renkle alakalı değil sanırım. çünkü Türkleri beyaz kabul etmeyip yahudileri beyaz kabul ediyorlar.

bu kavram bizim millete bir şey ifade etmiyor. bana da çok bir şey ifade etmiyor. batıdakiler beyaz derken neyi kastediyor?


 

Beyazlar var (asiller, aristokratlar tüccarlar), eskiden kalenin içinde yaşayanlar. Kalenin içinde saray var vs.

Yabaniler var (köylüler, piyade askerler filan), eskiden kalenin dışında yaşayanlar.

Vahşiler var (kabileler, doğulular mesela asyalılar filan), eskiden kale bile kuramamış boşta gezen, eşkiyalık filan yapan topluluklar.

alfired

Kavram 11 eylulden sonra cok degisti. Elbette ki sadece renkle alkali degil. Bir de akp sonrasi turkiye ve "eksen kaymasi" fenomeni var tabii.

hot potato

bu kavram bizim millete bir şey ifade etmiyor +1

Türk beyaz değilse ne? Valla İngiltere'de iş başvurularında sürekli soruyorlar, "White-other" diyorum zaten diğer seçenekler Asyalı Afrikalı vs. ama aslında trollük olarak "White-Roma" diyesim geliyor çünkü harbiden Roma'nın varolduğu topraklarda doğdum büyüdüm yalan değil :D

White-Asian mixed gibi seçenekler var, mesela kendini orta asyadaki Türklere bağlı hisseden de bunu mu seçecek? Zaten hepten saçma bu.

ayrıca "beyaz" diyince kastedilen şu galiba :D
www.youtube.com

nhk ni youkosu

Tam olarak renk ve tiple alakalı. Bizdeki çekik, arap, sarı tanımlarının kurumsal formlardaki halleri bunlar. Göçmenlerin sayı ve çeşitliliği artıkça bizim de resmi formlarda Türk, rus, arap diye görürüz. Ben iranlıyım ama arap değilim ya da ben ukraynalıyım rus değilim gibi bir durum değil bu. T.C vatandaşıyım ve diğer olarak ayrılan formlar görmüşsünüzdür. Hiç bilmeyen birisi ilk gördüğü zaman seni neye benzetiyor önemli olan o.

Amerikalılar zenci misin, meksika ya da çevresinden misin onu öğrenmek için bunu seçtiriyorlar. Irkçı görünmesin diye de diğerlerini eklemişler. :) Yani Amerika’da siyah, Asyalı, hispanic ya da Hawaiili değilsen beyazsın.

Serdar ortaç’a benziyorum asian mı seçmeliyim durumu da yok.Türkseniz ve white seçeneği varsa onu seçeceksiniz.

Türkleri beyaz kabul etmeyenler daha spesifik bir tanım yaptığı için kabul etmiyordur.
İngilterede white roma balkanlar için ya da gypsler için galiba.

nickini vermek istemeyen uye

bu hem coğrafi hem kültürel bir ayrım, iş başvurulurarındaki nerelisin kısmı da bunu hem kapsıyor hem kapsamıyor

özetle statü olarak

beyaz avrupalı aristokrat > beyaz avrupalı avam ve işçi > esmer / asyalı zengin > esmer asyalı avam işçi

freebird5406_2

Renkle alakası yok evet. Çıkış noktası köle ticaretinin yaygınlaşması. Köleler siyahi haliyle, sahipleri beyaz.

Sonraları kölelik kalkınca ve siyahiler haklar elde etmeye başlayınca diğer azınlık gruplar da yaygın olarak tanımlanmaya başlıyor. Siyah ve beyaz değişmeden kalıyor.

Beyaz sözcüğü avrupa kültürlerini ya da avrupadan köken alan abd, kanada, avustralya'da yaşayan avrupa kökenli insanları tanımlıyor.

Siyahsa sahraaltı afrika kültürlerini tanımlıyor.

Hispanik, asyalı, latin, ortadoğulu gibi farklı tanımlar ortaya çıkıyor. Zamanla politik ortama göre değişiyor vs.

Türklerinse azınlık olarak, göçle yerleşip belli başlı bir topluluk haline geldiği tek Ülke Almanya. Haliyle azınlık olarak uluslararası bir bilinirliğimiz yok. Böyle bir kategorizasyon da bizde olmadığı için net bir ırk ayrımımız yok. Olursa ya ortadoğulu denir ya da özbek ve türkmenlerle falan topluca (hispanik gibi) türkik denir.

Yahudiler yüzyıllarca Avrupa içlerinde yaşadıkları ve orada büyük oranda asimile oldukları için beyaz görülüyorlar, ancak yahudilerin durumu avustralya ya da kanada, abd gibi ülkelerden farklı. İsrail'deki yahudiler birkaç nesil sonra artık beyaz olarak görülmeyecektir sanırım.

akhenaten

Kanada'da "caucasian" terimi yaygin olarak kullaniliyor. Avrupa kokenli, atalari Avrupa'dan gocen ve beyaz insanin fiziksel ozelliklerini tasiyanlar beyaz insan olarak kategorize ediliyor.

thetruenorthstrongandfree

Amerikan nüfus sayımında semitik milletlerde white diye geçiyor, Türkler ve İranlılarda.

thor44

turkler beyaz kabul edilmiyor diye bir sey yok. ortadogulular beyaz kabul edilir. turkler, yahudiler, araplar, berberiler dahil. her form doldurdugumda white olarak isaretliyorum cunku MENA bolgesi white olarak kabul ediliyor.

kabaca soyle ayriliyor amerika'da.

white - avrupali, ortadogulu, kuzey afrikali
latino - latin amerikalidir ama amerika censuslarinda white'lar latino ve non-latino diye ayrilir. yani whitelar ile ayni degerlendirildikleri de oluyor.
black - siyahlar
asian - cin, japon, hintli

daha kucukleri de var indian (kizilderili), pacific (malinezya, mikronezya vs)

antikadimag
1

mobil görünümden çık