
aikido tamamen bi savunma sporu olarak geçer. rakibinin sana yaptığı hamleleri ona karşı kullanma esasına dayanıyo. bence çok eğlenceli.


boks yahut kravmaga. Uzakdoğu dövüş tekniklerini kendinizi savunmak için kullanmaya başlamak uzun bir sürenizi alacaktır.


iyi bir kickbox'çının (ağır siklet 99' avrupa üçüncüsü, gümüş madalya), iyi bir aikido'cuyu (4. dan) ringten emekleyerek kaçacak hale getirdiğini gözlerimle gördüm. şimdi isteyen ''ama aikido savunma sporu ama yeaa'' diyebilir. hani koskoca 4. dan savunamadı kendini? bir de ''onun felsefesi farklı yeaa'' diyenler çıkabilir; hakamanı başına dolarlarsa görürsün felsefeyi..
bu nedenle kickbox'u şiddetle öneririm sevgili arkadaşım.


zamanında judo yapmıştım. geliştikçe hiç vurmadan karşındakinin bi yerlerini kırabilir, koparabilir, yerlere çarpabilirsin.


kungfu, aikido, wingtsun geç bunları. valla mma'de bjj bilmeyen adamın işi 2-3 dakika sürüyor. eli kaptırdığın anda kırılması çocuk oyuncağı. üstüne boks, kickboks yada muay thai gibi saldırı bazlı spor yaparsan yanına pek kimse yanaşamaz. bjj+boks derim.
