80'li yıllarda gerçekleşmiş anne babanın boşanma davası kayıtlarına, tarafların ifadelerine şu an yetişkin olan çocuğun erişmesine imkanı ve hakkı var mıdır?




 

Eski dosyalar yakılır sadece karar defterleri saklandığı için karara ulaşabilirsin. Eskiden kararlar daktilo ile yazıldığı için tüm tanık beyanları vs yazılmıyormuş. Uyap sistemi de olmadığı için dosyalar arşivleme süresi sonunda yok edildiği için dosyanın içinde ne var ne yok kaybolmuştur. Yani o dosyaya bakma hakkın olsa bile ulaşamazsın.

turuncu tonlarda

Dosya 20 yıl saklanıyor. Dosya içinden bir belgeye de çok sağlam bir gerekçeyle ancak ulaşabilirsin o süre içinde. O sağlam gerekçeyle de sanırım ancak mahkeme ister.

Mirket

Şu anda mahkemelerde 2009 dosyaları imha ediliyor. 80 dosyalarının kalma ihtimali çok çok düşük

dedeminhirkasi

Bazi cinayetlerin dosyalari 20 sene sonra tekrar açilabiliyor gerçek fail bulundugunda. Bu nasil oluyor.

Yourcousinmarvinberry

@Yourcousinmarvinberry, mahkumiyetle neticelenen dava dosyaları süresiz saklanır.

Mirket

@mirket, kesinlikle yanlış bilgi. Mahkumiyetle beraatle vs vs ne karar verildiği değil verilen kararın kesinlesip kesinleşmedigi önemli. Karar kesinlestiyse ve üzerinden yönetmelikte belirtilen süre ki bu 15 yıldır geçtiyse imha edilir. İmha etmeyip arşivde yeri olan mahkemeler dosyaları tutabilir o ayrı. Yeri olmayanlar kesinlesip 15 yılı geçen dosyaları imha ederler.

dedeminhirkasi

@dedeminhirkasi

dhdb.adalet.gov.tr

21.sayfa Ceza Mahkemeleri bölümü 5. madde a bendi

Mirket
1

mobil görünümden çık