1n4001[]gmail.com

sınıf arkadaşım mikroişlemciler dersi projesi için dediğin robottan yaptı, kendisine ulaşınca haber veririm. azıcık programlama bilgin varsa oldukça kolay.
Oyuncak bir arabayı parçala, altına 3 tane (ya da hassas olsun dersen arttırabilirsin) siyah ve beyaza duyarlı bir eleman var adını unuttum, siyahsa 0 veriyor, beyazsa 1 veriyor.
ilk durumda çizgi üstünde olsun, sensörler 101 olacak, araba sola kaçarsa 110 veya 100 olacak. araba sağa kaçarsa 011 veya 001 olacak. Sola kaçarsa sağ, sağa kaçarsa sol yapacaksın.
eğer hassas bir robot istiyorsan otomatik kontrol sistemleri dersi görmüş olman gerekiyor. p, pi veya pid kontrolörler hakkında bilgin olması lazım.


valla benim 2003te uni projem siyah zemin uzerine cekilmis beyaz cizgiyi izleyen, onune engel cikarsa duran bisey yapmakti. sadece devreyle yapmistik, pic falan kasmamistik. cny70 diye bi kizilotesi alici verici butunlesik sensor kullanmistik. su anda evden uzaktayim devre semasini atamiyorum ama netten cny70 circuit diye arat biseyler bulursun heralde.
bu cny devresinden iki tane koymustuk, 2si de beyaz cizginin hemen disinda siyahi gorur pozisyondaydi. bunlardan biri cizginin kivrilmasi durumunda beyaza girince robotun on tekerleklerine bagladigimiz direksiyonumsu mekanizmayi ilgili sekilde aktive ederek robotu donduruyordu. bazi arkadaslar ise her devreyi bir motora baglamislardi, (robotun iki ana motorlu tekerlegi, iki tane de dummy tekerlegi vardi onlarda), sensorleri beyaz uzerinde ilerliyordu, sensor beyazdan cikarsa karsi taraftaki motoru durduruyordu boylelikle robot tekrar cizgiye donuyordu. tabi bunlar goreceli olarak genisce bir cizgi icin gecerli, bizim robotlar buyuktu, (1.5 metre kadar boylari vardi) dolayisiyla izledikleri cizginin genisligi de 15 cm idi. o yuzden cok da hassas olmayan cny70 bizim isimizi tam da istedigimiz sekilde gormustu.
ayrica piyasadaki pic kitaplarindan birinde bu isi yapan bi kod gormustum o zaman ararken. sen de bi goz gezdir onlara.
makina muhendisligi bolumunde boyle mekatronik projesi veren hocalarima da selam ediyorum buradan.


google'da "line follow robot" gibi şeyler yazınca çıkıyor baya birşey..


robot.metu.edu.tr
nette çok var yılda bi milyon tane falan bu robottan yapılıyor. yalnız cny70 çok dandik bi sensor güneş ışığı görünce sapıttğı oluyor bunun daha iyisi vardı adını unuttum. pic ve lojik kapı kullanmadan da yapılıyor sadece 2 tane cny70 birde motor sürücüsü lazım. hala bu projeyi tez olarak veren hocalar var onlara da birşey demiyorum.


robot.ee.hacettepe.edu.tr bu topluluktaki arkadaşlar, ki kendileri sınıf arkadaşlarım olurlar, 2-3 yıldır bu konuda çalışıyolar, yarışmalara katılıyolar, ödüller falan da kazanıyolar, onlarla temasa geçebilirsin, yardımcı olurlar diye tahmin ediyorum.


şurada bir şema resmi var %100 çalışıyordur. satılan bir şeyin şeması
www.yesilkoyelektronik.com
