Aynen aşağıya yapıştıracagim. Bu bana saçma geldi devletin vergi almama durumu olmaz gibi. Ama sizin fikrinizi merak ettim. Bunu arkadaşın görüştüğü firma böyle söylüyor. Ne dersiniz :

Vergiyi bunlar araştırmış ben biliyordum zaten de aslında yurt dışından çalışan kişiler vergi ödemiyor ödememesinin sebebi şu Türkiye'de direkt dolar hesabına yatması gerekiyor paranın direkt USD hesabına o da kesintisi bankadan bankaya değişiyor diyor en parayla çalışırsan bir buçuk dolar iş Bankası ile çalışırsan 20-25 dolar para kesiyor bunun dışında Türkiye'de hiçbir operasyonumuz yok artı Türkiye'den para kazanmıyoruz bunun için de Türkiye'ye vergi vermek zorunda değilsin diyor aynen böyle ben bunu daha önceden araştırmıştım ama payonner nereden ya da wise dan kendi hesabından Kendi hesabına aktarırsan o zaman bu ödeniyor

Yani yazılım işi yapmak ayrı onun dışında doğrudan bir yabancı şirketin çalışanı isen o zaman vergi yok diyor ama şartı şu Türkiye'den müşterisi olmayacak Türkiye'de bir operasyonu olmayacak


Tesekkurler

 

doğru değil :)
şirket kurup fatura kesip vergi ödemek gerekiyor normalde.

jelly bear

@jelly ben de öyle biliyorum hatta yazilim.isinde yüzde 80 vergi muafiyeti var bu yukarıdakini ilk kez duydum bir de koca firmanın yöneticisi söylüyor

aloneinthedark

Hocam tam bu mevzudan dolayi vergi dairesiyle gorusmeler, mudurlerle, avukatlarla gorusmeler falan yapildi ama bisi cikmadi. Odemeye devam :)

brkylmz

@brkylmz :( nereden çıkmış mi böyle bir bilgi . Teşekkürler cevap icin

aloneinthedark

Bu sanırım yüzde 80 vergi muafiyetinin şartı imiş

Sen fatura keseceksin
Hesaba döviz yatacak
O zaman yüzde 80 vergiden muaf oluyorsun

aloneinthedark

Aynen öyle, Türkiye'den para kazanmayan, Türkiye'de şubesi, operasyonu olmayan yabancı bir kurumdan döviz olarak maaş alıyorsanız gelir vergisi muafiyeti var. Kulaktan dolma değil, bizzat deneyimle biliyorum.

www.mevzuat.gov.tr
Şurada altıncı bölüm altında, madde 14-15.
lebibyalkin.com.tr burada daha anlaşılır anlatıyor.

Ek: Bir muhasebeciye danışsanız yol gösterebilir, Gelir İdaresine "vergiye tabi gelirim yok, şuradan şu gelirim var" gibi bir beyan vermeniz gerekiyor sanırım.

Edit: Fatura, indirim, yüzde bilmemkaç falan değil, yurtdışından döviz kazanan maaşlı çalışansanız ödediğiniz gelir vergisi: sıfır.

kobuzchu kiz

firmanın sözlerini okuduğumda daha önce duyuruya ekledigim bir yorum sandım.

doğru demiş.

yurt dışında yaşamayı bırak yozgatın bagrında tesla'ya yazılımcı olarak evinden çalış, tesla'da türkiye'de hiç satış yamıyor olsun. tesla yozgattaki remote çalışana parayı döviz olarak yolladığı müddetçe ve tesla'nın Türkiye'de bir satışı olmadığı sürece bu kişi bir tl vergi ödemez.

liberal

Devlet vergi alıyor ama iç pazara kıyasla çok komik bir vergi alıyor. Hali hazırda şahıs şirket üzerinden yurtdışına fatura kesen biri olarak akışı anlatayım.

Kestiğiniz fatura tutarının %20'sini beyan ediyorsunuz, bu %20lik miktarın da vergisini normal yıllık baremler üzerinden ödüyorsunuz.

Örn 1 milyon lira toplam fatura kestiniz, bunun 200 bin lirasını beyan ediyorsunuz. Bu 200 bin liranın 110 bin lirası %15, kalanı %20 olarak vergilendiriliyor. Yani toplamda 34500 lira.

Yani şahıs şirketiniz var ise 1 milyon lira gelire 34500 lira vergi ödüyorsunuz.

Şirket türüne göre bu baremler değişiyor, limited şirketlerde bu oran sabit %25 mesela.

Örn. aynı miktar faturayı bir şahıs şirket ile Türkiye içinde kesseydiniz 258800 lira gelir vergisi ödeyecektiniz. Ayrıca KDV de eklenmesi gerekecekti.

Aracı ödeme kuruluşların para transfer ücretleri bu oranlardan düşülüyor olabilir onu bilmiyorum (Ülkeye girdi girmedi hesabı). Ben ödememi swift üzerinden alıyorum.

yuto

@yuto yukarda kuboch açıkladı ama

aloneinthedark

@kobuzchu @liberal

Birşey daha sorsam sıfır vergi sadece o firmanın bordrosunda olunca mi geçerli oluyor calisani olmak gerekiyor. Ama biz genelde fatura keserek çalışıyoruz sanırım 0 vergi muafiyeti bu durumda geçerli değil yüzde 5 ödemek gerekiyor. Netleştirmek için sordum. Tesekkurler

aloneinthedark
1

mobil görünümden çık