merhaba.

bina 30 yaşında. tapuda niteliği bağ olarak görünüyor. yüzölçümü 527 metrekare.

tapuda bu kısmın altında bağımsız bölüm niteliği: mesken arsa payı 8/64 yazıyor.

apartmanda oturanlar irtifak mülkiyet çok ilgilenmediklerini yıllardır oturduklarını söylediler. bilmediğim için size sormak istedim. bunlar ne ifade eder?

 

İmar uygulanmış arsaya yapılmış çok katlı gecekondu.

Kısaca gecekondu.

Mirket

ev faturaları vs alınmış arkadaşlar. kart irtifakı yazıyor tapuda.

summerjam0306

Kat irtifakı mı yazıyor bağ mı yazıyor? Anlatımında bir hata var.

Mirket

Merhaba.
ben bu işi çok araştırdım
"tkgm parsel sorgu" internet sitesinde hep iki tür bina var
1- kat mülkiyet
2- kat irtifak

ikisinde de fatura veya konut kredisi açısından bi fark yok.

tek fark şu. kat irtifaklı evler kat mülkiyetli evlerden %30 ucuz. sarı sitede yarım saat dolanıp bunu doğrulayabilirisin

mamadu niang

hocam aşağıda kat irtifaklı yazıyor.

en üstte nitelik bağ yazıyor.
altında bağımsız bölüm: mesken yazıyor.

tapu gördüyseniz anlarsınız zaten.

@mirket

summerjam0306

Millet bilmeden yazmış, ne gecekondusu...

Kabaca, kat irtifakında, arsa payı üzerinden satış yapılır. Yani 150 m2 bir arsa mı var? Orada 4 katlı, 50şer m2 8 dairelik aparan mı var? Bir daire aldığınızda, arsanın kabaca 1/8'ini almış oluyorsunuz tapuda.

Kat irtifakı, bina daha yapılmadan kurulabilir, alınıp satılabilir. Kat mülkiyeti ise bina tamamlanınca kurulur. Artık bağımsız bölümün (dükkan, daire vs.) kendi tapusu vardır. Arsa payı üzerinden yapılmaz satış.

Memleketteki gayrimenkullerin ciddi bir kısmında kat mülkiyeti kurulmamıştır. Özellikle küçük eaki apartmanlarda gerek görülmez.

Bina inşaatı bitince belediyeden mecburen oturma ruhsatı alınır. Artık bina yasaldır. Faturaları bağlanır. Emlak vergisi, mesken (konut, işyeri) olarak ödenir. Bu şekilde kiralanır. Gelir vergisi, çöp vergisi, dask vs. A'dan z'ye her şey kat irtifaklı evlerde de yapılabilir. Sadece meskenin kendi tapusu olmaz. Olur da, arsadan pay olarak olur.

Yasal olarak, bina bitince kat mülkiyetine çevirmek gwrekiyor ama özellikle dairelerin çoğunun sahibi aynıysa, ihmal ediliyor. E bir cezası, yaptırımı vs. De olmadığından, bir ara form olan kat irtifakı, nihai form olan kat mülkiyetinin yerini tutmuş oluyor.

yadigar

yadigar kardes "birsey olmaz, normal bunlar" gibi yazmis, ama benim ailemden emlak isleri ile ilgili aldigim tek tavsiye, "iskansiz ev alinmaz".

kat irtifakli tapuyu kat mulkiyetine cevirmek, yani tarla tapusundan bina/daire tapusuna cevirmen icin iskan lazim, iskani da turkiyedeki yapilarin cogu kacak oldugu icin, alamaz.

iskanli bir mulk gercek mulktur, gerisi bence de "gecekondu" statusundedir.
yani birgun belediye dozerle gelip burada bize gore boyle bir bina yok, yikiyoruz diyebilir. bina iskanliysa boyle birsey diyemez.

ben iskansiz bir binadan daire almam, ama her koyun kendi bacagindan asilir. bildigim kadariyla iskansiz mulke banka kredisi falan da cikmiyor ki bu da normal..

cooperr

"iskan" yani "ruhsat", yani " yapı lullanma izin belgesi" bambaşka bir şey. Kat irtifakıyla, kat mülkiyetiyle alakası yok.

Ruhsatsız bir binada oturmamak için onlarca sebep var. Binanın ruhsatı olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.

Gerçi yukarıda "Bina inşaatı bitince belediyeden mecburen oturma ruhsatı alınır" yazmışım ama tkarışmaması için tekrarlayayım. Kat irtifakı, bir yapı yapılmadan da kurulabiliyor. Amaç, yapımı planlanan inşaattaki daire, dükkan vs. yerleri inşaat başlamadan da alıp satabilmek.

Bina bitince, oturma ruhsatı alınır. Oturma ruhsatı alınmışsa, bina yasaldır, (İseal bir ülkede) güvenlidir, barınmaya uygun ve hazırdır.

Ruhsat belediyeden alınır, kontoller ile alakalı nihai kurum da belediyedir. Kat mülkiyeti ise tapu dairesinin işidir. Binanın uygunluk, güvenlik vs. durumlarıyla ilgilenmez. Tamamlanmış, ruhsatı alınmış yapının bağımsız bölümlerini ayrı ayrı ele almaya, satmaya yarar..

Bu arada ruhsat demişken, inşaat ruhsatı ile oturma (iskan) ruhsatını karıştırmayın. İlki, arsada bina inşasına izin verirken, ikincisi (yapı kullanma izin belgesi) yapımı biten inşaatin usullere uygun ve gerekli koşulları haiz şekilde bitirilip kullanmaya hazır olduğunu belgeler.

Hazineye yahut başkasına ait bir arsaya izinsiz yapılan binaya gecekondu denir. Arsanın tapulu sahiplerinin yaptığı imarsız yahut izinsiz/ruhsatsız binalara kaçak yapı denir. Kat mülkiyeti alınmamış olması, binanın kaçak yahut ruhsatsız olması anlamına gelmez.

Hayatın içinden bir örnek vermek gerekirse, mezun olmuş ama diplomasını teslim almamış öğrenci gibidir. Eğer mezuniyetini bir belgeyle kanıtlıyorsa, ona "lise terk" diyemezsiniz.

10 yıl inşaat firmasında çalıştım. Açıklamaktan yoruldum, detaylı bilgi internette tonla mevcut.

yadigar
1

mobil görünümden çık