Aranızda Hristiyan olan ya da dinleri araştıran biri açıklayabilir mi?
Sümela manastırında pelerinli İsa ve Ademi kurtaran freskler var. İsa peygamber en üst rütbede mi demek bu yoksa Tanrı'nın vücut bulmuş hali mi? Tanrı neyi ifade ediyor bunu merak ediyorum. İslamdaki tek Tanrıdan farkı ya da ortak yönleri neler?
Teslis üçleme baba oğul kutsal ruh inancı ve diğer inançlar, mezhepler konusunda bilgi vermek isteyen yazabilir.
Bunu çözmek için kutsal kitapları okumam gerekiyor galiba ama inananların fikirlerini de merak ediyorum.
İşten Ermeni arkadaşım boşver deyip başından saldı.

Hocam Ortodokslarla Katoliklerin ayrılması tam olarak bu olay yüzünden zaten, İznik Konsili diye aratırsan detaylarını öğrenebilirsin. Katolikler Kutsal Ruh'un Baba ve Oğul'dan çıktığını söyler, öyle olunca İsa'nın da Tanrı olarak kabul edildiği anlamına gelir, Katolikler böyle kabul eder, Ortodokslar kabul etmez.


Üç mezhep de Tanrı'nın İsa'da vücut bulduğunu ve teslis inancını kabul eder.
Siyasi nedenlere ek olarak mezhepler arasındaki ayrışmalar ruhban sınıfı, ritüeller ve kurtuluş anlayışından kaynaklanıyor.


İslam'a göre (Meryem, 29-36)
29-Bunun üzerine (Meryem, çocukla konuşun diye) ona işaret etti. "Beşikteki bir bebekle nasıl konuşuruz?" dediler.
30. Bebek şöyle konuştu: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. Bana kitabı (İncil'i) verdi ve beni peygamber yaptı."
31-32. "Nerede olursam olayım, o beni kutlu ve bereketli kıldı; yaşadığım sürece bana namazı, zekâtı ve anneme saygılı olmayı emretti; beni zorba ve isyankâr yapmadı.
33. "Doğduğum gün, öleceğim gün ve diriltileceğim gün bana selâm (esenlik) benim üzerimedir."
34.İşte hakkında (yahudilerle hıristiyanların) ihtilaf edip durdukları Meryemoğlu İsa'ya dair Allah'ın sözü budur.
Milattan ~350 yıl sonra iznik konsülü toplandı. İsa tanrı değil yaratılmış diyenler sapkın ilan edildi.Teslis inancı resmileşti.
Teslis inancında tanrı tektir ama baba, oğul, kutsal ruh olarak üç kişilikte olduğuna inanılır.
Baba tanrıdan oğul doğmuş ,insan suretinde bir kurtarıcı gelmiştir. Kutsal ruh ise tanrının yönlendirme ilhamıdır ve tanrıya duygu atfeder.


ortodoks, katolik, protestan; üç büyük mezhep de isayı tanrı (tanrının oğlu) olarak kabul eder.
üçlü inanç: tanrı, tanrının oğlu isa, kutsal ruh


Aklınıza gelebilecek her türlü hristiyan mezhebi İsa'yı tanrı kabul ediyor zaten. Bütün olay bunun üstüne kurulu. Hristiyanlıktaki en önemli, en hayati husus bu.
İsa'yı tanrı olarak kabul etmeyen ufak gruplar var, bunlar çeşitli non-trinitaryen mezhepler ancak çoğunlukla mezhepten öte ayrı birer dinler. Örneğin yehova şahitleri ve mormonlar buna örnek.
Yukarda İznik Konsili yanlış ele alınmış. İznik konsili 325 yılında toplanıyor Ortodoks ve Katolik ayrışması ise 1054'te. Katolikler İznik iman ikrarı metninin latince tercümesine "filioque" ibaresini eklemek istedikleri için sorun çıkıyor, bu nedenle kafa karışmış sanırım. Ancak İsa'nın tanrılığı konusunda hiçbir anlaşmazlık yok bu iki grup arasında.
İznik konsili zaten İsa'nın tanrı olduğunun resmi olarak kabul edildiği konsil. İsa'yı tanrı kabul etmeyen Aryanlara karşı (bugün artık aryanlar yok) toplanıyor ve bu kesime karşı önlemler alınıyor. Aryanlar özetle İsa'yı tanrıdan ayrı, ancak "tanrısal" bir kişi olarak görüyordu.
Teslis konusu da çok kesin tanımlanmıştır. Buna göre bugün yaşayan (ufak gruplar hariç) tüm mezheplerin kabul ettiği iznik tanımında baba, oğul ve kutsal ruh birbirinden ayrı ancak özü bakımından bir olan tek tanrının üç kişisidir. Üç kişi de eşit derecede tanrıdır ve eşit derecede muktedirdir. Bunlardan biri, diğeri değildir ancak hem de hepsi birdir. Anlaşılmaz geldiyse normal, çünkü zaten hristiyanlıkta teslis insan aklının algı sınırları dışında bir sır olarak kabul ediliyor.
Yani bunu mantığa bürümek için "tamam işte yani tek tanrının üç görünümü, üç yansıması oluyorlar" diyebilirsiniz ama o zaman çok yanılmış olursunuz, çünkü bu modalizmdir ve heretik (küfür) kabul edilir. Tanım kati surette üç kişinin hem ayrılığı hem de birliğini vurguluyor. Yani baba oğul değildir, oğul da kutsal ruh değildir. Bunların hiçbiri diğeri değildir ama hepsi öz bakımından tektir. Aynı tek tanrıdır. Böyle açıklanıyor.
Ancak İsa'nın tanrılığı konusu İsa'nın insanlığı konusunu da gözardı etmeden ele alınır. Çünkü bu da ayrı bir kesin tanıma dahil. Buna göre İsa aynı zamanda hem tam olarak tanrıdır hem de tam olarak insandır. Bu iki doğa, tek bedende aynı anda mevcuttur. Bu iki doğa birbiriyle karışmaz, ancak her ikisi de kendi muhteviyatını hiç kaybetmeden bir kişide birleşmiş olarak vardır. İki kişi değil, tek kişi söz konusudur. İslama göre İsa tanrı değil, tanrıya yakın da değil, aynı öze de sahip değil. Sadece insan. Bu şekilde ayrılıyor.
Hristiyanlık teslis ve isa'nın doğası konularında çok kesin formülize edilmiş ifadelere sahip. Çünkü bu tanımların hepsi çok buhranlı çalkantılı süreçler sonunda ortaya çıkıyor. Onun için "yani şöyle demek istiyor olmalı" diye düşüneceğiniz her şeyin evvel zaman içinde zaten başkaları tarafından düşünülüp reddedildiğini baştan bilin :D


Bizim anladığımız anlamda bir tanrı değil o.
Hani vahdet-i vücut olayı var ya, oradaki tanrı da bizim anladığımız anlamda değil,
Dinleri birbirlerinin objektifinden bakıp yorumlayamıyorsun.
İncil'i okuyunca 'Peygamber' nedir konusunda da kafa karışıklığı oluyor.
Anlamak için onlara onların açısından bakmak gerekiyor.
Yani o kadar basit değil olay. Basite indirgeyip yorumlanabilse ne güzel ama, değil öyle.
