Arkasında da B aracı olsun, bu duruma rağmen öndekinden yol istiyor olsun. İşin cıvkını çıkarıp tampon tampona takip etsin. ama türk usülü olsun 10-15 metre takip ile, 130kmh hızlarda.
A aracı da, B den korkup ani fren yapsın; ani fren sebebi beni tampon tampona takip ediyordu, hayatımı riske attığı için fren yapmak istedim tarzı bir açıklama yapsın. benden uzaklaşmasını belirtmek için fren yaptım gibi.
Bu süreçte B aracının kazadan kurtulma şansı yok zaten, istediği kadar fren yapsın yeteri kadar zaman yok A aracının içinden geçer 10m takip mesafesi ve 130kmh sürat ile.
Şimdi olay yerinde kamera vs hiçbir şey olmasın.
sadece A aracının sadece önünde kamera var önünü çekiyor.
B aracında da kamera var.
Şimdi A aracı, B aracının tampon tampona takip ettiğini kanıtlamak zorunda mı?
Burada bunu kanıtlayabilecek tek kişi B aracı, ama o da gidip kendini suçlu duruma düşürecek kamera kayıdını vermez. hatta bu durumu aleyhine kullanılmasın diye kameram bozuk desin.
Mesela B aracı dedi ki: ben tampon tampona takip etmiyordum, öndeki çok ani fren yaptı. tamam ben duramadım ama kesinlikle tampon tampona takip etmiyordum dedi. üstüne daha da gitti, ben takip mesefemi koruyordum ama araçta teknik arıza nedeniyle çarpmış olabilirim diye suçu arabaya yüklemeye çallıştı. Hatta yolda keyfi fren yaptı diye A'yı suçluyor.
Durum ne olur?

öndekinin ani fren yapması arkadakinin çarpmasını kabahatsiz yapmıyor ki. hız, tampon tampona yol istemeler bu detayların hepsi çok önemsiz. herhangi bir kameraya da gerek yok.
a aracı şeridinde gidiyordu, freni kökledi, b aracı arkadan çarptı. %100 b aracı kusurlu.
neden frene bastığını kimseye anlatmak zorunda değil. kalbim sıkışıyor gibi hissettim ve durdurdum diyebilir, yolda insan sureti gördüm diyebilir, hatta pedalı karıştırdım gaza basacaktım frene bastım bile diyebilir. a aracına hiçbir kusur verilmez.


bazı yerlerde sebepsiz ani fren yapmanın yasak olduğu yazıyor. eğer bir sebep belitiliyorsa,
mesela, yola hayvan çıktı fren yaptı; bunu kanıtlamak zorundaymış sanırım.
kanıtlayamazsa A aracı sebepsiz fren yaptı olarak değerlendirilebiliyormuş?
kusur da paylaştırılıyormuş


kağıt üstünde her sürücünün trafiği tehlikeye atacak davranışlardan sakınması lazım ve teoride bu nedenle kabahatli bulunmasının önünde bir engel yok.
ama aynı şeritte, ani fren yapıldığında ve arkasındaki çarptığında hasar kusuru dağıtan hiçbir ekspertiz "allah allah bu öndeki niye frene bastı ki" noktasına bile gelmiyor. takip mesafesi denip geçiyor. çünkü takip mesafesi olsaydı çarpmayacaktı. ve takip mesafesi asil kusurdur.
aksi halde pratik değil zaten. kalbim sıkıştıyı nasıl kanıtlayacaksın, kuş vardı fren yapınca uçtu kaçtıyı nasıl kanıtlayacaksın vs.


tampon tampon diyerek işi çok uzatmışsın. arkadan vuran her zaman suçludur. takip mesafesi kuralına uyacaksın.


Bu kadar uzun bir hikayeye gerek yok. Arkadan çarpan kusurludur. "Ben tampon yapmıyordum" demesinin hiçbir anlamı yok. Durabileceği mesafede olmaması güvenli takip mesafesinde olmaması demek zaten.
Bu arada öndeki araç da süper masum değil. "Sağdaki araçlardan hızlıyım" bahanesiyle sürekli soldan seyredemezsin. Sağdaki araçlar arasında uygun boşluk bulduğun anda sağa geçip arkadan gelenlere yol vermen lazım.


Abi iki cümleyle bitecekken taMPoN TAmPONa diye spam yapmışın bildiğin. Arkadan vurdu suçlu işte. Keyfi fren yok, sorun olabileceğini düşündüğün her an fren yapabilirsin. Ama milletle inatlaşma.
@himmet dayı abi herkes böyle sağa geçip yol verirse, sonra da sola şeride tekrar geçerse mantıklı olmuyor sanki, evet kurallar ama gereksiz mi nedir belki de benim kapasite.


kasten adam öldürmeye teşebbüs + intihar. ehliyetin elinden alınabilir, hapiss yatabilirsin.


bahsettiğin şey otoyol için geçerli olabilir. otoyollarda azami olduğu kadar, asgari hız sınırları da var. bu yüzden traktör, atv, küçük motosiklet, bisiklet vb. araçlar otoyola çıkamazlar. yine arkadan çarpan asli kusurlu olur, ama fren yapıp, şeritte kalıp, hızını da asgari altına düşüren araca da kusur yazılacaktır.


kasti yapmak bence etik değil, eğer kasti yapıldığı kanıtlanırsa farklı yerlerden ceza için argümanlar yaratılabilir (trafiği tehlikeye atmak, kasten adam yaralama, sigorta dolandırıcılığı - bu sonunca yurt dışında epey yaygın).
Ancak kasten yapılmamış da olabilir. Yola hayvan çıkmıştır, ani fren yaparsın, lastik patlar panikle fren yaparsın vs.
Pratikte arkadaki suçlu çıkar. Yola kedi çıkmadığını nasıl kanıtlasın arkadaki.


buna benzer ama farklı bir durum abd'de oluyor, dashcam olmasa arkadaki 100% suçlu olacak.
youtu.be


arkadan gelen araç, çarptıysa takip mesafesine uymamıştır. özü bu.
ancak öndeki aracın, arkamdakini savuşturmak için ani fren yaptım açıklaması çok ahmakça. böyle hastalıklı mantık mı olur?
