[q]
(5) 

adab-ı muaşeret

masdeval #310209
Konuşma dilinde geçen bir tabir; insanlar konuşurken cümle arasında 'afedersin/afedersiniz' diyor. Bir örnekle çok daha iyi anlaşılır sanıyorum: "Geçenlerde bizim bağ evinde kaldık. Sabaha karşı çok afedersiniz iki köpek (eşek,horoz vs.) bahçe kapısından atlamaya çalışıyor...." gibi.
Merak ettim doğrusu, kullanımın nedenini. Kibarlık göstergesi mi? Bazen benzetme amacıyla söylendiğinde mantığını anlayabiliyorum. Konuşma sırasında bu hayvanlara neden pislik bir şeymiş gibi muamele yapılıyor?



 

Cümleyi kurdukları anda kendilerine sorulsa ne cevap verirler ben de bunu merak ettim.Aslında aynı seyi merak ettik de ben yüz ifadelerinin de ne şekil alacağını görmek isterdim.

ufolursun

son derece gereksiz kibarlık göstergesi bence, bununla birlikte afedersin kalıbını "afedersin buzdolabı aldık." gibi saçma sapan kullananlar da var. hayvanlar için kullanımda daha değişik kafa yapıları da mevcut (bkz: adı ağza alınmayacak mendebur hayvan)

irbat

Bir de sanırım insanların canı çekmesin diye "...afedersin akşam yemeği yiyordum" versiyonu da var bunun.

Hayvan isimleri genelde küfür/hakaret vs. manasında kullanıldığı için insanlar bu sözcüklerin ayıp bir şey olduğunu sanıyor galiba.

Bir de bunu yapanlar bence kibar değil, kibar olmaya çalışan ama kabalığını örtemeyen ya da eğreti bir kibarlığa sahip insanlar.

Saçmalık kısacası. Adab-ı muaşeret gereği değil.

lotesse

çirkin, kaba bir kelime kullanılırken kibarlık olsun diye söylenir. eşek köpek ayı demek, kusmak, tuvalete gitmek vs. kullanılırken yapılır

efruz

normalde kullanmayacağı kaba kelimeleri, durumun anormal olduğunu belirtmek için söylüyor söyleyen. abbas efendi gibi. (bkz: cıvık müdürüm afedersin)

pozzecco
1

mobil görünümden çık