Kiralık evler için emlakçılık sistemini kökten değiştirmeyi öneriyorum.
Bu sistemin dezavantajı var mı?
Başka ülkelerde nasıl bir sistem var?

- Emlakçı parasını ev sahibi verecek.(Bir kerede değil, kiracı çıkana kadar ufak ufak)
- Aylık kiranın %5'i kadar parayı her ay ev sahibi emlakçıya ödeyecek. O kiracı o evde oturmaya devam ettikçe bu ödeme de devam edecek. (Kira artışıyla birlikte bu ücret de artacak)
- Kiracı kirayı ödemediği durumda emlakçı o güne kadar aldığı %5'lerin hepsini kira olarak ev sahibine ödeyecek.

Amaçlar;
- Emlakçının güvenilmez kiracılara daire kiralamasının önüne geçmek.
- Emlakçının "Maykıl'ın evindeki kiracı çıksa da oraya yenisini sokup komisyon alsam" diye düşünmesini engellemek.
- Bir kerede ödenmesi gereken ve büyük bir para olan "emlakçı parası" engelini hafifletmek.
- "Düzgün kiracı bulma" hizmetini alan taraf olan ev sahibinin hizmet için ödeme yapmasını sağlamak.

 

Bunun benzeri var zaten adı trink kira. Kira hukukunun ve refah seviyesinin gelişmiş olduğu ülkelerde böyle şeylere gerek kalmıyor. Bazı ülkelerde kira yönetim sistemleri var aylık komisyon alıyorlar onun dışında kiracı temerrüde düşerse sabıkasına işliyor ve 5 yıl boyunca ev kiralamak istediği takdirde sicili malikler ve gayrimenkul danışmanları tarafından görülebiliyor

doharkoman

"mabel emlak" diye bir oluşum var. kiracı kirayı ödemezse onlar ödüyordu sen asla kiracıyla uğraşmıyordun falan. istanbulda yok ama kardeniz bölgesinde şubeleri var. benim kuzenler de onların bünyesinde çalışıyor.

yazar yazmaz yazan yazar

Buca'da ev almaya niyetlendiğimde emlakçı öyle bir sistemden bahsetmişti. Evi evlakçıya vekaletle bırakıyorum. Kiracı çıksa ev boş kalsa dahi emlakçı kira ödemeye devam ediyor. Her tür demirbaş hasarını da üstleniyordu.

Bu arada, ekonomiyi ve bu konulardaki geleceği doğru okuyabiliyorsam eğer:

Ev sahipliği olayı bitecek. Dolayısıyla emlakçılık da tarih olacak. Büyük Gayri Yatırım Şirketleri kurulacak ve konutlar o şirketlerin olacak. Kiralama işini onlar kendileri yapacak. Kehanet gibi oldu gerçi.

Mirket

Türkiyede çok işe yaramayacak bir sistem. bizim insanımız zaten ev alırken kiralarken emlakcıyı aradan çıkarma derdinde. bizim insanımız hele bu sisteme hiç gelmez. ben evi kiralamışım daha niye emlakcıyla muhatap olacagım der. kuzenimin ev sahibi de böyle bir emlakcıyla çalışıyordu. emlakcının buna benzer talepleri olmuştu. kuzen emlakcıyı mahkemeye verdi. mahkeme haklı da buldu. hatta emlakcı arayıp mesaj attıgı için de ceza aldı uzaklaştırma yedi. yani şuan tc kanunlarına göre böyle bir sistem aslında yok ama emlakcılar sanki böyle bir yetkileri varmış gibi davranıyor.

limonlu eksi
1

mobil görünümden çık