[q]
(8) 

Kira artışı

don’t panic #1605063
Arkadaşlar selam;

Öncelikle şu bilgiyi vermek isterim: Ev sahiplerimizle (50’li yaşlarda bir çift) inanılmaz iyi bir ilişkimiz var. Aynı sitedeyiz. Doğum günlerini kutlarız, arada ufak tefek sürprizler yapıp kapılarını çalarız; onlar da aynı şekilde bizim çocuğumuza küçük sürprizler yaparlar; birlikte yemekler yer, kahvaltılar yaparız. Her daim değil tabi ki ama en azından 1-2 ayda bir olur bu dediğim şeyler.

Bu hafta 2. senemiz doluyor ve bugün aradım kira artışı için. Evi ilk tuttuğumuzda 21.000 idi ve geçen sene tüfe artışıyla 35.000 yapmıştık. Ben hiç yüzde 25 olaylarına girmemiştim. Bu seneki artış için bugün aradık; yine hiç pazarlığa girmeden direkt tüfe artışı ile 52.000’den devam ederiz diye düşünüyordum ki ev sahibimiz sitede evlerin 70-75’e gittiğini söyledi ve 60.000’den devam etmeyi düşündük biz dedi. Ya arkadaşlar o kadar koydu ki bu bana anlatamam, 5 saattir moralim bozuk dolaşıyorum. Eşimle aklımızdan geçen düşünce “biz geçen sene yüzde 25’i mevzu bahis ile yapmamıştık, 52 yerine düz 50’den devam edelim derler herhalde” iken bu şekil olması sarstı ikimizi de. Maddi kısmından çok manevi yara almış gibi hissediyorum. Ben de orta yol bulalım madem, biz bir konuşalım eşimle deyip 1-2 gün süre istedim.

Sizce ne yapmalıyız? Teşekkürler…

 

Simdi oncelikle sunu soyleyeyim gecen sene %25 olayina girmemis olmaniz sadece sizin insafli insanlar oldugunuzu gosterir, zammin normalde %25 olmasi gerektigini ancak sizin fazla yaptiginizi gostermez. Cunku Enflasyonun %60 oldugu bir ortamda kiraya %25 sinir koymak gercekten cok sacmaydi. Her zaman soyluyorum her ev sahibi zengin degil.

Gelelim bu seneki duruma. Bir ev sahibinin evine Tufe kadar zam beklemesi gerekiyor. Turkiyede hem ev sahipleri hem de kiracilar genel anlamda cok kotuler. Herkes birbirini enayi yerine koymaya calisiyor. Dolayisiyla bir ev sahibinin evinin kirasinin yeni verilen kiralara gore her zaman dusecegini ongormesi gerekiyor. TUFE bence gayet ideal bir rakam bu konuda.

Olay yasal cerceveye tasinirsa kiraci olarak buyuk ihtimalle korunursunuz. Kiraci tahliye etmek zor is. Tahliye taahhutnameniz bile olsa en az 1-1.5 yil yine rahatsiniz (tabi noter onayli taahhutname yoksa) Hele bir de taahhutname yoksa sizi cikarmasi imkansiz. Ama bunu istiyor musunuz bunu da dusunun. Yani ev sahibiyle kotu olmak da zor is. Keyfin kaciyor bostan yere. O yuzden yapici olmaya calismanizi oneririm. Mesela siz bu sene yuzde kac zam aldiniz. Al ev sahibini koy karsina anlat abi ben bu kadar zam aldim bu kadar odeyebilirim de mesela.

Mumkunse olayi yapici bir sekilde cozmenizi oneririm. Ayni anda hem ev sahibi hem de kiraci olan birisi olarak yaziyorum bunlari.

nuevo

Geçmiş olsun. Tanımış oldunuz. Uzun süre kalmayı düşünüyorsanız 60bin yapın geçin. Bundan sonra görüşseniz de ev sahibi-kiracı ilişkisini korumaya çalışın. Evin eksiklerini tamamlayıp kiradan düşün, Sitedeki demirbaş aidatlarını ödemeyin vs.

Zaten çıkarız diyorsanız da yasal olan neyse onu yapıp geçin. Hatta 21'in yüzde yirmi beşinin tüfe artışını yapın. Uğraşsın dursun. Beni de kızdırdılar.

nickini vermek istemeyen uye

Sizin beklenti kiranız ile ev sahibinin beklenti kirası arasında aman aman bir fark yok.

Bence durumunuzu, düşündüklerinizi anlatıp ara bir yol bulmaya çalışın. Taşınması, ev bulması falan çok daha fazla masraf çıkarır gibi.

Ha ben burada her türlü sorun, anlık sıkıntılara rağmen yaşarım derseniz o da ayrı bir bakış açısı. O zaman yasal zammı yapıp ev sahibi ile iletişimi kesip devam edebilirsiniz.

en bi orijinal

60 yaparsaniz seneye 100 olunca üzülmeyin.
Burada vardı böyle ev sahibi ne derse he diyip sonra çevredeki evlerden bile pahaliya oturmak zorunda kalanlar.
Bunu aklinizda tutun yani, sonuçta diyelim seneye de aynı Tüfe oldu. 90 oluyor kira. Ve ev sahibi yasal olarak haklı oluyor.
Yüzde 25 ne kadar haksizsa kontratta yazandan fazlasini isteyen de haksız.

logisticsmanager

öncelikle duygusal olarak takılmayın. bunlar normal şeyler, ülkede bütün fiyatlamalar zıvanadan çıktı herkes en az zarar görecek şekilde yol bulmak istiyor. nezaket içinde görüşülüyorsa gayet olağan, akışında işler. geçen sene %25 yapmamak da gayet doğal. zaten aklı selim bütün insanlar bir noktada uzlaşmaya çalıştı.

yerinizde olsam tüfe'de ısrar ederdim. zaten daha 2. sene dolmuş, kira eşitlemek için çok erken. eski kiracının bir avantajı olmak zorunda. en kötü ihtimalle 55 bin tl'yi de geçmezdim. hala 60 istiyoruz derlerse 52 bin atar geçerdim.

not: kiracıyım.

awlmi

Ağa yol verin yeni eve çıkın. Boyun egmeyin

uşak tezgahlarının halı dokuyanları

Acıma yetime döner koyar g*tune.

Mcfly

biz de ev sahibiyle öyleydik, bir gün gelip mümkün olduğunca erken çıkın bilmem kim taşınacak diye baskı yapmaya başladılar. kanuni haklarımızı kullansak sittin sene çıkaramazlar ama yapamıyoruz işte.

parka
1

mobil görünümden çık