
nereden hareket edeceksiniz? kaptan size programı en baştan versin. bu tarz programlarda 1 ya da 2 kere karaya çıkmak normaldir. hatta çıkmışken yemeği karada yersiniz (tahminen iskelesine bağlandığınız restoranda) önceden rezervasyon yapmak gerekecektir.
kaptan program yaparken boş konuşmaz. hadi artık gidelim diyorsa, vardır bir bildiği. yarım saat daha burada duralım demeyin. atıyorum, havayı takip ediyordur, karanlıkta demir atmak istemiyordur vs vs vs vs. tamam para karşılığında size hizmet ediyorlar ama sizin güvenliğinizi de onlar temin ediyor. söylediklerini dinleyin. yıllardır kaç kere benzer turlar yapmışlardır, bu işleri çok çok iyi bilirler.
yanınızda çocuk var mı? çocuk varsa, en baştan güvenlik önlemlerini iyice öğrenin öğretin. bunun haricinde de can yelekleri, can simitleri nerede öğrenin. olmaz olmaz. dünyanın bin türlü hali var.
yemek kimin sorumluluğunda? bu kadar kalabalık bir grup olduğuna göre, verdiğiniz fiyata yemek dahil olması lazım. neler ikram edileceğini iyice öğrenin. teknede yiyecek içecek neler var, iyice öğrenin. günde 3 öğün yemek vereceklerdir ama öğleden sonra soğuk bir bira içerken yanına 2 tuzlu fıstık bulamayabilirsiniz. gerekiyorsa siz de yanınızda çerez, ıvır zıvır götürün. teknede içecek olacak mı? hem sıcak, hem soğuk, hem alkol anlamında.. yeterli miktar ve çeşit olduğuna emin olun.
teknenin yolcu kapasitesinin 10 kişi olduğuna emin olun. (çalışanlar hariç.) aynı şekilde teknenin sigortası olduğuna ve bu sigortanın yolcuları da kapsadığına emin olun. (bu sertifikasyonlar anlamında gerekirse bana mesaj atın, yardım edeyim) teknenin ticari bir tekne olduğuna emin olun.
teknede şampuan, sabun vs olmayabilir. yanınızda götürün. 1 hafta için herkese 1 set nevresim verilecektir. yetmez diyenler yanında götürsün.
ben bir erkek olarak şahsi fikrimi söylüyorum. 1 haftalık turda, 2-3 mayo, 2-3 tişört, 1-2 şort, 1 gömlek fazla fazla yetiyor. kıyafetlerinizi bavulla götürmeyin, mümkünse sırt çantası ya da spor çantası gibi katlanabilir, küçülebilir şeylerle götürün. teknelerde kamaralar her zaman sıkış tepiştir. bavul koyacak yer olmaz.
bunun haricinde bol bol eğlenin, tekne her durduğunda hemen atlayın suya. tekne tatili bana göre dünyanın en güzel tatili. selametle. aklınıza bir şey takılırsa, bana özelden ulaşın.


dev bir superyat değilse teknelerde tatlı su deposu ufaktır. marinada durmaz koylara demir atarsınız diye düşünüyorum yani denizden sonra çok hızlı bir durulama-duş dışında saçıma şampuanlayayım-keyif yapayım vaktiniz suyunuz olmayacak.
tuvalet kullanımını ilk günden öğrenin olası bir terslikte tıkanmada tatilin geri kalanını tek tuvalet önünde sıra bekleyerek geçirmemiş olursunuz.
kaptan tekneye binişte herkesi toplayı bu bilgileri temel eğitimleri verecektir ama söylediklerini ciddiye alın. teknede basit kazalar-ihmaller ciddi donuçlar doğurabilir. ayrılma-yanaşmalarda halatlardan uzak durun. bir terslikte müdahale etmek yerine sadece kaptana bilgi verin. tonlarca ağırlıktaki teknenin bağlama halatları ya da yelkene giden halatları kolaylıkla parmağınızı koparabilir.


@orpheus çok doğru yazmış. bilmediğiniz şeye dokunmayın. halatlara hiç dokunmayın. halat sıkıştırdığında parmağı koparması bir saniye sürmez, hatta kopan halat adam bile öldürür.


kaptana da danışarak gece karanlığında denize girin kesinlikle, çok keyifli oluyor.
gece kamaralarda uyumak zorunad değilsiniz, havanın durumuna göre gerekirse üzerinize örtü alıp tekne üzerinde uyuyun.
yukarıda yazılmış ama tekrarda fayda var, kaptanın dediğini dinleyin kesinlikle. size basit gibi gelen şeyler hayati önem taşıyabilir.
