Almanya, Kandilli, bilim adamları arka arkaya deprem olacak diyor son 1-2 gündür.

Benim anlamadığım yakın zamanda mı olacak yoksa bilinmiyor mu ne zaman olacağı?

Eğer bilinmiyorsa şu an insanları boş yere korkutmuyorlar mı?

Önlem alınması zaten imkansız, hepimiz ölümü bekliyoruz. Deprem olacak diye her gün açıklama yapmak Türkiye'de neyi değiştirecek?

Edit: yani bana her gün deprem olacak diye açıklama okumak zerre etki yapmıyor. Kimsede daha iyi eve taşınacak maddi güç var ne de şehir değiştirecek imkan. Artık olsa da rahatlayalım modundayım.

Sizin psikoloji ne durumda?

 

ne zaman olacağı tabii ki belli değil. ama ülkede herhangi bir yerde gerçekleşen ufak bir deprem, hemen istanbul depremini hatırlattığı için insanlar bunları ayak sesiymiş gibi hissediyor sanırım. kirada oturan biri olarak kıçımı oynatabilecek durumda değilim. Bulunduğum bölgenin zeminine ve binaya güvenmek zorundayım. Zemin sağlam, bina kolonlarında da çürük vs yok ama tam anlamıyla rahat değilim tabii. Bazı geceler kafama takılıyor, uykum kaçıyor. Büyük bir çoğunluğun göz göre göre öleceğini biliyorum, bu kötü hissettiriyor beni.

isveperver

Ne zaman olacağı belli değil. Yarın olabilir, 20 seneye olabilir, 50 seneye olabilir,
Bence her gün söylemeliler ki insanların artık beynine yerleşsin, görmezden gelemeyeceği bir bilgi haline gelsin. Sadece halk değil otoriteler de bundan etkilenecek zamanla.

İstanbula taşınmayı düşünen her kişinin gözüne sokulması gerekiyor bu bilgi. Arkalarda bi yerde kalmış “deprem olabilir” bilgisi çok etki etmiyor çünkü.
Herkes ev değiştirirken algılarını buna göre açık tutmalı. Hergün bu korkuyu ekranlarda görerek kanıksayacak insanlar. Belki bir sonraki taşınmasında 120 m2 eski evi değil 70 mt2 güvenilir evi seçecek bu sayede. Çocuklar ranzara yatsın ama ev başımıza çökmesin diyecek.

Ayrıca benim tanıdığım 6 hane bu 6 şubat depreminden sonra taşındı.

Uzaktan çalışan insanlar istanbulda kalmamaya çalışıyor artık.

Yani bu her gün ekranlarda görmemizin etkisi oluyor.

Beyin de zaten böyle çalışıyor. Hani derler ya 40 kere söylersen olur diye, o hesap, bir şeyi her gün duymadan beynine, bilinç altındaki karar alma algoritmalarına yerleşmiyor.

Ne kadar korkutucu olsa da, bu gerçek ve hergün duyulması lazım ki bu bilgi içimize işlesin.

zimbirik

Insanları önlem almaya itiyor, doğrudan kurtarılacak can sayısına etkisi var. Şehirde ev tutarken bina durumunu dikkate alan insan oranı çok arttı. Herkes için afet dayanıklılığı bir kriter haline geldi. İlaveten, deprem çantası bulundurmak, şirketlerin tatbikat yapması ve afet esnasında yapılması gerekenlere dair herkesin geçen senelere kkyasla çok daha fazla bilgisi var. Elbette haber kanalları hayrat değildir, günün sonunda herkes para kazanmayı amaçlar. Ancak kesinlikle faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
//Antakyalıyım.

Etanglement
1

mobil görünümden çık