renovasyon projesi yaptırmak neden pahalıdır? Her mimar neden çizemez, bir projenin çizimi ortalama ne kadar sürer? mimarlar arasındaki korkunç fiyat farklarının nedeni sadece tecrübe midir? daha tecrübesiz birinin çizdiği bir proje yine de onay alamaz mı? mimarlar neden mimarlar odasının ücret tarifesine göre fatura kesmek zorunda. nutella neden sarelleden daha güzel?:)




 

öncelikle renovasyon işi yapmamama rağmen az çok bilgim var. hatam varsa düzeltilebilir daha bilgili biri tarafından.

pahalı olmasının nedeni hem bürokratik çalışmasının fazla olmasındandır. İstenenler, koruma maddeleri, parsel kararları vb. farklı olabilir. rüşveti yüksek olabilir konumuna göre :)

proje çizimi için de tasarıma göre değişir. tek katlı bi yapıyı 2 günde çizebilirken daha detaylı ve çok katlı bi yapı 1 hafta sürebilir. tabiki sadece mimari çizimiyle bitmez bir proje. mekanik, elektrik, statik, zemin etüdü. vb. gibi raporlar da hazırlanır. bu raporların hazırlanması, onaylanması, belediyeden geçmesi, mimarlar odasından onaylanması vb. gibi işlemler 1 ayda sürebilir 3 ayda. yine değişkeni çok fazla olan bir konu.

korkunç fiyat farkının sebeplerine gelecek olursak tecrübe değil de bilgi, isim yapmış olmak, kaliteli iş yapıyor olmak, çevrenin geniş olması vb. gibi durumlar söz konusu. başka birinin çizdiği proje tabi ki onay alabilir ama biri 2 günde onaylatabiliyorsa diğerinin ki 4-5 gün sürebilir. çevre meselesi.

fatura konusunu bilemiyorum açıkcası. ama büyük ihtimal min. fiyat konusunda bi sınırlaması söz konusudur mim. odasının. daha doğrusu bütün meslek birliklerinin böyle bi durumu vardır tahminimce.

faaip de oiad

renovasyon projesi; rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinden oluşur aslında. eski eserlerle ilgili mimarlar odası, değerli kültür varlıkları olduklarından fiyat tarifesini ve yapım maliyetini yüksek tutuyor. anıtlar kurulu genellikle yükseğini restorasyon üzerine yapmış mimarları tercih etse de, bu projeyi her mimar çizebilir (elini sallayan çizer demek istemiyorum). fiyat farkı sanırım ofis/mimarın çapıyla ilgili bir durum. star mimarlar da renovasyon yapıyor daha mütevazi olanlar da. sadece bu işleri kovalayanlar da mevcut piyasada. yani anlayacağın fiyatlar değişken. mimarlar odası tarifesiyle ilgili şöyle bir durum var, mimar isterse müşterisinden para almasın, hem proje hem de yapım maliyetinin kdv'sini mimarlar odası tarifesi üzerinden m2 bazında mimarlar odasınaödüyor. bu aslında odanın mimarları korumak için aldığı bir tedbir gayet de yerinde bir uygulama. çok sıkı denetimler yapıyorlar tarifenin dışına çıkmayın derim.

african rain
1

mobil görünümden çık