2000'li yıllar öncesi neredeyse her dönemin kendine has ve fark edilir bir moda anlayışı varmış, yani 50'ler 60'lar 70'ler 80'ler 90'lar, hatta 50'lerin öncesinde bile, yani giyim kuşam saç makyaj sürekli değişmiş, 2 fotoğrafı yan yana koyunca bu 80'ler bu 90'lar ya da 60'lar 70'ler diye ayrımını çok rahat yapabiliyoruz ama 2000 sonrası böyle fark edilir büyük değişiklikler olmadı sanki, neden böyle oldu ya da oldu da ben mi fark etmedim?




 

Normalde moda akımını belirleyen belirli bir kesim oluyor; atıyorum bu sene bebek mavisini popüler yapıyoruz diyor ona göre dergiler, filmler, ünlüler arasında patlatıyorlar ve o akım ona göre gidiyor. 2000’li yıllardan sonra özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması, online alışveriş, çok fazla miktarda ucuz üretim ile tüketim modeli değişmeye ve çok hızlı bir tüketim akımı başladı. Hala bu pazarlama teknikleri devam etse de “hızlı moda” akımı çıktı. Çünkü artık popüler ürün en fazla birkaç hafta içerisinde hemen demode hale geliyor, başka şey çıkıyor. Bu ise sürekli eleştirilerin odağında olan ve sürdürülebilir olmayan bir tüketim modeli aslında. Şu an uzun süre moda akımı olabilecek tarzda tüketim yok ondan kaynaklı. Gördüğümüz her ürün birkaç haftalığına ya da sezonluk piyasaya çıkıyor aslında.

titanic kemancısı

kadinlar bazinda bakarsak fast fashion.

erkeklerde durum cok farkli. global olarak konusacagim, sonucta amerika'da ne olursa turkiye'de de o oluyormus. 70lerde 80lerde herkes dikkat cekici, renkli giyinirmis. aids salgininin dogrudan "gay hastaligi" olarak algi edilmesi (reagan serefsizinin dogrudan eseri) ve pek cok diger kasitli dezenformasyon (aidsli birine temas edersek bulasir vs)

sonucu straight erkekler "gay gorunmemek ve dikkat cekmemek adina" daha duz renklere yoneliyorlar. olay zincirinin baslangici bu. sonrasi akip gidiyor zaten buraya geliyoruz.

aguen
1

mobil görünümden çık