Bir sürü açma ve poğaça tarifi denedim internetteki en popülerleri özellikle.
Tüm malzemeleri aynı ölçüde kullanıyorum.

Benimkiler hep hamur gibi ağır ağır oluyorlar. Hiç pufidik değil insanın boğazında kalır taş gibi mideye oturuyor.

Nerde hata yapıyorum? Kuru mayada sıkıntı olabilir mi toptan fazlaca almıştım skt geçmemiş ama az kalmış.

 

Mayayı önden ılık su/süt ve şekerle karıştırıp biraz bekleterek sağlamlığını kontrol edebilirsiniz. 10-15 dakika (ortam soğuksa uzun sürer) hâlâ aynı duruyorsa maya ölmüştür, çöp olur. Babardıysa üzerine un, tuz, neyse diğer malzemeleri ekleyip devam edersiniz.
(Edit: Su/süt çok sıcaksa mayayı öldürür, 40-42C civarında kullanmanız lazım. Tuzu çok erken eklerseniz o da mayayı öldürür.)

Maya meselesi tamam. Onun dışında ,denediğiniz tariflerden birini paylaşır mısınız, ölçülere bakalım. Gram değil de hacimle ölçü veriyorsa unu fazla koyuyor olabilirsiniz. Ya da hamur toplanmıyor diye fazladan un ekliyor olabilirsiniz. Ya da mayalanmayı yeterince uzun tutmuyor olabilirsiniz. Fazladan un eklememek ve tarifteki süreyi ciddiye almadan mayalamak lazım. (Ortam sıcaklığı ve havadaki nem mayalanmayı etkiler.)

kobuzchu kiz

undan una da fark edebiliyor, farkli marka un denediniz mi?

tuborg yesili

Yukarıdaki tavsiyelere ek olarak hamurun yumuşak olması önemli, hamur yumuşak olmazsa poğaça da sert oluyor. Bazen tarifteki ölçüler tutmuyor ununu biraz daha az koyup deneyebilirsiniz, ele yapışıyorsa elinizi sıvığa bandırıp şekillendirebilirsiniz

blonde redhead

Neredeyse aynı şeyden bahsetmişim gerçi pardon :) nefisyemektarifleri’nde en popüler tarifler güzel oluyor ek olarak. Afiyet olsun

blonde redhead

3 Seçenek var
-Unda problem vardır.
-Mayada problem vardır.
-Sende problem vardır.

Bir seferinde 3 harfli marketlerden birinin kendine has markasından aldığım unla yaptığım ekmekler hiç kabarmamıştı.
Yine bir seferinde 10 lu maya paketi almıştım. SKTne çok zaman olmasına rağmen o mayalarla yaptığım ekmekler hiç kabarmamıştı.
Ek olarak, kepekli, katkılı, tam buğday vs unlar kullanıyorsan onların kabarması da sıkıntılıdır.

Mirket

yoğururken sıkıntı yaşıyo olabilirsin

jelly bear

@kobuzchu kiz, galiba mayayı çok ılık süt olmadan karıştırıyorum. Sütü buzdolabından çıkardıktan 2 3 dakika sonra kullanıyorum ondan mı acaba?

Nefisyemektariflerinden yapmıştım en son.

@jelly bear, hamur makinesinde yoğuruyorum. Elle yoğurmak daha mı iyi olurdu?

yenibirgüzelnick

Sütün/ suyun mutlaka ilik olması gerekir. Öteki türlü maya aktiflesmiyor. Dolayısıyla hatanız buradan kaynaklanıyor büyük ihtimalle. Kullandığınız her şey ilik olmali.

Onun dışında unun ölçüsü, hamura hemen tuz eklemek vs gibi faktörler de etkiliyor.

Tepsi mayalanmasi yaptırmak da önemli.

fraise

Hanimla konuştum, sütün ılık olması lazım, 30 derece civarı max 40 derece olmalı diyor mayayi aktive etmek için (benim hanım biraz işin profesyonel tarafında yabancı olduğu için her şeyi gramaj ve derece ile yapıyor).

Hamurun iyi yoğurulur yoğurulmadigini da sordu (10 dk civarı) bir de annemlerin yaptıklarını görünce fırını önceden ısıtıp ısıtmadiginizi da :)

logisticsmanager

Hamur yaptığınız kap da ılık (oda sıcaklığı) olmalı.

Hamur makinesine ılık su koyup ısıttıktan sonra yoğurmayı deneyin.

alfired

püf noktalarını herkes yazmış. ama şunu belirtmek isterim. "puf puf" referansınız pastane poğaçaları olmasın. onlar pufidik olsun diye endüstriyel katkılar, yağlar kullanıyorlar. mesela siz tereyağı, hiç olmadı margarin kullanıyorsunuz, pastaneler "biskin" diye bir şey kullanıyor. ev tipi market malzemeleriyle ne yaparsanız yapın pastane poğaçası yapamazsınız, bilginiz olsun.

kibritsuyu

Herkese çok teşekkürler. Sanırım hatam ılık kullanmamak olmuş. 30 derece deniyor hatta benimkiler 10 bile olmadan kullanmaya başlıyorum. Buzdolabından çıkarıp iki dakika bekletip kullanıyordum.

İlk fırsatta deneyeceğim :)

yenibirgüzelnick

yazık kimse bilmiyor. poğaçaları tepside 1 saat mayalandır. bak bakalım nasıl pofuduk oluyormuş. sırrı buu. tepsi mayası. unutma tepsiye dökdükten sonra en az yarım saat beklet. zaten ilk döktüğün büyüklükte kalmayacak 2 katına çıkıyor bazen.

geveze yazar
1

mobil görünümden çık