Halihazırda telefonumla yaptığım bir şeyi ayrıca makina alarak yapma fikri var aklımda.
Ortalarda gezerken rastgele fotoğraflar, bazen yürürken videolar falan çekiyorum.
Bir yerde yayınlanma vs amacı yok, şimdilik.
Muhtemelen aboneleri sadece es dosttan oluşan bir youtube kanalı ve bağlı instagram var bazen oraya yüklüyorum.
Neyse, şimdi makina alırsam bu iş nasıl olacak?
Çektiğim şeyler daha çok mekan, sokak fotoğrafları ve videoları ama, illa ki insan oluyor çekerken de bazen.
Hem yasal olarak, hem edep adap olarak dikkat etmem gereken neler var?

kamusal alanda özellikle bir kişiye odaklanma, takip gibi bir durum yoksa herhangi bir yasak olmamalı diye düşünüyorum.


Sence bu konuda bir yasak olsa trilyonlarca günlük vlog'i veya sokaktaki insanlar temali fotograflar olabilir miydi ?
Ha genelkurmayin önünde çekim yaparsan kamerana el bile koyarlar o baska.


yalnızca haber amacıyla çekim yapabilirsiniz, onda da kişilere değil kalabalıklara odaklanmanız lazım. mümkünse -sonradan sorun yaşamamak için- yüzleri görünenleri de fluda tutmanız lazım. haber dışındaki tüm çekimler için normalde belediyenin aldığı bir ücret var ve onun dışında da uymanız gereken kurallar var, çekim alanının kapatılması, uyarıların konması vs.
bunları kimse umursamıyor, uygulamaya da kimse bakmıyor -çok da mühim değil artık zaten takibi yapılamaz bir noktadayız. ben özellikle kamerasını bana çevirenlere insan gibi sil diyorum, ıh-mıh yaparsa genelde kavga ediyoruz.


kimseye zarar vermediğin sürece neden yasal olmasın?
para kazanmayı düşünüyorsanız size şunu tavsiye edebilirim: düğünlerde fotoğraf ve kamera dron çekimi işine giriniz. iyi para var o işte. çektiğiniz fotoğrafları görmedim. iyi misiniz bilmiyorum. ama mevcut fotoğrafçıları pek beğenmiyorum. yetenek yok, göz yok.
