[q]
(10) 

Tarım yapmak

osuran imam #1608782
Mantıklı mı?

"Mantıklı"dan kastım şunlar: bir, kârlı mı? İki, kolay mı?

Yeğenim ziraat mühendisliği bitirdi, üretim sürecinde bu işlerden anlayan biri olacak yani yanımızda. Ama pazarlama kısmı kafamı kurcalıyor. Sonra ürünün satılamaması, vs.

Ne yapacağız? Topraksız tarım düşünüyoruz. Sonra lavanta gibi getirisi yüksek şeyler.

Bu işlerden anlayan varsa bize bir fikir versin hayrına. İnternette tonla bilgi var tabi, ama tecrübeli birinin yardımı lazım.

 

kar gelir-gider=kar olarak bir hesaplamayla yaptığınız halde ise, o değişir. kolay mı, değil.

edit: benim tecrübem tütün, buğday vs. tarafında. susuz tarımı bilmem, lavanta bilmem.

ahmet oturum cerezi

Ziraat mühendisi yeğen ziraat fakultesinin topraksız tarım bölümünü mü bitirdi? Değilse 'ne alaka?' deyip bir daha düşünün.

Lavanta üretiminin topraksız tarımla nasıl bir alakası var. Onu da bi düşünün.

Bu gibi kafa karışıklıklarını ortadan kaldırdıktan sonra, kapitalist sistemde bence şöyle bir altın kural var. Önce kime satacağını bul, sonra üret.

Yani pazarı bulunca üretim kolay.

Üretim kolay diyorum ama, 15 dakika çapa yap, üç gün belini doğrultamazsın. Çiftçi çocuğu değilsen, yani doğuştan bu işin içinde değilsen sen bu konuyu bir daha düşün derim.

Mirket

Bu iş üretim değil @mirket'in de dediği gibi pazar işi.

Lavanta işi çok eskiden popülerdi pazar doydu artık, hedefin cebinde parası olan ancak kafayı doğallık ile bozmuş kitle olacak. güzel avrupai bir marka ve kurumsal kimlik ile yüksek segmentte yaşayan insanların olduğu yerlerde ürününü doğal, olarak pazarlarsan mantıklı.

İl veya ilçe tarım müdürlüklerine git o yıl desteklenen ürün gruplarını öğren, sonra ilinde bulunan kalkınma ajanlarına git o yıl desteklenen ürün gruplarınıı öğren düşük faizli kredi ya da hibe işlerini kovala ve ürünülerinin doğal olduğuna dair sertifikalarını al. Sonrası pazarlama işi, üretim teknik olarak ciddiden sorun değil gerekirse hicar dedeiğimiz toprak kiralama yöntemi ile bile yaparsın.

Topraksız tarım da zor bir olay değil

ebeş

Kesinlikle zor
Ama kârlı. Hiç tecrüben yoksa uzun bir süre zorlanırsın.
Pazarlama kısmına gelirsek merak etme satarsın, hiç satamazsan bile ürettiğin ürünü pazarda tezgah açıp satarsın.
Ama ben olsam devletin alım garantisi verdiği ürünlere de bakarım. Şeker pancarı gibi.

etna

Yaklaşık 3-4 yıldır topraksız tarım ile birşeyler üretmeyi araştırıyorum.

İlk arastirmam domates ile başladı. Pazarı geniş ve sürekli aranan bir ürün. Fakat seranin ısınma ihtiyacı için enerji kaynağına yakın olmak gerekir.

Domatesde enerji kaynağı olarak jeotermal kullanmak gerekiyor. Afyon ve İzmir de yoğunlaşmış üretim.
Burada arazi ve jeotermal ruhsat fiyatları çok yüksek.

Domatesin dünyada en çok tercih edilen ürün olması nedeniyle üretimi çok yaygın.

Bizim ihracatta öncelikli pazarımız da Rusya. Araştırmalar yaparken geçmişte bakanlıkta çalışan birisi ile bir diyalogum olmuştu.

1990'li yıllarda Rusya ya gönderilen domatesler ülkeye girişine izin verilmediğini bir gecede istenen analiz değerlerinin 10 kat azalttığını ve ürünlerinin girişinin engellenip piyasa yeni giren Mısır ya da başka bir Afrika ülkesinden ücretsiz domates alındığını anlatmıştı.

Sonrasında çilek üretimi ve pazarlamasını araştırmaya başladım. Çilek oldukça tercih edilen bir ürün. Serayi kurmayı planladığı bölgede 4 tane sera vardı hepsini ziyaret ettim. Sagolsunlar herkes yardımcı olmaya çalışıyor.

Çilekte en önemli nokta ürünün hassas olması ve hasat sonrası bekletme şansınız yok. Ürünü en kısa sürede elden çıkarmanız gerekiyor.

Ve her sene fide değişimi yapılması, piyasada aradığınız fide bulmak çok zor 8-9 ay öncesinden sipariş oluşturup her sene bu masrafı yapmak üretim süreçleri oldukça hazmetli ve riskli olduğunu düşünyorum.

Geçen Ekim'de Antalya da tarım fuarına gittim. Buraya çilek fidesi bulmaya gitmiştim.

Yaptığım gorusmeler sonucunda Yaban mersini üretiminde karar değiştirdim. Yaban mersini üretimi yapan bir kaç sera gezdim. Süreçler konusunda domtes ve cilege benzer olup bitki daha güçlü ve aldığınız fide 15-20 yıl boyunca mahsul alabiliyorsunuz.

Pazarlama konusunda gelince yanıtlardan etna soylediği gibi "merak etma satarsın" lafını cok duyacaksın.
Cilek uretimini arastırırken migrosun satın alma ekbınıne ulastım. cılek uretıyorum alım kosullarınız nedır diye sordum.

Urun teslimini İzmir torbalıdan alıyoruz. Odemeler 45 gun sonra yapılıyor. o gunu tarla fiyatı ne ise ondan alırız. Tarla fıyatnı nasıl belilrleniyor dediğim de cevap yok. Hal fiyatından asagıda oldugunu belirttiler.

İzmir hal'e gittim. anlattım durumu elimde cilek var nasıl satarız. durust oldugunu dusundugum bir iki kişi abi burayı en son ihtimal olarak dusun malın burada 3 kurusa satılır dediler.

Uretimi yapmayı dusundugun bolgede cevrendeki alıcıları bulup urununu onlara satmaya calısmam gerektıgını soyledıler.

Cilek icin dolastıgım uretıcılerden alıcılar seni bulur lafını cok duydum.Nasıl buldukları muamma. Tahminim uretım yaparken Tarım bolge mudurluklarına kayıt yaptırdıgında iletişim bilgilerini tuccarlara satıyorlar ya da fide alımı yaptıgın kişiler bilgilerini satıyorlar.

Sera kurulumu başlı başına bir sorun 1 liralık işi 10 liraya yapıyor herkes.

Hibe ya da destek almanız oldukca zor hukumete yakın olmanız gerekiyor.Araziniz olmalı.


Ben bu topraksız tarım işini yapacagım yakın zamanda ama artık Türkiye'de değil. Portekiz arastırıyorum. Yakında orada bir şirket acıp sureci ilerletmeyi palnlıyorum.

Aklına takılan sormak istediğin bir seyler olursa yardımcı olmaya calısırım.

kaiserr76

Planlı programlı iş yaparsanız kazanacağınızı düşünüyorum

messina123

@kaiserr76

Hocam mükemmel yazışsınız. Şu bilgileri parayla bile edinemiyorsunuz bu topraksız tarım konusunda, herkes bu konuda araştırma yapanı kazıklamaya çalışıyor. Portekiz 'i niye tercih ettiniz onu merak ettim ? Mesela bize çok daha yakın Bulgaristan uygun olmaz mı bu iş için ? Benim de sürekli aklımda ama bir türlü girişime geçemedim hep araştırma safhasındaym.

messor

@messor

Muğla milastayim. Hatta şu an bir Yunan firmasında çalışıyorum. Yunanistan dusunmustum. Gerek geçmişteki ilişkilerimiz gerekse arazi fiyatları ve çalışan maliyetlerini düşünerek vazgeçtim.

Portekiz Avrupa ve Amerika pazarına yakın olması, yapacağınız yatırımin tutarina bakmaksızın oturum izni vermesi, Avrupa Birliği destek ve hibelerin olması ve en önemlisi arazi fiyatlarının uygun olması nedeniyle tercih ettim.

kaiserr76

Tarımın karlı olmadığını söyleyenlere asla kulak asma.
İşini doğru düzgün yapıp zarar etmen imkansız tarımda. Kurulum maliyetin başka bir işe görece daha düşük. Getirin ise görece daha büyük.

Türkiye tarımsa şuan dünya 7.si. Tarım bitti bitiyor çiftçiler aç vs diyenler haklı olsaydı bu kadar üretim olur muydu?

Lisanstan bir arkadaşım diyarbakır’da ve urfa’da tarım ile uğraşıyordu. Aile işini devam ettiriyordu yani daha profesyonel olarak.
İstese en iyi şirketlerden birinde iyi kazançlı bir pozisyonda rahatlıkla çalışırdı ama hiç başka bir işte çalışmadı. Zaten Hobi olarak okuyorum diyordu. Çünkü mevcutta kendi işinden kazandığı parayı özel sektörde veya kamuda kazanmasının ne kadar zor olduğunu biliyordu. Tabi bu işi yapıcaksan biraz kafan çalışacak. İlmini bileceksin. Verim kasıcaksın. Devletin verdiği Her türlü hibe ve teşviği takip edip yararlanıyordu. Girişkendi.

Geçen oturduk konuştuk; Ben herkesin girmek için can atacağı bir yerde çalışıyorum ama aynı sürede onun çeyreğini anca kazanabilmişim.

ezkaza

yaban mersini, böğürtlen gibi karlı meyveler üretebilirsiniz. ya da ilaç sanayisine satacağınız bitkiler ile bitki çayı kullanımı için kuşburnu gibi şeyleri üretmeyi de düşünebilirsiniz bunlara bir ara devlet teşviki de vardı

i wanna go back
1

mobil görünümden çık