiress:
şöyle ki bu hayvanlar fazla atlayan, zıplayan, koşan, düşünen canlılar değiller yani kas yapmaya falan ihtiyaçları yok ve nadir amino asitlere ihtiyaçları da yok. zaten tamamen aynı amino asitlere ihtiyaç duymuyoruz protein üretmek için. bundan dolayı yedikleri ot onlara yetiyor sanırım.


@light beam ve talemon
"ot" dedikleriniz çimen türü şeyleri içerir, inekler evet ot yerler ama meyve sebze de yerler, ağaç yapraklarını hatta genç ağaç dallarını da yerler. Artı et yemezler belki ama o kadar "ot"un arasında elbet bir kaç böcek de vardır...
Ki kangurudan dem vururken konuyu tamamen çarpıtmışsınız, birinin beslenmesinden bahsederken diğerinin dış görünüşüne atlamışsınız...


ben manken gibi inekler biliyorum. ırklarıyla ve yaptıkları egzersizle alakalı. çiftliklerde eti ve sütü için beslenip 2 metrekare bile yeri olmayan ineklerden bahsetmiyorum.


birincisi, burada yazılmış olduğu gibi, ineklerin bağırsaklarında selülozu parçalayabilen simbiyot bakterileri var, bu yüzden enerji ihtiyaçlarını selüloz ile karşılayabiliyorlar.
ikincisi, yapraklar, otlar vs. aminoasit ve protein bakımından zayıf olsa da, yine bağırsaklarındaki bakteriler sayesinde protein dışındaki maddelerden protein sentezleyebiliyorlar. bir de, proteine illa et olarak bakmamak lazım, protein açısından çok zengin bitkisel besinler de var.
üçüncüsü, ineklerin de protein ihtiyacı oldukça fazla, zaten koşmak zıplamak için protein değil, karbonhidrat kullanıyoruz. proteinin asıl görevi vücudun yapısına katılmak.
biz insanlar, inekler gibi sürekli ot yiyip dursaydık, tokluk hissi duyardık, ancak vücudumuz enerji ihtiyacını karşılayamadığı için sürekli cepten yerdi, karaciğerimiz yağlanırdı ve diğer bölgelerimizde de derimiz kemiğimize yapışırdı, (bkz: kwashiorkor)


@late viper; ot'a niye bu kadar takıldıgınızı anlayamadım. orada sormak istediğim soru açık diye düşünüyorum. sorum "genellikle" yeşillik yemelerine rağmen nasıl kilo alabildikleriydi ve cevabını da aldım talemon ve moroff sağolsun. avustralya örneği de ne biliim gecenin o vakti aklıma geldi, yani ineklerin ot yediği kanısına varabilmem için inek beslediniz mi gibi bir soruyu soran sizsiniz.onların otobur olduklarını bilmek için evde beslemeye gerek yok sanırım. aslanların et yediğini de biliyorum ama malesef evde aslan besleme şansım da olmadı.
bu arada cevap veren herkese teşekkürler.
