Hayvanların karnı tok, sırtı pek, mutfakta herhangi bir şey pişmediği zaman bile masanın, tezgahın üstünde gezinmek gibi süper bir hobileri var.
Hele bir şeyler pişirmeye kalkarsam kapı sürekli kapalı durmak zorunda kalıyor.
Önerileri olan varsa beri gelsin lütfen.

valla bizimki masaya çıktığı zaman dövüyordum ben bi güzel. çıkmıyor artık. bence güzel yöntem :)


hayvana vurma...


Yok, asla vurmak gibi bir seçeneği düşünmüyorum..
Bunların hoşlanmadığı bir koku bir ses ne biliyim illa ki bir şey vardır. Daha yeni tanımaya çalışıyorum bu hayvanları, expertleri bilir diye düşünüyorum.


kedim her masaya atlamaya teşebbüs ettiği zaman 'hayır' deyip yere koyuyordum. şimdi masaya çıkacağı zamann hayır diyorum, kendi iniyor.
ayrıca kesinlikle kedinize vurmayın. bu onu daha da hırçın yapacaktır.


anlıyorlar zaten kızdığını, hayır diye bağırıp üstüne atılırsan da öğrenecektir.
bu çıkmasına engel olmaz ama, sen yokken çıkarlar en iyi ihtimalle.


maalesef... maalesef.. bu yazılanların tümünü denedim. bugün yemek yaparken azmettim, sabırda baya ileri gittim, belki 15 defa elimle tutup aşağı indirdim, bağırdım çağırdım. hatta müsaade ettim, gelip koklasın da merakı geçsin diye, yine olmadı. tezgahın-masanın üstüne oturup beni izliyor manyak ya.


kedi ve köpekler için bir tasma var boynuna takıyorsunuz ve giremeyeceği yerin kapısınada ufak bi cihaz koyuyorsunuz kedi yada köpek buraya gitmeye çalıştığı zaman ufak elektirik sinyalleri yayılıyor tasmadan ve giremeyeceğini anlıyor bir nevi sanal duvar gibi ama türkiyede varmı böyle birşey onu bilmiyorum.


çok tatlı yaa :) kaç yaşında kediniz? küçükken alıştırmak gerekiyor böyle şeylere.
@buffy de vampir sayilir, benim eski komşumun köpeğinde öyle elektrikli bir tasma vardı. her elektrik verdiğinde hayvan acı içinde inliyordu. hayvana eziyetten başka bir şey değil, yasaklansa yeri var.


o tasmanın bi süre sonra pavlov etkisi yaptığı için çıkartılması gerekiyor zaten sürekli boynunda durmayacak. aksi taktirde eziyete döner dediğiniz gibi.


yok, acı çektirerek yapamam ben o işi.
bugün mesela farkettim soğan doğrarken, burnunu sokup kokladıktan sonra salona kaçtı, hapşırdı içerde. bir müddet gelmedi. sağa sola soğan koyamam tabi ama belki hoşlarına gitmeyecek başka bir koku - ses bir şey vardır diye düşünüyorum.
4 aylık daha arkadaşlar :)


4 aylıksa tam zamanıdır bence. :)
kediden kediye değişiyor neyi sevip neyi sevmediği. mesela benim bir kedim içi su dolu kovadan korkarken, diğeri poşet hışırtısından korkuyor. önemli olan bunu keşfetmek.
elinizi ıslatıp kedi masaya atladığında hafiften elinizi ona doğru silkeleyebilirsiniz. her atladığında böyle yaparsanız bir süre sonra öğreniyor. :)


Kediler mutfak kapısının eşiğini geçer geçmez eline tencere ve bir adet kaşık alıyorsun, master of puppets'ın girişini çalıyorsun. Bir korka iki korka vazgeçiyorlar, ama bunu başardıktan sonra hayvanları aç bırakmaman lazım ki mecbruen dalmasınlar içeri.


efenim onları da denedik :)
ikisi de poşet manyağı, saatlerce bir tane poşetle oynayabiliyor?!
ıslatınca hemen içeriye kaçıyordu ilk başlarda ama artık ıslatma eşiği epey yükseldi (havaların sıcak olmasıyla alakalı olabilir) resmen sırılsıklam yapınca çıkıyor mutfaktan, yalanıp temizlenip yine geliyor.
dediğiniz doğrudur evet, önemli olan hoşlanmadığı şeyleri bulmak ama benim seçeneklerim hızla tükeniyor artık :)
içi su dolu kova demişken, geçen gün içine düştü :D incelerken, ondan da pek korktuğu söylenemez yani : )


hmm tencere tava yöntemi güzelmiş : ) bunu deneyeceğim. mamaları zaten mutfakta yani, mutfakta onları çeken hiç bir şey yok aslında ama... anlayamadım işte.


Mamaları, hatta sevdikleri diğer aburcuburları mutfak dışında vermen yavru panterleri soğutur mutfaktan bence, zaten 4 aylıkmış yav yanında hapşırsan altına eder onlar :) Gürültüyle korkutma yöntemi emaneten 1 ay kadar baktığım 1.5 yaşında kedide işe yaramıştı.


hmm... o zaman kullandığım bir diğer yöntem: şarjlı el süpürgesini yemek yaparken mutfağın kapısına koyuyorum. kedim mutfağa girecekken onu çalıştırıyorum, sesinden korkup uzaklaşıyor. sonra kendince pusu kurup saldırıyor falan, böylece oyalanmış oluyor.


off yanlış yazmışım,
mamaları mutfakta değil olacaktı :) o yüzden arkadaşları mutfağa çeken hiç bir şey yok.
bu süpürge kozunu bir müddet kullandık ama artık süpürgenin üzerinde falan geziyorlar..
korktukları bir şey var ama, mutfakta uygulamak imkansız. böyle 3-4 metre mesafeden koşarak gelince üstüne köşe bucak kaçıp saklanıyor koltuk altı - dolap arkası gibi. bunu da tesadüfen buldum, telefona koşarken :D


kediye trip at komik geliyo kulağa ama cidden işe yarıyor bir süre sonra. mutfağa girdiğinde bağır çağır (mümkünse aynı kelimeleri yada sesi kullanarak) tınlamazsa at mutfaktan dışarı, 10-15 dakka sonrada yanına gidip ay canım kedim benim diye sevme en az 2-3 saat kendinden uzak tut sevme konuşma yüz verme hiç. koklasın falan gibi bir mevzuya hiç girme iyice yüzsüzlüğe vuruyorlar işi. bi müddet böyle inatlaştıktan sonra genelde yola geliyorlar (bakınız terlik artık kendini köpek sanıyor gel-gel git-git aşağı atla de soluğu arka odada alır:p)


sprey vardı birtane eşiğine sıkınca girmiyordu kedi, yani en azından jimmy girmiyordu sizinkini nasıl etkiler bilemem.


ben iki yöntem kullanıyorum. ilki suyu bir sprey şişesine koymak ve istemediğiniz bir şey yaptığında yüzünde püskürtmek.
ikincisi, kedilerin yapışkanı sevmemesinden yararlanmak. mutfak kapısının eşiğine bir gazete yapıştırıyoruz, gazetenin üstüne de çitf taraflı bantlardan döşüyoruz. bir insanın üzerinden atlayabileceği kadar olması kafi. kedi içeri girmeye çalışırken yapışkana basıyor ve patilerinin yapışması hissinden nefret edip oraya bir daha girmiyor. (inşallah : )


Müthiş bir yöntem buldum, buraya yazıyorum ki belki bu sorundan muzdarip olan başkaları da varsa uygulasın :)
Bir sprey şişesine kolonya dolduruyoruz. Kedimiz istenmeyen bölgeye yaklaştığı zaman havaya (hayvanın yüzüne gözüne gelmeyecek fakat kokusunu alabileceği bir mesafeye) fıslıyoruz.
Sonra 10-15 dakika kadar rahatız :))
