lavaboya dökülen 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyormuş. yani lavaboya döktüğümüz atık yağ gidip temiz suya karışıyor diyebilir miyiz, doğru mu?
peki o zaman suyu açık bırakıp israf ettiğimizde, ne bileyim dişimizi fırçalarken, tıraş olurken şar şar boşa akıttığımız suların da neticede gideceği yer yine temiz su kaynağı değil mi o zaman? israf olmamış oluyor?
atık yağ da aynı yoldan gidip temiz suya karışıyorsa, boşa akıttığımız temiz su da aynı yoldan gidip yine temiz suya karışıyor ve israf olmamış olmuyor mu? ikisi de aynı delikten gidiyor zira.
gayet ciddi soruyorum, anlamadığım için. sanki "atık yağı lavaboya döksek nolcak yaa" veya "suyu boşa akıtalım bir şey olmaz" demişim gibi sulandırmazsanız sevinirim.

"yani lavaboya döktüğümüz atık yağ gidip temiz suya karışıyor diyebilir miyiz, doğru mu?"
aslında tam olarak böyle değil. şöyle düşünmek gerekiyor, doğada temiz su yok yani evine ulaşan su doğrudan barajdan nehirden gelen bir su değil, çeşitli process'lerden geçiyor arıtılıyor ve sana ulaşıyor.
Bu yüzden "temiz su" diye bir şey doğada yok aslında. doğada su var ve bu arıtılmamış su oluyor.
Bu suyun sana ulaştığı ana kadar geçilen süreç bir faaliyet. Bu açıdan baktığında aslında boşa akıttığın su arıtılmış bir su olduğu için bir maliyeti var.
çeşitli enerji kaynakları ile artılan 1 lt suyu tekrar lavaboya döktüğünde arıtılması için harcanan enerjiyi israf etmiş oluyorsun suyun kendisini değil.
yağ konusuna gelecek olursak, lavaboya yağ döktüğünde kanalizasyona giriyor yani aslında kirli suyu daha da kirletmiş oluyorsun oluyorsun, bu da ne demek arıtma maliyeti arttı demek. arıtmak için daha fazla enerji harcamak demek.
buna ek olarak bu arıtılması zor olan kısım su + yağ denize doğaya karışıyor, normalde su döngüsünde yağ yoktu sen yağı sokmuş oluyorsun. yağlı tabaka toprağın ve denizin nefes almasını zorlaştırıyor hayvanlar toprak bitki örtüsü etkilenmeş oluyor vs.


Tahminim musluktan giden düz atık suyu dönüştürmek daha basitken işin içine yağ girdiğinde daha zorlaşıyor olduğu yönünde.
Ya da konvansiyonel arıtma yöntemlerine ters geliyor ve çoğunluk düz atık suya uygunken işin içine yağ girince işler değişiyor. Zaten düz atık suyu dönüştürmekle uğraşıyoruz bi de yağ karıştırmayın işin içine gibi anlıyorum ben.


Hocam şimdi şöyle düşünebiliriz: Lavaboya döktüğün yağ kanalizasyona oradan da nehirlere denize vs karışıp çevreyi kirletebilir ama senin boşa akıttığın su artılmış nispeten temizlenmiş ve maaliyet oluşturmuş bir su, onun doğaya karışması doğaya bir katkı sağlamaz bilakis israf, kaynakların boş yere hoyratça kullanılması gibi bir şey olur, doğaya karışması pozitif bir durum oluşturmayabilir, doğanın böyle bir şeye ihtiyacı yok pek.


1 litre atık yag 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor olsaydi cop ogutuculerin satisi yasaklanirdi. lavaboya attigin atik yagin en kotu yan etkisi borularin tikanmasina yol acmasi, baska bir ise yaramaz.


atık yağın ayrışması zor muabbeti bu. ayrıca sene 2025 atık yağı lavabodan döken insanlar bu dünyada yaşamasın bir zahmet.
