
(bkz: ahahahhahahah ben buna guluyorum ya)
lakin dikkat ederseniz kesin bir olmaz da diyemedim


bende usb'ye takılan lamba var bu arada hedaye gelmişti.
istanbul yeşilköy civarına uğrayabilirsen hediyem olur sana


bende de var, hatta çarşıda falan da var ama benim duygusal bir bağım var bu pilliyle. usb ile çalışan bir lamba fabrikasyon olarak üretildiğine göre elle de yapabilirim. bu alet belirli voltajda bir elektriği veriyor demek ki. şimdi sorun o dört kablonun hangilerinin elektrik verdiğini (biri kırmızı da öteki hangisi) ve kaç volt elektrik verdiği, benim üç pilli canavarı pörtletir mi, yakamaz mı onu öğrenmek.


hazır lambalar var usb den güç alan. Kendin yapma, yaparsan iyi araştır usb portnuna fazla yüklenme, sağlayabileceği akım fazla değil.


bilgisayara zarar verir miyiz? yoksa en kötü lambayı mı pörtletiriz?


bilim teknik'te benzer sekilde usb vantilator yapimi vardi. su linkte:
www.biltek.tubitak.gov.tr


en.wikipedia.org
buradan +5 v ve ground kablolarını bağlayarak teorik olarak yapabilirsiniz. tabiki lambanın 3 kalem pille seri bağlandığını varsayarsak. zira parelel bağlanıyorsa 5 volt bi ihtimal yakabilir lambayı (yakmayada bilir bilemiyorum)
allah allah üstte wikipedia'dan link var ama göstermiyor. ilgililere duyurulur.


5 volt verir de akımı düşüktür yanılmıyorsam 100 mA nın uzerine cıkmıyordu.


Laptop denilen aletler nazlı yardan daha kırılgan mahlukatlardır. Yanına bırakılan bir mıknatıs bile sonsuza dek hoparlörlerine veya pillerine veda etmenize neden olabilir. Aynı zamanda USB'den gelen elektirik düzenli olsa da o işporta işi lambanın dalgalanmadan elektrik çekip çekmeyeceği meçhul ki pili su gibi yediğiniz söylemişsin, yani gereğinden fazla akım çekiyor olabilir. Maceraya girişmektense 5-10 YTL verip USB'ye bağlanan lamba almak daha mantıklı gibi sanki...


sonuç: kırmızı ve sarı kablolar lambaya bağlandı. lamba cillop gibi çalıştı ancak normalden fazla ısınmaya başladı. usb'nin verdiği elektrik lambaya fazla geldi galiba. vazgeçtik kullanmaktan.
