efendim şimdi bildiğiniz gibi dün mevlid kandili idi. hz. muhammed'in doğumgünü yani. fakat şöyle bir şey var ki, hz. muhammed'in doğumgünü aslında 12 rebîulevvel, yani 2008 yılında 20 mart'a denk gelen bir tarih. yani aslında bugün. ama dün geceden kutlanmaya başlıyor. daha önce babaannemden de duymuştum. bir perşembe akşamı babam içki mi içecekti neydi, "bugün cuma gecesi, içme" gibi bir şey demişti. "babaanne yok bugün perşembe" falan dediysem de dinletememiştim.

acaba hicri takvimde günler akşamdan akşama, yani şimdiki gibi 00:00'dan 23:59'a kadar değil de 18:00'den 17:59'a kadar falan mı sürüyor? ya da bunun gibi bir şey mi? (mesela güneşin batışından güneşin batışına kadar falan gibi) nedir bunun aslı?


 

Cuma'ya bağlayan geceye, Cuma gecesi denir hep. Ama inan sebebini bilmiyorum.

cedilla

Gün güneş battıktan sonra sona eriyor inanca göre, ertesi gün de güneş tekrar doğunca başlıyor ve batınca bitiyor. bu bakımdan güneş battıktan sonraki gece bir sonraki günün gecesi kabul ediliyor.

skipper

yani bu durumda güneş batana kadar hala kandil öyle mi? daha doğrusu asıl kandil dün akşam güneşin batışı ile bu akşam güneşin batışı arasında kalan süre mi?

kibritsuyu

Aynen öyle...

armudun sapi uzumun copu

o yüzden ki ramazan 20 martta başlıyorsa 19 mart akşam teravih kılınır. bayram 20 nisandaysa 19 nisan, yani bayramdan bi önceki günün akşamı teravih kılınmaz.

bizde gündüz-gece şeklindeyken, hicri takvimde gece-gündüz şeklinde. yani akşam gün başlar. ertesi akşam güneş batınca biter.

efruz

Musevilerde de sebat gunu cumartesidir ama bizim anlayisimizla cuma gecesinden baslar.

wpi
1

mobil görünümden çık