türkiyede suçlulara kürt, laz, alevi yazsa ortalık ayağa kalkardı. abd'de hala ırkçılık var mı?
www.tdcj.texas.gov

Site cok ilgincmis, girdim cikamiyorum.


Black lives matter protestoları şurada 4-5 sene önce zirve yaptı. Tabii ki ABD'de hâlâ ırkçılık var.


suç kayıtlarında, soruşturma, arama faaliyetlerinde, şüpheli tanımlamalarında bu şekilde ayrımlar belirtiliyor zaten. ama direkt nigga falan değil de ırk tanımı net ayrım yapılacak şekilde yapılıyor.
hatta görgü tanıklarının aynı ırktan olmaması durumunda net teşhis yapamadıkları ve suçsuz insanların onlarca yıl hapiste kaldığı ile ilgili netflix belgeselinin bir bölümünde bu konu işleniyordu. "The Innocence Files"


ırkçılık her yerde hala var ancak abd'deki bu uygulamanın ırkçılıkla bi ilgisi yok, tamamen soruşturma kolaylığı amaçlı tasvir.


tersine ırkçılık var. herkes zencilere, hispaniklere, hindistanlılara tanınan ayrıcalıklardan rahatsız. asyalılar ise beyaz insan kategorisine sokulup ayrıcalık tanınmıyor. suç istatistiklerini zenci lehine çevirmek için böyle databaselere zencileri beyaz olarak kayıt ettikleri çok oldu. bu durum en çok beyazları rahatsız ediyor. abd beynelmilel bir yer. ortadoğulu, müslüman olarak cumhuriyetçi, hristiyan topluluklarına katılabiliyor ve dışlanmak bir yana dursun itibar görebiliyorsunuz.


Dünya üzerinde ırkçılığın en az görülebileceği yerlerden. Avrupa'da Türk ve müslümanım dediğinde ufak adımlarla kaçıyorlar.


bu kişinin ırkını yazma işi tam olarak ırkçılık değil. alelade bir kamu kurumunda form doldururken de sorulabiliyor, bizdeki anne adı baba adı gibi, kişinin doğrulanmasıyla ilgili ek bir bilgi.
ama abd'de tabii ki hala ırkçılık var. black lives matter bu işin kitlesel protestoları ama lokal bazda, işe alımlarda, hatta hastanede vs. hala sık sık ırkçılık yaşanabiliyor.


ben 8 yıldır Amerika dayım ama bir kere bile irkcilik yaşamadım. en büyük nedeni turkleri bilmiyorlar, en ufak on yargıları yok.
burada resmi belgelerde bile irk sorulur, mesela hastane kayıdında bile. cunku cok fazla irk var ve ayırt etmek icin bunu kullanıyorlar. mesela polis birini arıyor, hispanic dediği an binlerce insan otomati eleniyor. o kisimlari yani irkcilik olarak kullanmiyorlar. beyazlara da caucasian diyorlar.
