misal:
iki medya patronu düşünelim: "yandaş" ya da "candaş/yoldaş"(?!?!?) değil, bunu bilmiyoruz. bunlara şöyle bir seçenek sunulsun:
1- siyasi iktidarın baskılarına direnmezsen yayın hayatına devam edersin. ama iktidara ters haber/yazı/yorum yapamazsın.
2- siyasi iktidarın baskılarına direnirsen iktidar seni batırmak için elinden geleni ardına koymaz, ama özgürce gazetecilik yaparsın.
bu iki patron da "hem kendi çıkarları, hem de mesleki çıkar adına" 2. tercihi seçerek baskıya direnme ve dayanışma kararı alsınlar. (benim anladığım oyun teorisinden bu kadar çıkar işte :)))
yani, basın özgürlüğü için mesleki dayanışma babında buna benzer bir şey mümkün mü? konuyu daha ayrıntılı bilen biri beni biraz aydınlatırsa hem sevinirim, hem de tezde adını veririm :))
Not: bir süre üstte kalırsa, hatta mümkün oluyorsa sabitlenirse başım göğe erecek. acil çünkü.

@tamamtamambuldum zaten o koşulları çeyreğin de çeyreği oyun teorisi, nash dengesi ve mahkumlar açmazı bilgimle yazdım, koşullarda hata olması çok normal :) örneğin buna benzer bir mantıktan hareketle ne tür koşullar yazılabilir, bir örnek verebilir misin?


2. tercih seçilecek diye kesin bir şey yok örnekte. biraz teorik olacak olsa da; özgürce gazeteciliğin getireceği fayda, iktidarla yandaş şekilde yürüteceğin basın hayatı faydasından yüksekse 2. seçenek seçilir; ancak tersi durumda 1. seçenek olur. yani net bir sonuç elde etmen şu bilgilerle imkansız.
faydaları ortalama gazete tirajları + reklam gelirleri vs şeklinde ele alabilirsin sanırım. 3-4 dönem oyun teorisi, nash teorisi, eşzamanlı oyunlar, expected value falan bir şeyler görmüştüm, dilersen elimden geldiğince yardım ederim.


çok iyi olur aslında, çünkü bu konudaki bilgim ortada :)))
nash'ın filmde (bkz: akıl oyunları) anlattığına benzer bir örnekleme (hatun hadisesi) düşünüyorum sabahtan beri, biraz bakınınca mahkumlar açmazı, nash dengesi... tek başıma bu işin içinden çıkamicam sanırım :))


kulağa mantıklı geliyor, ama uygulaması sıkıntılı olabilir.
bu işe sadece para kazanmak için de giren olur, halkı doğru bilgilendirmenin hazzıyla tatmin olan da olur. bu ikisinin tam ortasında olan da olur. iktidar karşıtı olduğun zaman, çok satmak, genel olarak mümkün değil. bu bağlamda para kazanmak oldukça zor. iki patron dayanışma amacıyla ikinci seçeneği seçerlerse, tamam iktidara karşı koyma anlamında güçlenirler, ama iki gazetenin satışları birbirini kıracağından kazandıkları para da düşecek, dolayısıyla patronların alacağı fayda da düşecek.
bu bağlamda, iktidarın medyaya baskı uyguladığı ülkelerde muhalif basının çok sayıda olmamasını bekleyebiliriz. ki türkiye üzerinden hareket edersek bu fikrin doğru olduğunu da söyleyebiliriz.
ama sıkıntı implementasyon aşamasında ortaya çıkabilir. patronların para kazanma - doğru habercilik eksenindeki marjinal faydaları bilimsel olarak nasıl belirlenebilir, bilemiyorum.


@resistance is futile
"... iktidar karşıtı olduğun zaman, çok satmak, genel olarak mümkün değil. ..."
"sözcü" örneğini unutmayalım :))
bir de bu örneği bilerek iki patron halinde verdim. mevcut tüm medya patronlarını düşünürsek ve ana amacımızın "birlikten kuvvet doğar arkadaş, tüm türk medyası yandaş olsun istemiyorsanız, ya da bugün doğanın, cinerin... vb başına gelenin, olası bir başka iktidarda sizin başınıza gelmesin istiyorsanız, birleşin, dayanışmaya gidin" mesajını vermek olduğunu göz önüne alırsak, bunu oyun teorisiyle nasıl izah edebiliriz?
